Skip to content

Tarnystė auksiniam veršeliui

Istorija buvo tokia. Vienas portalas paskelbė, kad ligoninė panaudotus vienkartinius rūbus deda į maišelius ir ruošiasi naudoti dar kartą. Apsimiegojęs premjeras, gal susapnavęs, kad Molotkovas vėl po Vilnių su automatu laksto, paskambino šunministriui ir liepė nuimti tos ligoninės vadovą (vedlį), ir Veryga tuojau pat jį nušalino. Viena iš dešiniųjų Verygos rankų, atrodo, net epidemiologė, per radiją paaiškino, kad šitaip nebent virusus galima sutaupyti.

Tokia istorijos pabaiga? Ogi paaiškėjo, kad taupyti vienkartinius rūbus pati ministerija liepusi. Mat vienkartiniai rūbai Lietuvoje taip vadinami ne todėl, kad vieną kartą naudojami, o todėl, kad ligoninės turi jų tik tiek, kad vienam kartui teužtenka. 

Taip, viskas tuo ir baigėsi. Ar kuris nors žurnaliūga atsiprašė, kad paskelbė nepatikrintą informaciją? O juk būtų pakakę paskambinti į tą ligoninę, ir jam būtų paaiškinę, kad viskas daroma to paties Verygos nurodymu. Bet tada nebūtų buvę sensacijos, portalas nebūtų gyręsis, kad jis pirmas pranešė apie tokią nusikalstamą veiklą.

Įdomiai pastarosiomis dienomis, gal net savaitėmis, žiniasklaida dirba. Veryga nurodo visus grįžusius priverstinai karantinuoti, uždarant „savivaldybių parinktose“ patalpose, – gražu. Po dienos kitos liepia visus išleisti – irgi gražu. Veryga šalia savęs, kad apie virusą žmonėms aiškiau pašnekėtų, pasistato gražų kunigėlį arba dar gražesnį, gal patį gražiausią Lietuvos šoferį – irgi gražu. Veryga kokį Franką ar šiaip štandartenfiurerį vaizduoja – kariška uniforma apsirengęs laksto po parkus ir aiškina žmonėms, kad karantino reikia laikytis – tiesiog nuostabu: matosi, kad žmogus jau viską nuveikė, Lietuvos sveikatos sistema jau sutvarkyta.

Per visus galus jau ar ne savaitę esame informuojami, kaip išmintingai pasielgė valdžia, nurodydama, kad vienam pirkėjui leidžiama parduoti ne daugiau kaip 50 kaukių. Apie tai, kad visos kaukės išpirktos tais laikais, kai jokių draudimų nebuvo, kad dabar ne tik 50 – nė vienos niekur nerasi, – šito neišgirsi. O kam girdėti – ir taip visi žino.

Visi žino ir apie tai, kad Vilniuje vienos ligoninės prašymu moterys namuose siuva vienkartines kaukes. Gal Vilniuje, Lietuvoje net ne viena tokia ligoninė yra, iki šiol nežinanti, kad visos ligoninės visko turi, todėl jų pavadinimų geriau nesakyti. Dar paaiškės, kad moterys tas kaukes ne pagal instrukcijas siuva, ir apskritai tokius dalykus per viešuosius pirkimus tvarkyti reikia.

Nejaugi tai tiesa, kad iki šiol, kaip kartais praslysta, viską reikia tvarkyti pagal „taikos meto“ įstatymus? Gal šituo paaiškinama, kodėl geriausiai Europoje besitvarkanti Lietuva netgi nesugebėjo laiku pateikti paraiškos ES institucijoms, užsiimančioms priemonių prieš koronavirusą paieškomis ir įsigijimu? Apie tai žiniasklaida nerašo. Kaip ir apie tai, kad visus tuos dalykus reikėjo tvarkyti ne prieš savaitę, ne prieš mėnesį. 

Užtat pakankamai parašo apie tuos vargšus nuskriaustuosius, kurie įstrigo svečiose šalyse, nes ilgai taupė svajonių kelionei ir norėjo išnaudoti ją iki galo, nes juk pinigai sumokėti, ir anksčiau tiesiog negalėjo grįžti, nes lauktuvių nebuvo spėję nupirkti.

Parašo apie žinomas šliundras, atsiprašau, moteris, kurios negali gyventi karantino sąlygomis, joms, sakysim, plaukų šaknis dažyti reikia, nes matosi, kad jos jokios blondinės.

Parašo apie tai, kad karantinas pažeidinėja žmogaus teises, kad tiesiog sumindyta Konstitucija. Visokių žmogaus teisių žinovų atsirado daug, kiekvienas nori pasirodyti esąs tikriausias žinovas. Tai čia seniau, anais negerais laikais sakydavo: nesvarbu, lavonas teisus buvo ar ne, vis tiek jis lavonas. Persikeliant į šiuos laikus, dėl reitingų besivaržantiems politikams būtų galima priminti, kad kapinės pagal politines pažiūras neskirstomos, gulės greta ir komunistai, ir demokratai.

Keista, žinoma, kad žiniasklaida, dar neseniai pastebėdavusi kiekvieną kreivą valdžios žingsnį, dabar savo nuomonės „neperša“. Galėtų, rodos, ir apie karantino pažeidėjus griežčiau pakalbėti, ir apie visko pertekusius medikus pasvarstyti, bet ne. 

Nors nekeista, kai prisimeni visai neseną žiniasklaidos magnatų inicijuotą pareiškimą, kad žiniasklaida dėl koronaviruso prarado reklamos ar ne už 60 milijonų, ir valdžia turėtų jai padėti. Kitaip tariant, pinigų duoti. Taigi, kol valdžia pinigų duos, reikia gražiai elgtis.

Šį tą – parsidavėliškumą, tarnystę stovintiems arčiau lovio – koronovirusas, karantinas ir kiti modernaus pasaulio malonumai išryškina, nors tai ir anksčiau buvo. Bet dabar išryškina.

uzinios nuotr.

1 komentaras


Pridėti komentarą

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje