Skip to content

Kurmis – ne sodo priešas, o draugas

Kodėl šio gyvūno nereikėtų varyti iš savo daržo?

Europietiškasis kurmis paskelbtas 2020-ųjų metų gyvūnu. Tuo siekiama atkreipti dėmesį į ekologines saugomos rūšies funkcijas. Mat į kurmį įprasta žiūrėti, kaip į žemės ūkiui trukdantį padarą, tačiau mažai kas susimąsto, kad jis atlieka ir naudingą darbą. Ir tas jo darbas – tiesiog milžiniškas.

„Mes turėtume vertinti kurmį, kaip nenuilstantį kovotoją su kenkėjais ir pelėmis, – paaiškino H. von Münchhausenas iš Vokietijos laukinių gyvūnų fondo. – Labai dažnai žmonės pyksta ant kurmių ir laiko juos trukdžiais, nes šie žemėje gyvenantys gyvūnai prirausia kauburėlių“.

Ten, kur įsikuria kurmiai, gyvenimas žemėje dažniausiai būna suderintas ir subalansuotas. Žemė, kurią šie gyvūnai išrausia, kyla iš žemesniųjų sluoksnių, optimaliai tinka žemdirbystei. „Jei norite padėti kurmiams, turite pripažinti jų kurmiarausius ir užsiimti ekologiška žemdirbyste“.

Kurmiai minta ne augalais, o vabzdžiais. Jie sunaikina daug kurklių, straubliukų, vikšrų, šliužų, sraigių, šimtakojų. Darže apsigyvenęs kurmis rodo, kad dirvožemis derlingas, purus, pilnas puvenų. Kurmis migruoja priklausomai nuo to, kiek dirvožemyje yra maisto. Jis yra derlingo dirvožemio indikatorius. Kai jis suvalgys viską, kas jame yra, migruos toliau. Kurmis labai ėdrus – vidutiniškai sveria 50–60 g, bet per parą jis turi suvalgyti net 50–60 g maisto. Galima įsivaizduoti, kiek kenkėjų jis per tą laiką sunaikina!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje