Skip to content

Prisivažinėjo… Ignalina tapo koronaviruso židiniu

Kai prieš kurį laiką (vasario 28 d.) parašiau, kad „iš Italijos laukiama sugrįžtant ir daugiau išvykusių tiek vidiškiečių, tiek ignaliniečių, tarp kurių yra net vienas rajono tarybos narys bei vienos įmonės vadovas“, sulaukiau pikto skambučio. Skambinusi moteris su rusišku akcentu atskaitė man moralą, esą kaip aš drįstu taip rašyti, nes visi turi teisę važiuoti kur nori. Teisę turi (turėjo), bet ar turi atsakomybę? Kaip parodė vėlesni (praėjusio penktadienio) įvykiai, pas kai kuriuos keliautojus tos atsakomybės likę trupiniai. Pikčiausia, kad taip pirmiausia reikia kalbėti apie tuos, kurie privalo rūpintis mūsų sveikata – apie medikus. Mat penktadienio vakare visi interneto portalai pranešė, kad tarp 14 tądien Lietuvoje infekuotų žmonių, koronaviruso infekcija nustatyta ir dviem medikams iš Ignalinos. 

Užsikrėtę Ignalinos medikai dirbo Sveikatos centre ir poliklinikoje. Vienas dirba Ignalinos sveikatos centre, kitas – Ignalinos rajono poliklinikoje. Minėti medikai – grįžę iš Dominikos per Suomiją, gydomi Santaros klinikose. Abu medikai nepaisė nurodymo saviizoliuotis ir išėjo į darbą, mat jiems, kaip patys teigė, „reikia pinigų“. Matyt visus išleido keliaudami po Ameriką (Dominikos Respublika – salų valstybė Centrinėje Amerikoje, Karibų jūroje). Grįžę iš kelionės dirbo, su kolegomis ir pacientais bendravo keletą dienų, tad kiek žmonių galėjo apkrėsti virusu? Ignalinos medicinos įstaigos, kurioje dirbo abu medikai, vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugai Inga Razdaigora dar penktadienį dieną minėjo nežinanti, ar įstaigai bus nurodyta izoliuoti darbuotojus, tačiau sakė žinanti, kad kažkam iš personalo yra atliekamas tyrimas dėl COVID-19. Vėliau pranešta, kad visi nustatyti su susirgusiais medikais kontaktavę asmenys izoliavosi. Iš viso izoliuota apie 15 su infekuotais gydytojais kontaktavusių medikų ir pacientų.

xxx

Penktadienio vakarą rajono savivaldybėje buvo sušauktas skubus Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdis. Ignalinoje patvirtinti du koronaviruso atvejai, abu jie įvežtiniai. Susirgusieji asmenys – medikai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, nustatyti visi su susirgusiaisiais kontaktavę asmenys, su jais susisiekta ir jie izoliavosi. Komisija taip pat rekomenduoja izoliuotis visiems su infekuotaisiais bendravusiems asmenims, jų artimiesiems. Jei saviizoliacijoje gyvenate su šeimos nariais, kitais asmenimis, komisija rekomenduoja izoliuotis ir minėtiems žmonėms. Be to, jiems rekomenduojama kreiptis trumpuoju telefonu 1808 dėl tyrimų atlikimo.  

VšĮ Ignalinos rajono  poliklinika ir UAB Ignalinos sveikatos centras dezinfekavo patalpas, kuriose iki izoliacijos dirbo medikai. Savaitgalį bus atlikta papildoma visų pirminės sveikatos priežiūros įstaigų patalpų dezinfekcija.

Taip pat priimtas sprendimas nuo savaitės pradžios dezinfekuoti daugiabučių gyvenamųjų namų laiptines. 

Prašome gyventojų laikytis rekomendacijų, stengtis kuo mažiau kontaktuoti su draugais, kaimynais. Visos rajono įstaigos deda pastangas, kad koronavirusas rajone nepaplistų. Būkime vieningi šiuo nelengvu laiku. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje