Skip to content

Koronavirusas sujaukė planus ir atėmė šventes?..

MI informacija

Keisti gyvenimo dėsniai dažniausia suveikia pačiu netinkamiausiu laiku. Ir sutapk tų man šitaip – Lietuvai švenčiant Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį, pakišo koją jau daugiau nei 3300 mirčių pasaulyje nusinešęs koronavirusas. Kaip žinote, siekiant apsaugoti rajono gyventojus ir svečius nuo galimo koronaviruso plitimo, rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2020 m. kovo 2 d. įsakymu Nr. VT-131 nurodoma nuo 2020 m. kovo 2 d. neribotam laikui atidėti suplanuotus renginius ir neorganizuoti naujų renginių rajone. Taigi, gražios idėjos ir nuoširdūs ketinimai atidedami, nors… 

Vaikiškumas ir puikybė

Nors oficialiuose šaltiniuose ši informacija nėra skelbiama, tačiau jau neoficialiuose pokalbiuose gyventojai sunerimę dėl esą neatsakingo kraštiečių elgesio. Rajone jau per šį laiką iš Šiaurės Italijos grįžusios kelios šeimos, kurių nariai apie tai pasisakę kolegoms, draugams. Jiems derėtų laikytis karantino sąlygų ir specialistų pateiktų nurodymų, net jei ir nejaučia jokių negalavimo požymių, nes gali būti tiesiog koronaviruso nešiotojais. Tačiau nemažai dalis šių žmonių tik grįžę po kelionės kedeno garbanas kirpykloje, linksminosi šventėje „Trauk stintelę“, vaikšto į darbą, sutinkami prekybos centruose. Tokia žmonių puikybė ir negalvojimas apie kitus ar neadekvačiai vaikiškas elgesys galimai ne tik sukėlė priešiškumą visuomenėje, bet ir galėjo įtakoti savivaldybės griežtą sprendimą atidėti renginius. Kažkas juk turi būti protingesnis ir prisiimti atsakomybę už aiškiai negebančius to padaryti. Kita vertus, glumina sostinės valdžios atsainumas. Tebevyksta mases žmonių sutraukiančios krepšinio varžybos, šurmuliuos Kaziuko mugė, kurioje žmonių – net tiršta. Ką tai transliuoja tautai – o gi ten, kur sukasi dideli ir labai dideli pinigai, sveikata yra bevertė. 

Laisvės suoliukai

Ignalinos bendruomenės Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo iškilmėms pradėjo ruoštis gerokai anksčiau, kai dar apie koronavirusą nebuvo net kalbų. Pasak rajono savivaldybės Švietimo ir kultūros skyriaus vyr. specialistės Rasos Juodagalvienės, gaila, kad renginiai yra atšaukti, bet mes juos minėsime vėliau. „Šiai šventei pasirengta labai rimtai ir numatyta didžiulė programa. Prieš keletą mėnesių Kultūros ministerijai pateiktas projektas, kurio esmė – visose rajono seniūnijose ne tik koncertais, dainomis ir šokiais įprasminti jubiliejinę sukaktį, bet kad liktų ir išliekamoji vertė, daugelyje seniūnijų pastatyti laisvės simbolį – Laisvės ir Nepriklausomybės suoliuką. Jis simbolizuos mūsų laisvę ir vietą, kurioje žmogus gali atsisėsti, apilsėti, pasikalbėti su draugu. Visose seniūnijose (išskyrus Ceikinius ir Rimšę) turėjo atsirasti šie suoliukai bei vykti įvairūs koncertai, kuriuose turėjo koncertuoti profesionalūs atlikėjai. Tačiau atšaukus šiuos renginius, šį projektą įgyvendinsime kažkada vėliau“, – sakė R. Juodagalvienė. 

Strigailiškyje ir Daugėliškio krašte

Vieni pirmųjų projekto „Prisėskime įkvėpti laisvės“ įgyvendintojai – seniūnas Jonas Polito ir Daugėliškio krašto bendruomenė. 

Pasak Indrės Gruodienės, Ignalinos kultūros ir sporto centras įgyvendina projektą „Prisėskime įkvėpti laisvės“, skirtą Kovo 11-osios 30-mečiui paminėti. N. Daugėliškio seniūnijoje, šalia Kačergiškės šv. Jono krikštytojo bažnyčios, pastatytas Egidijaus Trofimovo pagamintas „Laisvės suolelis“. 

Suolelis atsirado ir Strigailiškyje. Pasak seniūno J. Polito, konkreti erdvė suoliukui pasirinkta dėl dviejų priežasčių. „Pirmiausia – čia kažkada buvo suoliukas, o antra – norėjosi, kad jis būtų funkcionalus, kad žmonės iš tikrųjų juo naudotųsi. Šis projektas – kelių žmonių idėja. Pagrindinė mintis – Raimondo Žievio. Jis patarė naudoti akmenį. Jo idėjai pritarta, kad nepriklausomybė – mūsų stiprybė. O stipriausia, ką turime Lietuvoje, yra akmuo ir ąžuolas. Todėl ir derinome šias dvi medžiagas. Darbus atliko patys žmonės, dirbantys už pašalpas ir geri mano kolegos, kurie visada ištiesia ranką. Tai vidiškiečiai Stepanas Andrejevas ir Algis Gasparavičius, kurie dirbo su akmeniu, o medines vėliavą primenančias bangas iš mano dovanoto ąžuolo frezavo seniūnojos gyventojas Algis Juršėnas“, sakė J. Polito. 

Gera pradžia pusė darbo. Gerai pagalvojus, nėra to blogo, kas neišeitų į gerą: sprendimas atidėti masinius renginius suteiks galimybę įdomiau ir originaliau švęsti Kovo 11-ąją šeimos ir artimųjų rate. Gražių ir jaukių Jums švenčių! 

Reportažą žiūrėkite Ignalinos TV laidoje SAVAITĖ. 

Ignalinos TV nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje