Skip to content

Kada bus teisiamas Veryga?

Prieš dešimtį dienų Kauno apylinkės teismas Kauno klinikų chirurgą pripažino kaltu dėl neatsargaus gyvybės atėmimo ir tarnybos pareigų neatlikimo ir nuteisė lygtinai bei dvejus metus uždraudė dirbti medicinos įstaigose.

Pirmoji koronaviruso auka, moteris iš Ukmergės, mirė, nes pagal sveikatos šunministrio Verygos sudarytą algoritmą koronaviruso testas jai nepriklausė.

Premjerui Sauliui Skverneliui pagal tą patį algoritmą testas irgi tarsi nepriklausė, jis irgi nei iš įtartinų šalių parvažiavęs, nei su patvirtintais užsikrėtusias bendravęs, bet…

Užtat S. Skvernelis pareiškė užuojautą mirusios moters, beje, mirusios, kaip paaiškėjo, greitosios pagalbos mašinoje, nes ją išrašiusi ligoninė vėl priimti jos nepanorėjo, artimiesiems. Veryga atlikti užuojautos pareiškimą (čia jau visiškai biurokratine kalba) pavedė savo klerkams. Neva reikėjo ministerijoje reikalus tvarkyti. Bet visi suprato – bailys.

Prieš du mėnesius, sausio pabaigoje, Veryga įtikinėjo, kad Lietuva virusui pasiruošusi.

Per tą laiką paaiškėjo, kad Lietuvai trūksta visko. Kad net gydymo įstaigos neaprūpintos apsaugos priemonėmis. Kad nėra dezinfekcinio skysčio (pakaruokliškas humoras: Veryga laukė, kol kas pasiūlys nealkoholinio dezinfekcinio skysčio), nėra kaukių, nėra reagentų, kad būtų galima patikrinti kuo daugiau žmonių.

Ar ne melas buvo vieši sveikatos valdininkų įtikinėjimai, kad kaukės nuo viruso neapsaugo? Girdi, nesijaudinkit, kad nėra, vis tiek neapsaugo. Melavo, nes kitaip kodėl dabar pirktų?

Tai toks pat melas, kaip patikinimai, kad reagentų pakanka. Kai buvo pradėta kurti mobiliuosius punktus – kaip SAM tempė, kad tik vėliau tie punktai pradėtų darbą. Sugalvojo mokymus diplomuotiems gydytojams (pas mus, išskyrus Kepenį, kitokių, atrodo, dar nėra), kaip reikia paimti mėginius. Dar visokių biurokratinių kliūčių atsirado. Ir vis dėlto paaiškėjo, kad mobilieji punktai negali dirbti visu pajėgumu. Net tų, kuriems pagal Verygos algoritmą priklausė, negalėjo aptarnauti, nes pritrūko reagentų. Skverneliui dar užteko, o kitiems – ne.

Pasaulinė sveikatos organizacija kartojo: testuokite, testuokite. Veryga, kuris PSO rekomendacijoms dėl alkoholio tiesiog meldėsi, šį kartą pasipriešino: Lietuvai tai netinka, Lietuva kitokia, jai mes savo algoritmą turime.

Prieš du mėnesius Verygai buvo sakoma, kad reagentus galima gaminti Lietuvoje. Tada neišgirdo, tik dabar „kalbamasi“. Kaip laiku neišgirdo pasiūlymų dėl dezinfekcinio skysčio. Užtat labai suprantamai paaiškino, kodėl reagentai vėluoja: girdi, skirtingos laiko juostos, todėl kyla sunkumų. Čia kodėl – kai Kinijoje diena ir kinai skambina Verygai, šis negali pakelti ragelio, nes miega? Dar vienas nusikalstamo aplaidumo pavyzdys.

Jeigu šunministris būtų laiku pasirūpinęs testais, jeigu būtų testuoti visi grįžtantys iš užsienio, Ukmergės medikai nebūtų užkrėtę mirusiosios. Tai, kad Lietuvoje visko trūksta – ar tai nėra tarnybos pareigų neatlikimas?

Tai, kad Lietuvoje didžiausiais užkrato nešiotojais tampa medikai, jau tragedija. Ar neturėtų Veryga prisiimti atsakomybės už tai, jo pavaldiniai neklausė jo nurodymų saviizoliuotis ir užkrėtė tuos, kurių sveikatą ir gyvybę privalėtų saugotis? Suprantama, kai visur šlaistosi koks iš svečios šalies grįžęs nemokša. Nesuprantama ir nepateisinama, kai taip elgiasi medikai. Tokius teisti reikia.

Norėdamas užčiaupti burnas, kad tik nepasakytų tiesos, Veryga uždraudė savo pavaldiniams teikti informaciją. Jo klerkai pabandė paaiškinti – savivaldybės irgi turi tylėti. Apie Konstituciją ir jos garantuojamą žodžio laisvę Veryga, žinoma, nėra girdėjęs, bet Savivaldybės – didžiąja – turėtų prisiminti savo pavadinimo reikšmę ir tvarkytis savo kieme, informuoti savo žmones, kas iš tikrųjų vyksta. Cenzūrą, nežinau, nebent Prezidentas galėtų įvesti. Ir tai kažin. Prezidentui viskas gerai, visi gerai dirba, Verygos galvos jam nereikia. Iš tikrųjų, ką Prezidentas – nuo jo niekas  nepriklauso, jo niekas neklauso, tegul sėdi (savo vietoje) – aukštas, gražus… Pirmosios koronaviruso aukos artimiesiems užuojautą pareiškė, ir gana.

Rivos Elmantės iliustr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje