Skip to content

Pirmosios karantino dienos: nuostaba, beviltiškumas, ašaros ir juokas

Išgyvenome pirmąją karantino savaitę šalyje ir Ignalinoje. Išsiputojome, nusiaubėme parduotuves, išsikoneveikėme, įgijome šiokios tokios negatyvios patirties paslaptingojo viruso akivaizdoje ir dabar jau galime blaiviai mąstyti. Žiūrime, ką turime. Apie tai, kas vyksta pasaulyje mes nieko nebežinome, nes niekas nieko nebesako. Išskyrus mįslingojo viruso klajones. Kadangi žmonės neužsirausė tuneliuose ir dirba darbus, kaip dirbo iki šiol, o kai kas ir daug aktyviau, akivaizdu, kad veiksmas vyksta, todėl nereikėtų atmesti galimybės, kad „koronaviruso reikalai“ pridengia kur kas didesnes problemas arba, kaip įprasta, kažkieno aferas ir manipuliacijas, pasislėpusias už minėto viruso keliamų grėsmių. Juk žmonės esame, prigimtis šaukia!

Žibalo į ugnį

Žvelgiant iš provincijos varpinės, kiek keistai atrodo mūsų valstybės vadovų ir Sveikatos ministro Aurelijaus Verygos griežtas draudimas teikti bet kokią informaciją apie situaciją rajonuose rajonų merams ir kitiems atsakingiems asmenims. Kai patys arba nevaldo informacijos „savo smėliadėžėje“, arba ramiai meluoja. Pradėkime nuo paprastų dalykų. A. Veryga kaskart teigia, jog šalies vaistinės ir gydymo įstaigos aprūpintos dezinfekciniu skysčiu ir reikiamomis apsaugos priemonėmis. Ignalinos vaistinėse šį sezoną net nebuvo gauta apsaugos priemonių, o dezinfekcinio skysčio toks minimalus kiekis kažkada pristatytas, kad dingo kažkada akimirksniu, dar prieš prasidedant visam karantinui. El. parduotuvėse skysčio taip pat užsisakyti nebuvo įmanoma, bent jau iki ketvirtadienio ryto. Beje, apsaugos priemonių neturi ir mūsų gydymo įstaigos. Rajono medikai ieško ryšių per vaistininkes, kad apsirūpintų apsaugos priemonėmis. 

Dezinfekcinio skysčio gauna prekybos centrai minimalų kiekį, kuris išperkamas per pusvalandį. Kaip beje, išperkami ir ilgalaikio vartojimo produktai bei mėsa, nors, pasak prekybininkų, produktų užsakoma pusantro karto daugiau nei iki karantino. Matyt, sėdime namuose ir be sustojimo valgome. Vieni juokauja, kad pasibaigus karantinui gimstamumas šoktels kelias dešimtis kartų, bet greičiausia kils rimtų sveikatos problemų. 

Puikybė pavojingesnė už koronavirusą

Pirmiausia turbūt turime tai, ką ir visada, bent jau Ignalinoje – nevaldomą kiekį gandų. Ir baisiausia tai, kad šįkart mes, žiniasklaidos atstovai, negalime nei patvirtinti, nei paneigti vieno ar kito gando. Tačiau turime informacijos patikrintos keliais šaltiniais, tad pasidalysime ir su jumis. 

Derėtų pirmiausia pasidžiaugti, kad Ignalina – viena pirmųjų susisgribo ir uždraudė sambūrius, renginius ir susibėgimus. Už tai dėkingi rajono valdžiai. Kita vertus, turime visą būrį tokių „sąmoningų“ piliečių, kurių dėka jaučiamės lyg ant parako statinės. 

Pirmieji šokiravo verslininkai, sugrįžę iš Šiaurės Italijos jau siaučiant virusui, ir iškart atbildėję į šventę Palūšėje „Trauk stintelę“. Negalima atmesti galimybės, kad tai nesukėlė rajono mero pasipiktinimo ir nerimo dėl savo žmonių, todėl jau po savaitgalio ir buvo uždrausti renginiai. 

Bet tuo reikalai nesibaigė… Vienas paskui kitą pabiro „mūsų aukštuomenė“ į keliones ir iš jų, o paskui – tiesiai į darbą, o vaikai – į mokyklą. Šiaip esame įpratę visada šaipytis ir kaltinti tą vidutiniokų arba asocialių šeimų luomą dėl viso pasaulio bėdų, tačiau šįkart viskas priešingai. Neatsakingiausiai elgiasi ir mirtį sėjantį virusą atmestinu elgesiu platina būtent „aukštuomenės atstovai“, o Ignalinoje – dar ir visas būrys medikų. Primenu, kad viskas vyko vasario pabaigoje – kovo pradžioje. Du gydytojai su šeimomis grįžę iš atostogų tiesiai į darbą gydymo įstaigoje nuėjo prieš tai dar ir mieste pabuvoję, vaistinėje apsilankę. Ir išdirbo ne vieną ir ne dvi dienas, kol atitinkamos institucijos neįsijungė. Daugiausia siaubo sukėlė dar viena gydytojų šeima, grįžusi po atostogų užsienyje. Vyras ėjo į darbą Ignalinoje, o žmona, pati karščiuodama, leido sau vykti budėti į Visagino ligoninę. Vienam iš budinčių gydytojų pasipriešinus tokiam kolegės akibrokštui ir griežtai pareikalavus tučtuojau išeiti iš ligoninės, gydytoja leido sau pasipiktinti ir pareikšti, jog ji tokiomis aplinkybėmis einanti į darbą, nes jai reikia pinigų. 

Apie kolegas, ligoninės personalą ir net vaikus bei naujagimius, su kuriais ji tiesiogiai kontaktuoja, gydytoja net nepasivargino pagalvoti. Taigi, jėga buvo išprašyta namo. Vėliau jos vyras taip pat, iki atvykstant policijai, paliko gydymo įstaigą ir išvyko saviizoliacijai į namus. Akivaizdu, kad puikybė baisesnė už koronavirusą. 

Laukiama sugrįžtančio dar vieno gydytojo, kuri leido sau išvykti per patį koronaviruso piką Europoje. Antradienio vakarą vienas Ignalinos gyventojas iš Budrių gatvės buvo išgabentas jėga specialios brigados. Apie tai visuomenė neinformuojama. Ar įtariamas koronavirusas ir buvo kontaktuota su užsikrėtusiais asmenimis, neaišku. 

Kiek koronavirusas mus parklupdys, priklauso nuo mūsų pačių, nuo visų sąmoningumo. Tie, kas nesinaudoja internetu ir nesikankina socialiniuose tinkluose, matyt, yra ir išliks šiuo atveju sveikiausi. Jei leisime virusui plisti, jis ir plis, jei atsakingai elgsimės ir paisysime sveiko proto, jis kažkur „pasimes“, įtakotas gryno oro, šilumos, saulės, mūsų maldų ir bundančio pavasario. Pakentėkime, pabūkime daugiau gamtoje ir būsime sveiki. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje