Skip to content

Šikšnosparnis neša laimę

MI informacija

Paskambinusi mūsų skaitytoja Audronė M. papasakojo dienos nuotykį, kai į jos kambarį pro pravertas duris į balkoną (gyvena penktajame aukšte) įskrido… šikšnosparnis. Šio gyvūnėlio nebuvo gyvai mačiusi, tad ilgai nedrįso jo liesti. Svečias po kambarį neskraidė, o tūnojo kambario kampe po radiatoriais, kur skraiduolį sekė katinas, bet jo nelietė. Buto šeimininkė pagaliau įsidrąsino, su virtuvės rankšluostėliu gyvūną paėmė ir išnešusi į balkoną, padėjo ant jo palangės iš lauko pusės. Šikšnosparnis delsė tik kelias sekundes, po to prišliaužė prie krašto ir nuskrido. Ponia Audronė klausia, ką tai gali reikšti? Įskridęs paukštis esą neša žinią, o šikšnosparnis?

Lietuvos šikšnosparnių globos draugijos tinklalapyje radome tokį tekstą, tarsi ir atsakantį į skaitytojos klausimą. Jį spausdiname sutrumpintą. 

Ypač prieš žiemą, migruodami ar ieškodami patogiausių vietų peržiemoti, šikšnosparniai neretai įskrenda į kambarius, balkonus, bendrus pastatų koridorius. Unikalus – vienintelis pasaulyje skraidantis žinduolis daugiabučio namo ignalinietės bute ir apsilankė.

Dažniausiai į patalpas įskrenda dar tik pradedantys skraidyti jaunikliai, kurie tyrinėja savo gyvenamąją aplinką. Kaip teigia Šikšnosparnių apsaugos Lietuvoje draugijos specialistai, namuose aptikus daugeliui bauginančiai atrodantį žinduolį, nereikėtų baimintis ar mojuoti rankomis. Anot jų, unikaliomis biologinėmis savybėmis pasižymintys gyvūnai, patekę į uždarą ir jiems svetimą patalpą, neretai išsigąsta dar labiau nei žmogus.

Geriausias būdas padėti šikšnosparniui – palikti jį ramybėje. Dažniausiai skraiduoliai kelią į laisvę susiranda patys, o bandymai baidyti gyvūnėlį paskatins jį dar labiau blaškytis po kambarį. Nepatariama gyvūno liesti plikomis rankomis.

Šikšnosparnių apsaugos Lietuvoje draugijos nariai tikina, kad nors šie gyviai yra vienas iš gausiausių žinduolių būrių, jų gausa Europoje ir visame pasaulyje mažėja. Šiuo metu iš 14 Lietuvoje aptinkamų šikšnosparnių rūšių į Lietuvos Raudonąją knygą įrašyta 11, tačiau aplinkosaugos teisės aktais yra numatyta visų Lietuvoje gyvenančių šikšnosparnių apsauga.

Skirtingai nei paukščių, šikšnosparnių sparnus sudaro ne plunksnos, o plona odos plėvelė, kuri jungia ne tik priekinę galūnę su užpakaline, bet ir uodegą bei labai pailgėjusių priekinių galūnių pirštus. Vaikščioti ar stovėti, jie nesugeba, nes kojos ir pėdos per silpnos atlikti šias funkcijas. Jos naudojamos kitiems tikslams – kai kurios rūšys su jų pagalba sugauna ir doroja didesnį grobį, o visos rūšys – kabojimui. Jų kojų pirštai turi ilgus, aštrius nagus bei stiprias sausgysles. Dėl to, šikšnosparniui nutūpus pirštai stipriai susigniaužia ir nagai įsikabina į lubas. Jie gali kabėti net ant vienos kojos. Net žiemodami, kai užmiega keliems mėnesiams, kabo žemyn galva. Šikšnosparniai gali galvą pasukti 180 laipsnių kampu, todėl net kabodami žemyn galva kuo puikiausiai viską aplink mato.

Dauguma vabzdžiaėdžių šikšnosparnių minta vabzdžiais, ypač daug sumedžioja uodų. Tarp vabzdžiais mintančių šikšnosparnių yra trys rūšys šikšnosparnių, apie kuriuos sklando legendos, paskleidusios nepagrįstą šikšnosparnių baimę tarp žmonių. Tai vampyrai. Iš tiesų šių trijų rūšių šikšnosparniai minta krauju, bet žmonėms jų nereikia bijoti – jie ne tik kad neminta žmonių krauju, bet ir Lietuvoje negyvena.

Dar viena unikali šikšnosparnių savybė yra vabzdžiaėdžių šikšnosparnių sugebėjimas nepalankiu gyvenimo laikotarpiu 5–35 kartus sumažinti savo kūno temperatūrą ir dėl to sulėtėjus medžiagų apykaitai nesimaitinti net 5–7 šaltus mėnesius. Tai taip vadinamas įmygis arba hibernacija.

Daugeliui nemalonios išvaizdos šikšnosparniai Kinijoje yra laikomi sėkmės simboliu. Kinų kalba žodžiai „šikšnosparnis“ ir „sėkmė“ skamba vienodai ir užrašomi tokiu pat hieroglifu – „FU“.

Senovės Rusijoje prietaringi žmonės negyvus sudžiūvusius šikšnosparnius nešiodavosi užantyje, taip tikėdamiesi užsitikrinti sveikatą ar laimę. O Pietryčių Australijoje gyvenančios genties žmonės tiki, kad šikšnosparnio gyvenimas yra susijęs su žmogaus gyvenimu ir jei užmuši šį žinduolį, sutrumpės ir žmogaus buvimas žemėje.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje