Skip to content

Kaip karantine gyvena pasienio kinologai ir keturkojai „pasieniečiai“

Liūnė NAUJIKAITĖ (VSAT Prevencijos skyriaus vyriausioji specialistė)

VSAT Prevencijos skyrius tęsia straipsnių ciklą apie tai, kaip karantino laikotarpiu gyvena tarnybos padaliniai. Šį kartą – pasakojimas apie VSAT Sienos kontrolės organizavimo valdybos Kinologinės veiklos skyriaus kasdienybę. Kaip vyksta darbo organizavimas, ar nesutriko ėdalo, amunicijos tiekimas bei veterinarinės paslaugos, kalbamės su skyriaus vyriausiuoju specialistu ignaliniečiu Kęstučiu Kriaučiūnu.

– Kęstuti, kaip atrodo gyvenimas karantino metu Kinologijos centre?

– Šiuo laikotarpiu gyvenimas čia pasikeitęs. Centras ištuštėjęs – nėra nei suvažiavusių į mokymus kinologų, nei jų tarnybinių augintinių, tuščias bendrabutis ir šunų voljerai. Nebėra šurmulio, darbuojasi tik centre nuolat dirbantys žmonės.

Rinktinių bei užkardų kinologų darbas beveik nepakito, t. y. apsirūpinę saugumo priemonėmis jie atlieka savo pareigą – gaudo sienos pažeidėjus, neteisėtus migrantus, persekioja kontrabandininkus, seka pažeidėjų pėdsakais ir pan. Specifiškai paieškai, pvz., narkotikų ar sprogmenų, parengti pasieniečių šunys šiuo metu taip pat pasitelkiami sienos apsaugai. Vis tik bendri užsiėmimai jiems nevyksta, kiekvienas kinologas savo šunį dresuoja asmeniškai.

Kinologijos centro instruktoriai šiuo metu gali daugiau laiko skirti savo keturkojams partneriams, mokymų tobulinimui, su centre dirbančiais kolegomis spręsti bendrus klausimus, laikantis saugumo nurodymų atlikti bendras treniruotes. Instruktoriams taip pat suteikiama galimybė kartais dirbti iš namų.

– Lietuvos pasieniečiai su savo tarnybiniais šunimis nuolat dalyvauja Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros FRONTEX misijose kitose valstybėse. Kaip yra dabar?

– Šiuo metu dalyvavimas tarptautinėse misijose sustojęs. Vienas kinologas, vykdęs ilgalaikę trijų mėnesių operaciją Bulgarijoje, turėtų grįžti gegužės pabaigoje. Vienas instruktorius su kinologe prieš pat karantino paskelbimą buvo išvykę į FRONTEX kinologijos instruktorių sertifikavimą Portugalijoje. Ten jie turėjo praleisti dar dvi savaites, tačiau mokymai buvo nutraukti ir paskutiniais skrydžiais jiems pavyko grįžti į Lietuvą. Po kelionės jie dvi savaites praleido saviizoliacijoje. Taip pat karantinui jau įsibėgėjus grįžo kinologas iš FRONTEX operacijos Graikijoje. Jam teko vykti per visą Europą automobiliu. Po šios kelionės jis taip pat izoliavosi. Laimė, nei vienas iš kinologų virusu neužsikrėtė.

K. Kriaučiūnas

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje