Skip to content

Rimtas pavojus ar galimybė „verslui“

Nuo koronaviruso paplitimo (o gal paleidimo) žmonija sumažėjo keliais tūkstančiais. Versijų yra įvairių, informacija manipuliuoja visi, kas tik gali ir teisybės nesužinosime niekada. Iš pradžių buvo apkaltini gyvūnėliai, kurie kažkodėl daugiau nesukūrė aplink save ligos židinių, o paskui pasirodė žinia apie vos už 32 km nuo Uhano miesto (koronaviruso židinio) karinio dalinio, kuriame esą kuriami biologiniai ginklai, „klaidas“. Kad virusas plinta sparčiai ir skina vis naujas gyvybes – neramu, bet taip pat neramu, kad vis labiau aiškėja, kokiame mele mes visi gyvename. Štai vakar Vytenis Andriukaitis patikino, jog koronavirusas tėra kitokia gripo atmaina ir išskirtinės panikos nereikia kelti, o saugotis taip, kaip iki šiol. Juk ir nuo mums žinomo paprasto gripo tik pernai Europoje mirė 37 tūkst. žmonių. Virusas priartėjo ir prie mūsų. Ketvirtadienį fiksuoti atvejai Danijoje, Estijoje, o štai Ukrainoje net kilo riaušės. 

Nors kalbama, jog laukiama sugrįžtančių dviejų šeimų iš Vidiškių ir vienos iš Ignalinos, per atostogas slidinėjusių Italijoje, Ignalinos viešosiose įstaigose situacija rami. 

Estija 

Vis daugiau valstybių skelbia, kad jose užfiksuoti koronaviruso atvejai. Lietuva trečiadienį paskelbė ekstremalią situaciją, nors dar nebuvo patvirtintas nė vienas užsikrėtimo atvejis, tačiau pranešimai iš įvairiausių valstybių verčia nerimauti. Informaciją apie pirmąjį užsikrėtimo atvejį Estijoje patvirtino šalies socialinių reikalų ministras Tanelis Kiikas. Koronavirusas Estijoje buvo diagnozuotas iš Irano į šalį atvykusiam piliečiui, praneša „err.ee“. Skelbiama, kad iranietis į Taliną atvyko autobusu iš Rygos. Šiuo metu yra tikrinama visų tame autobuse buvusių žmonių būklė. Ministro teigimu, šiuo metu Estijoje nėra svarstoma paskelbti karantiną, nes užkrėstas asmuo buvo izoliuotas ir yra gydomas. „Šiuo metu nustatomi autobuso keleiviai, su jais susisiekiama“, – aiškino A. Kiikas. Jis pridūrė kol kas negalintis pasakyti, kiek žmonių važiavo tuo autobusu arba turėjo kontaktų su užsikrėtusiuoju. Iranas iki šiol yra užfiksavęs daugiau 130 užsikrėtimo koronavirusu atveju, 19 šių pacientų mirė.

Ukraina 

Vasario 20 d. Ukrainos valdžia lėktuvu evakavo iš Kinijos Uhano miesto, kur prasidėjo koronaviruso protrūkis, 73 žmones – 45 Ukrainos piliečius ir 28 užsieniečius. Iš oro uosto žmonės autobusais buvo vežami dviejų savaičių karantinui į Ukrainos nacionalinės gvardijos sanatoriją Poltavos srities Naujųjų Sanžarų gyvenvietėje.

Žinia apie žmonių, evakuotų iš Kinijos, įkurdinimą miestelyje sukėlė vietos gyventojų protestus. Jie mėgino užblokuoti kelią ir nepraleisti kolonos į sanatorijos teritoriją, apmėtė akmenimis autobusus ir juos lydėjusius policininkų automobilius. Devyni pareigūnai buvo sužeisti. Dėl masinių riaušių Poltavos srities policija iškėlė penkias baudžiamąsias bylas.

Dabar padėtis Naujuosiuose Sanžaruose rami, čia budi 320 Ukrainos nacionalinės gvardijos kariškių, 70 policininkų ir 16 valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos darbuotojų. Kol kas nė vienam iš evakuotųjų nenustatytas koronavirusas.

Ignalina 

Vieną lankomiausių įstaigų, aktyviausiai besilaikančių prevencijos – Ignalinos viešoji biblioteka. „Mums, tiesiogiai dirbantiems su žmonėmis kasdien, privalu laikytis tam tikrų higienos taisyklių. Viską, ką darome dabar, darėme ir anksčiau, tik dabar tai daroma kelias dešimtis kartų intensyviau bei imtasi papildomų priemonių. Visos durys, staktos, rankenos  nuolat dezinfekuojamos, kiekvieno atvykusio žmogaus rankos taip pat dezinfekuojamos tą pačią akimirką, darbuotojos po kiekvieno lankytojo dezinfekuoja, stalus, kėdes, ir jei buvo naudojamasi skaitykloje kompiuteriu, tai ir kompiuteriai. Vaikų skyriuose – ta pati tvarka. Visi darbuotojai aprūpinti purškiamomis dezinfekcinėmis priemonėmis. Paimtos iš skaitytojų knygos čia pat prie skaitytojo nuvalomos specialiu skysčiu. Mūsų darbuotojai – dirba padidintos rizikos sąlygomis. Jie negali nekontaktuoti su žmonėmis. Mes rūpinamės ir darbuotojų sveikata, ir savo skaitytojų. 

Tiesa, turime šiokį tokį rūpestį. Nežinia, kiek užsitęs šito viruso „kelionė“, tačiau jau dabar kyla rūpesčių dėl papildomų cheminių medžiagų įsigijimo. Tiekėjas, iš kurio pirkome šias priemones, sandėlyje jų nebeturi, išpirkome ir paskutines priemones, buvusias parduotuvėje KŪB „Danalta“. Kol kas esame apsirūpinę, aprūpinti priemonėmis ir kaimų filialai, bet nežinia, kaip bus toliau“, – kalbėjo direktorė Loreta Aleknienė. 

Faktas tas, kad panika keliama šimtu procentu visais įmanomais būdais, bet tikslios ir aiškios informacijos stokojama. Kaip, beje, stokojama ir apsaugos priemonių. Skelbiama ekstremali situacija šalyje, bet per tiek laiko visiškai nepasiruošta, o gal nenorėta ruoštis, kitaip tariant, sąmoningai viskas stabdyta. 

Užsukus į Ignalinos vaistines nustebino faktas, kad kaukių (kurias turėtų dėvėti sergantieji) nėra jau senokai, jokių dezinfekcinių priemonių taip nėra maždaug savaitę. Ir, pasak vaistininkių, nėra galimybės jų užsisakyti, nes nėra sandėliuose. Kaip sako mūsų kaimynai – pas kuriuos mįslingai neplinta koronavirusas, nors kontaktas su Kinija betarpiškas ir būtent Rusija turi ilgiausią sieną su Kinija – per 4,2 tūkst. km – „ekonomika dolžna byt ekonomnoj“ (liet. ekonomika turi būti ekomoniška). Kai bus užfiksuotas bent vietas susirgimo atvejis Lietuvoje ir kils rimta panika, štai tada galimai ir pasipildys sandėliai, parduotuvės ir vaistinės apsaugos bei dezinfekcijos priemonių, kurių kaina tada jau turėtų būti „auksinė“. 

Na, o mes, kaip sako daktarai, būkime ir likime sveiki! 

Autorės nuotr. 

Dar nėra komentarų, būkite pirmasis pakomentavęs!


Pridėti komentarą

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje