Skip to content

Kokia valdžia, tokie ir patarėjai

Mūsų valdžios sprendimų paprasti mirtingieji suprasti negali. Čia aš apie sprendimą per Velykas blokuoti kelius – neleisti laisvai keliauti. Nežinau, ar tai turėjo kokios nors įtakos viruso plitimui ar neplitimui, bet kad pats sprendimas blokuoti kelius nuo penktadienio dvidešimtos valandos buvo idiotiškas – kažin ar kas ginčysis. 

Ir kažin ar visi tie, tarp jų ir žurnaliūgos, plačiai aprašinėję šį valdžios žygdarbį, nežinojo, kad daugiausia lietuvių iš miestų pas tėvus ir gimines išvažiuoja penktadienį apie pietus. Šiaip ar taip, anais laikais, kai dar važinėdavome į Ignaliną apsipirkti, matydavome iš Vilniaus važiuojantį mašinų srautą. Tad blokavimo efektas tikrai nebuvo toks, koks galėjo būti. 

Galbūt aukščiausi valdžios ponai viso to nežino – kaip liaudis penktadieniais dirba. Bet jie tarsi patarėjų turi. O tiems patarėjams neblogi atlyginimai mokami, ir jie vis didėja. Kaip pranešė portalas LRT, mėnesio atlyginimai sveikatos ministro pavaduotojams ir ministerijos kancleriui pirmą šių metų ketvirtį pakilo vidutiniškai iki 5714 eurų (2019 m. buvo vidutiniškai 4625 eurai). Pats premjeras gauna vos truputį daugiau – 5766 eurus. O sveikatos ministrų patarėjų mėnesio atlyginimai vidutiniškai šiemet buvo 3809 eurai (visi skaičiai čia ir toliau – iki mokesčių).

Nuo kada Verygos klerkams buvo pakelti atlyginimai – Veryga nesako, teisindamasis, žinoma, asmens duomenų apsauga, nors tarsi įstatymas reikalauja, kad valstybės įstaigos tokius dalykus atskleistų. Bet kas tas įstatymas, kai turime virusą. Juo ir atlyginimų kėlimą galima pateisinti, ir Veryga tai daro, girdi, jo pavaldiniai dabar ir savaitgaliais dirba. Tarsi Vyriausybė nedirbtų.

Beje, vėl anuos laikus (dabar anie laikai – tai tie iki koronaviruso atėjimo) prisiminiau. Gerbiami skaitytojai neduos sumeluoti – ogi anais laikais, kai kiekvieną savaitgalį kuriame nors kaime koks nors renginys, kraštiečių suėjimas ar kita šventė būdavo, mūsų seniūnai bent jau vasarą nė vieno laisvo savaitgalio neturėdavo. Meras ar jo pavaduotojas irgi savaitgaliais tuose renginiuose dalyvaudavo. Čia tik Vilniaus ponams darbas savaitgaliais – kažkas neįprasto.

Normalioje šalyje, normalioje įstaigoje ar įmonėje patarėjams gerai mokama. Bet ne už tai, kad jie dirba savaitgaliais, o už tai, kad gerai dirba. Seniai žinomos banalybės, normalioje šalyje apie tai net kalbėti nepadoru būtų. O pas mus – na, kas, sakysim, patarė Lietuvai pirkti pusę milijono greitųjų testų, kurie pasirodė esantys niekam tikę? Kas nepatarė tuo pirkiniu pasigyrusiam ministrui prieš perkant išsiaiškinti, ko testai verti? Ir kas atsakys už pinigus, išmestus į balą?

Tarp kitko, kiek už tuos testus buvo sumokėta, sužinoti nepavyko. Radau, kad juodojoje rinkoje greitieji testai buvo pardavinėjami už dvigubą kainą – 20 eurų už vienetą, taigi oficiali kaina būtų 10 eurų. Išeitų, į balą Verygos kontora išmetė penkis milijonus eurų. Kol STT ar prokurorai neišaiškins tikrosios sumos, tegul lieka šita. Gal tada išaiškės, ir kas atsakingas už šlamšto pirkimą. Kol kas to padaryti, matyt, neleidžia asmens duomenų apsauga. Ką darysi, kad mūsų kolūkyje daugiausia saugomos sukčių ir nusikaltėlių teisės.

O kažin, kokie patarėjai aiškino Verygai, kad Lietuvos sveikatos sistema puikiai pasiruošusi koronaviruso atėjimui, ir kaukių, ir viso kitko ligoninės turi pakankamai? Čia aš taip klausiu, manydamas, kad Veryga pats apie tą pasirengimą gal ir nežinojo, gal tokius duomenis gavo. Nors… jeigu patarėjai patarimai jam būtų nepatikę, jis jiems ne atlyginimus būtų kėlęs, o šunims šėko pjauti išvaręs.

Viskuo aprūpintos ligoninės, sužinojusios apie tai, puolė pirkti visokių kaukių ir respiratorių. Tiekėjai buvo įvairūs – nuo baldų pardavėjų iki renginių organizatorių. Beje, pastarieji respiratorių parūpino pigiausiai – už vienetą iki 3 eurų ėmė, o štai viena informacinių technologinių įmonė, nupirkusi respiratorius iš kažkokios įmonės Lietuvoje, kaip rašo portalas 15min, pardavė 300 jų po 30 eurų už vienetą Šeškinės poliklinikai.

O juk kai koronavirusas prislops, valdžia pradės ieškoti kaltųjų – kodėl nebuvo apsirūpinta, nors pati sakė, kad apsirūpinta, kodėl brangiai pirkta. Ne valdžios, ne jos patarėjų galvos lėks, o tų, kurie norėjo bet kokia kaina apsaugoti medikus ir pacientus. Paminėsit mano žodį.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje