Skip to content

Valytuvų priežiūra: kada keisti ir kaip išsirinkti?

Viktorija JUTKEVIČIENĖ

Geras matomumas – vienas pagrindinių saugaus vairavimo garantų. Būtent kokybiški valytuvai užtikrina, kad vairuotojo regos laukas vairavimo metu būtų aiškus ir gerai matomas. Seni, neprižiūrėti valytuvai stiklą valo prasčiau, todėl vairuotojas gali laiku nepastebėti kito automobilio, kelio kliūties ar pėsčiojo. Siekiant užtikrinti saugų ir kokybišką vairavimą, specialistai pataria, kada reikėtų keisti valytuvus ir kaip juos tinkamai išsirinkti. 

Venkite valyti prišalusį ledą

„Inter Cars Lietuva“ produktų grupės specialistas Kazys Jakseboga pabrėžia, kad sunku nustatyti, kada tiksliai reikia keisti valytuvus. Yra nemažai faktorių lemiančių valytuvų tarnavimo laiką. Gamintojai dažniausiai rekomenduoja valytuvus keisti kasmet. Tačiau, tai nereiškia, kad valytuvų tarnavimo laikas yra būtent toks.  

Itin svarbus faktorius – kaip dažnai valytuvai yra naudojami. Pavyzdžiui, žiemos metu vairuotojai daro klaidą, valytuvais bandydami nuvalyti prišalusį ledą – toks jų naudojimas stipriai sutrumpina tarnavimo laiką. Tokiu būdu gerus, kokybiškus valytuvus galima paversti nenaudojamais vos per kelis mėnesius. 

Specialistas atkreipia dėmesį ir į tai, kad valytuvo tarnavimo laikui įtakos gali turėti ir langų plovimo skysčiai. Vairuotojai dažnai klysta langų plovimo skysčio koncentrą sumaišę su vandeniu ne tokiomis proporcijomis, kokiomis rekomenduoja gamintojas ir to pasėkoje gaunama agresyvi medžiaga, kuri ėda valytuvų gumeles.

Cypimas ir žymės ant stiklo

„Inter Cars Lietuva“ atstovo teigimu, pastebėjus, kad stiklas nuvalomas prasčiau ar dalis stiklo nenuvaloma, būtina suskubti pasikeisti valytuvus ne tik tam, kad užtikrintumėte saugumą, bet ir dėl to, kad valytuvai gali subraižyti jūsų automobilio stiklą. Vertėtų sunerimti ir tada, kai valytuvai pradeda cypti bei palieka ryškias žymes ant stiklo.  

Keičiant priekinius valytuvus, nepamirškite patikrinti ir galinio valytuvo. Apie galinio valytuvo būklę vairuotojai dažniausiai susimąsto tik tada, kai jo prireikia, tačiau svarbu kartas nuo karto patikrinti ir jo veikimą bei šluotelės būklę. Jei galinis stiklas nešvarus, vairuotojas nemato, kas vyksta kelyje už jo automobilio.

Tinkamas pasirinkimas

Kiekvienam automobiliui valytuvai turi būti pritaikyti individualiai, todėl, kad skiriasi ne tik valytuvų tvirtinimas, bet ir šluotelės ilgis bei paties valytuvo tipas. „Norint nesuklysti renkantis valytuvus, užtenka žinoti savo automobilio duomenis – markę, modelį, kartais kėbulo tipą. Tada kreipkitės į specialistus, kurie jums padės“,  – pataria K. Jakseboga.

Paprastai valytuvai yra skirstomi į tris pagrindines rūšis: rėminiai, berėmiai ir hibridiniai. Paprasčiausi ir dažniausiai senesniuose automobiliuose naudojami yra rėminiai valytuvai. Jie tai pat  yra vadinami karkasiniais. Lyginant su kitomis valytuvų rūšimis, rėminiai valytuvai yra ganėtinai pigūs, tačiau jie yra linkę prišalti prie stiklo, nes į karkasą patenka purvo ir drėgmės.

Patys populiariausi yra berėmiai. Šie valytuvai stipriau prisispaudžia prie stiklo, geriau valo, o ir jų estetinis vaizdas yra geresnis. Tačiau berėmių valytuvų tvirtinimas priklauso nuo automobilio markės, todėl parinkti juos teisingai yra žymiai sudėtingiau.

Hibridiniai valytuvai yra panašūs į rėminius, tačiau jų karkasas yra mažesnis. Taip pat jie turi ir plastikinį karkaso gaubtą, kuris saugo nuo purvo bei padeda užtikrinti geresnes aerodinamines savybes. Tiesa, specialistai pastebi, kad šiuos valytuvus vairuotojai renkasi rečiau dėl didesnės kainos ir riboto jų asortimento.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje