Skip to content

Eteriniai aliejai prieš virusus

Eteriniai aliejai – tai lakios organinės kilmės medžiagos, kurių svarbiausia sudedamoji dalis yra terpenai ir jų įvairūs dariniai. Eterinių aliejų junginių begalinė įvairovė. Daugiausia naudojami parfumerijoje, medicinoje (aromaterapijoje) ir maisto pramonėje. 

Pasaulyje 80 proc. eterinių aliejų rinką sudaro citrusiniai augalai: mėtos, eukaliptas, citrinžolės, gvazdikmedžiai. Eteriniai aliejai, priklausomai nuo kokio augalo gauti, pasižymi biologiniu aktyvumu: bakterocidiniu, priešvirusiniu, priešgrybeliniu, priešuždegiminiu, priešvėžiniu ir kt.

Jau Biblijoje minimi šventi kvapai: mira, frankincensas (bosvelija), narda, o taip pat rožės ir jazminas. Paminėsiu keletą mums gerai pažįstamus (labiausiai moterims) eterinių aliejų. Tai apelsinų, arbatmedžio, bergamočio, cinamonų, citrinų, citrinžolių, eukalipto, frankencenso (bosvelijos), Ylang Ylang (kanagų), kedrų, levandų, rozmarinų, rožių (damaskinių), santalų ir kt. 

Bet labiausiai mus turėtų dominti pušų eterinis aliejus, nes jis stipriausiai veikia mikrobus, virusus. Pušų eterinis aliejus gaunamas iš pušų smulkių šakelių, spyglių, o daugiausia yra sprogstančiuose pumpuruose – iki 1,5 proc. Stipriausią priešvirusinį poveikį eteriniai aliejai turi kiaulytės, vėjaraupių, herpeso ligos atvejais. Segant gripu, eteriniai aliejai padeda tris kartus greičiau pasveikti. Žinoma, kol siaučia COVID-19 virusas ir gydymui neatrasti nei vaistai, nei vakcina, eteriniai aliejai galėtų būti panaudojami patalpų oro vietinei dezinfekcijai. Mums reikėtų dažniau lankytis pušynuose su kadagių pomiškiu, kurie išskiria labai daug fitoncidų. Tai biologiškai aktyvios medžiagos, kurios žudo, slopina bakterijas, virusus, mikroskopinius grybelius, pirmuonis. 

Bet joks eterinis aliejus mūsų neišgelbės nuo COVID-19, pavojingos gyvybei ligos, jei nesilaikysime karantino reikalavimų bei asmeninės higienos.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje