Skip to content

Jaunystę sauganti romėnų petražolė

Indrė BATRUŠAITIENĖ („Iki“ komunikacijos vadovė)

Išskirtiniu skoniu ir maistinėmis savybėmis pasižymintis salieras neretai vadinamas „superdaržove“. Tokį titulą jis pelnė dėl savo universalumo – stipraus skonio ir kvapo salieras ne tik maistingas, bet ir gali pakelti nuotaiką ar net atitolinti senėjimo požymius. Jei nemėgstate valgyti šios romėnų petražole vadintos daržovės, turėtumėte apsigalvoti ir įtraukti ją į savo maisto racioną. Salierai populiarūs visame pasaulyje. Vakarų Europoje labiau paplitę lapiniai, o pavyzdžiui, amerikiečiai pirmenybę teikia lapkotiniams salierams. Ši daržovė tampa vis populiaresnė ir kasdienėje lietuvio virtuvėje. Prie to prisideda ir tai, kad prekybos centruose salierus galima rasti ištisus metus. Nesvarbu žiema, ruduo, pavasaris ar vasara – metų laikai salierų pardavimams beveik neturi įtakos. Tačiau pastebime, kad atšilus orams jų populiarumas išauga kelis kartus. Šiuo metu mūsų parduotuvėse galima įsigyti kruopščiai tiekėjų išaugintų salierų, kurie populiarūs dėl savo universalumo. Jais galima gardinti troškinius, sriubas, salotas, daržovių ir vaisių kokteilius ar tiesiog valgyti vienus kaip užkandį. 

Vienas salieras – trys maistingos dalys

Nors Antikos laikais salieras buvo auginamas kaip dekoratyvinis augalas, puošęs šventyklas ir karių kapus, šiomis dienomis dėl savo naudingųjų savybių jis ypač vertinamas kulinarijoje. Kiekviena saliero dalis yra savaip vertinga. Dažnai gamindami patiekalus su salierais pirmiausia atsikratome lapų. Tačiau juose yra daugiau mineralinių medžiagų, vitamino C ir odos būklę gerinančio keratino nei šakniavaisiuose. Salierų lapuose taip pat randama eterinių aliejų, kurie suteikia šiai daržovei ypatingą skonį ir aromatą, leidžiantį juos panaudoti kaip prieskonius.

Salierų lapams savo naudingumu nenusileidžia ir stiebai. Valgydami juos ne tik pasisotinsite, bet ir aprūpinsite organizmą reikalinga drėgme. Net 95 proc. salierų stiebų masės sudaro vanduo. Dėl šios priežasties jų stiebai gelbsti apsinuodijus maistu – išvalo organizmą ir praturtina reikalingais mineralais. 

Apatinėje salierų dalyje, šakniavaisiuose, kaupiasi C ir B grupės vitaminai, baltymai ir angliavandeniai, kurie ypač svarbūs imuniteto stiprinimui. Dažnai iš smulkintų salierų šaknų gaminami įvairūs gėrimai, gerinantys inkstų darbą ir net padedantys gydyti šlapimo pūslės uždegimą. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dar nėra komentarų, būkite pirmasis pakomentavęs!


Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *