Skip to content

Kaip aš kovoju už lygybę

Atrodytų, kokia čia gali būti moters diena lygių teisių ir galimybių visuomenėje? Nei moters, nei vyro dienos negali būti, nes dar neaišku, ar ta moteris, kurią ruošiatės sveikinti, pas mus, genderistinėje visuomenėje (galas žino, ką tai reiškia, atrodo, įsigalėjusį, ar bent jau įsigalintį, vištgaidiškumą), nėra vyras. Ir apskritai, baikim vieną kartą aiškintis, yra ta moters diena ar ne. Nepartinės komunistės, sėdinčios visokiose lygių teisių ir galimybių komisijose, tyli, vadinasi, viskas teisinga.

Laimei, nesu, kaip sakoma, „prie verslo“. Priešingu atveju supykdyčiau kontrolieres, nes nesuprantu, kaip moteris gali būti lygi vyrui ir atvirkščiai. Sakysim, jeigu man reikėtų krovikų, duočiau tokį skelbimą: „Ieškau darbininkų, moterų atlyginimas tris kartus mažesnis negu vyrų“. O ką daryti, jeigu vyrams įstatymas leidžia nešti 30 kg, o moterims – tik 10 kg? Mokėti visiems vienodai? Ir greičiausiai už tokį skelbimą gaučiau baudą, nors kiekvienam ne idiotui aišku, kad lygybės reikalavimas šiuo atveju yra idiotiškas.

Štai lygių galimybių kontrolierė nusprendė, kad Lietuvos rašytojų sąjungos pirmosios knygos konkursas, leidžiantis jame dalyvauti tik kūrėjams iki 35 metų amžiaus, diskriminavo vyresnę rašytoją dėl amžiaus. Mat rašyti pradėjusiai poniai 49-eri, o ji nori vadintis jaunąja rašytoja, todėl pasiskundė lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai, o ši nusprendė: neleidžia vadintis jauna – diskriminuoja dėl amžiaus. 

Išeitų, kad nieko negalima reguliuoti, kas susiję su amžiumi. Sakysim, skirti premijas jauniesiems ar formuoti kokias nors vaikų ir jaunių komandas. Dabar visiška diskriminacija: užsinorėjo gerai įmitęs jaunuolis su dešimtmečiais pasiboksuoti – niekas jam neleis. Apie tai, kad galima būtų vyrams su moterimis boksuotis, apskritai kalbos nėra, o tai jau diskriminacija pagal lytį. Kuo tai baigiasi, patys žinote: vaikinai, kovojantys už lygybę, priversti pakampėmis merginoms žandikaulius laužyti, o paskui, kai teisėjai nusprendžia, kad jie beveik nekalti, tauta per spaudą piktinasi: tėvai vaikelį išsuko. Ne išsuko, ne vaikučiai kalti, o valdžia, kad visiškos lygybės iki šiol neįvedė.

O kaip, sakysim, vaistinėse jaunimas diskriminuojamas? Senoliams atskiros kortelės yra, „senjorų“ vadinasi, pagal jas senoliams visokios nuolaidos, o jeigu tu žmogus jaunas, tai tau špygą, lauk, kol pasensi. Kas tai, jeigu ne diskriminavimas pagal amžių? 

Apskritai bet koks teisių ribojimas pagal amžių turėtų vadintis diskriminacija. Aš vis rengiuosi parašyti tiems kontrolieriams, kaip mane diskriminuoja pagal amžių. Sakysim, man 50 metų, aš turiu būtinąjį darbo stažą senatvės pensijai gauti – visus 32 metus, kaip šiemet reikalaujama. Tačiau senatvės pensijos man niekaip neskiria, girdi, tu pagal amžių netinki, dar palauk penkiolika metelių. Kaip tai – pagal amžių netinki? Kaip jūs, kovotojai už lygias teises, nematote, kad „Sodros“ pensijos skelbimuose rašoma, kad į pensiją žmonės priimami tik nuo tam tikro amžiaus? Juk pensiją visiškai galima būtų palyginti su darbu, kuriame dirbti nereikia, žinote, Lietuvoje tokių darbų, ypač politikams, vis dar kai kur kai kada pasitaiko. Tai va, kur nors kitur darbdavys šitaip parašytų – triukšmas kiltų, o čia – nieko?

Aš jau nekalbėsiu apie tai, kad minimalus stažas senatvės pensijai gauti apskritai yra penkiolika metų, išeitų, aš vos trisdešimties kelerių su tokiu stažu į senatvės pensiją galėjau pretenduoti.

Bet ne, matote, jaunu, pagal visokias kontrolieres, tu gali iki mirties vadintis, nes kitaip bus diskriminacija. O senu pasivadinti niekaip neišeina. Valdžia neleidžia. Tačiau greičiausiai nieko aš kontrolieriams nerašysiu, naudos iš to… Dar čia tokia mintis buvo kilusi – Redaktorius galėtų nuo skaitytojos pasiteirauti, kodėl ta jo skaitytoja diskriminuojama. Bet paskui pagalvojau: ne, geriau tegul nesiteirauja, Redaktoriui dirbti reikia, tai tik aš, kaimo bobelė, galiu idiotiškus klausimus uždavinėti. Bet ką daryti, jeigu aplinkui tiek idiotizmo?

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje