Skip to content

Už internete pareigūno garbės ir orumo žeminimą skiriamos baudos

Utenos apsk. VPK inf.

2020 m. vasario 10 ir 17 d., vadovaujantis Administracinių nusižengimų kodekso 508 str., Vilniaus regiono apylinkės teismo Švenčionių rūmai ir Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmai priėmė nutarimus, kad asmenys socialiniuose tinkluose pažeminę statutinių valstybės tarnautojų policijos pareigūnų garbę ir orumą, parašę tikrovės neatitinkančius ir įžeidžiančius komentarus socialiniame tinkle „Facebook“, padarė administracinį nusižengimą ir jiems yra skiriamos baudos. Įvykius komentuoja Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto ir vidaus tyrimo skyriaus viršininkas Sergejus Dubinovas. 

Kodėl buvo nuspręsta pradėti tokį tyrimą?

Policijos misija „Ginti. Saugoti. Padėti“ veikia ne tik išorėje – visuomenėje, tačiau veikia ir organizacijos viduje. Policijos sistema gina, saugo ir padeda policijos pareigūnui. 

Ar ankščiau atlikote tikius tyrimus?

Ankščiau tokių tyrimų neatlikinėjome, o šis tyrimas – kaip gerosios praktikos pavyzdys policijos bendruomenėje, siekiant, kad pareigūnas jaustųsi saugus ir ginamas. 

Kaip manote, kokia tokių tyrimų vertė?

Tai prevencinio ir informacinio pobūdžio precedentas. Juo siekiama, kad prieš rašant įžeidžiančius komentarus ar skelbiant tikrovės neatitinkančią arba netinkamo turinio informaciją, priversti susimąstyti visuomenės narius, kurie gali žeisti kito žmogaus garbę ir orumą, ypatingai socialiniuose tinkluose, elektroninėje erdvėje. 

Kokių veiksmų imasi policija dėl neigiamos informacijos sklaidos elektroninėje erdvėje?

Kadangi didelę laiko dalį visuomenės nariai praleidžia bendraudami socialiniuose tinkluose, policija pradėjo stebėti visuomenės elgesį elektroninėje erdvėje. Ypatingas dėmesys skiriamas komentarams dėl pareigūnų atliktų teisėtų veiksmų, nustačius pažeidimą. Paskelbtą informaciją policija vertina ir imasi atitinkamų teisinių veiksmų, esant garbės ir orumo pažeidimams. 

Kokie būtų Jūsų patarimai socialinių tinklų aktyviesiems „rašytojams“?

Imuniteto ir vidaus tyrimo skyriaus vadovas nusišypsojo ir patarė aktyviausiems komentarų „rašytojams“ geriau rašyti knygas ir straipsnius, bus didesnė liekamoji vertė. Taip pat pasiūlė nesivadovauti emocijomis ir atsakingai pagalvoti prieš rašant įžeidžiančio, neetiško turinio komentarus ar skelbiant netinkamą informaciją internete. 

Gerbkime vieni kitus. 

1 komentaras

  1. o kaip su „pareigunu” kuris izeide isprievartautos paneles garbe ir oruma? tik ispejimas jam 🙂 dvigubi standartai? 🙂


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje