Skip to content

Būkite sveiki – į sveikatą

Kaip jums, brangieji Ignalinos žmonės, verygiškas gydymo būdas, išmaniai nuotoliniu vadinamas?

O gal jūs nesergate ir nemirštate? Iš tikrųjų, kartais išgirstu, kad kažkur kažkas numirė, bet Ignalinoje, laimei, ramu. Tik štai kai atsiverti „Mūsų Ignalinos“ priešpaskutinį puslapį, kai pažiūri, kas juoduose rėmeliuose rašoma – ne, pasirodo, miršta žmonės. Sėkmingai miršta, nepaisydami (ar nesilaikydami) jokių karantinų, nesilankydami pas jokius specialistus. 

Iš tikrųjų, kam gydytojus varginti. Juk ne nuo koronaviruso miršti, į jokią garsiai skelbiamą statistiką nebūsi įtrauktas, dėl tavęs Veryga klouno nepavaidins – nei kariška uniforma nepersirengs, nei juodų akinių neužsidės.

Taigi, apie specialistus. Šeimos gydytoja mane pas specialistą siuntė gruodžio pabaigoje. Užsirašyti pavyko kovo 25-ai. Prasidėjo karantinas, šunministris nusprendė, kad žmonėms gydytojai specialistai nereikalingi, tauta bus tiesiogiai gydoma tik nuo koronaviruso, nuo visų kitų ligų – kai baigsis karantinas. Netiesa? Praėjusį ketvirtadienį skambinau į Ignalinos ligoninę, klausiau – gal jau specialistai priima. Ne, pasakė man, nei šią, nei kitą savaitę specialistai nedirbs.

Kadangi, kaip visi žinome, į ligoninę to paties ketvirtadienio vakarą koronavirusas įsimetė, pasimatymą su gydytoju specialistu vėl galima atidėti neribotam laikui. Tačiau gal vis dėlto kokia nors išeitis yra?

Sulaukiau skambučio. Moteriai, kuriai prieš keletą metų buvo padaryta onkologinė operacija, kasmet reikia lankytis pas specialistą, pakoreguojantį atitinkamų vaistų dozę. Šiemet irgi turėjo eiti pas jį kovo pabaigoje, tačiau – patys žinote. Laukė, bet dabar pradėjo prastai jaustis, todėl buvo priversta eiti į privačią kliniką.

Vizitas pas gydytoją – 70 eurų, tyrimai – 40 eurų. Iš viso 230 eurų sumokėjo moteris, turinti gauti nemokamą gydymą. Tarsi turinti gauti.

Beje, norint gauti nemokamą gydymą, pas specialistą irgi turi registruotis iš anksto. Skubios pagalbos prireikia – moki. Ir šį kartą moteris būtų galėjusi pasirinkti pigesnį variantą – už tokią pat paslaugą Santariškėse būtų reikėję mokėti perpus pigiau.

Vėlgi „būtų“. Privačiose klinikose specialistai pasirengę priimti pacientus – tik mokėk. Vadinamose valstybinėse to daryti negalima. 

Dar vienas iškalbingas faktas. Anksčiau dėl koronaviruso buvo galima profilaktiškai išsitirti mobiliuose punktuose. Dabar, nuo praėjusios savaitės, tokios galimybės nebėra. Taip jau visiškai atsitiktinai sutapo, kad būtent praėjusią savaitę Veryga paskelbė, jog galima išsitirti privačiai. Kaina nuo 70 iki 85 eurų. 

O čia dar šnekama, kad Veryga nori sunaikinti privatų verslą. Nemokamo profilaktinio tyrimo nebeliko – užtat atsirado galimybė susimokėti. Tad nepergyvenkite, brangieji Ignalinos žmonės (politikas turėtų vadinti jus mielaisiais), turėsite kur numirti, atsiprašau, pasigydyti. Nieko tokio, jeigu rajone valstybinės ligoninės neliks. Atsiras privati.  

O tai, kad valstybinės ligoninės rajonuose ir Veryga ministro poste yra nesuderinami dalykai, seniai aišku. Šunministrio „kryžiaus žygis“ (Juliaus Sabatausko terminas) prieš rajonų ligonines atrodo nebesustabdomas. Dabar ištrauktas naujas argumentas: rajonų ligoninėse nuo koronaviruso gydoma nebuvo, o tai įrodo, kad jos nereikalingos. Nenori tos ligoninės pačios užsidaryti – šunministris „rekomenduoja“ specialistams nevažiuoti į jas. 

Kiek tokie draudimai tęsis? Ogi kol valdžioje bus verygos. Baigsis šis karantinas – ateis antroji pandemijos banga. Mums ji nuolat žadama – rudenį. Patys žinote, kad rudenį tikimasi Seimo rinkimų. Tad kiek truks antrasis karantinas – tai jau priklausys nuo rinkimų rezultatų. 

O ką daryti žmonėms, kuriems gydytojo specialisto pagalbos prireikia dabar, šiandien? Skaičiau viename portale „gydytojos“ straipsnį, kuriame patariama, širdžiai sušlubavus, prisiminti protėvių išmintį ir gydytis tuo, ką gamta siunčia. Buvo siūloma pasirinkti gudobelės, sukatžolės ir valerijono, arba po vieną vartoti, arba ir paderinti, žodžiu, žiūrėti, kas geriau padeda.

Ko gero, mums ir nuo kitų ligų beliks žolelėmis gydyti. Beje, valerijonas ne tik nuo širdies, bet ir nuo nervų, sako , padeda. Tad jeigu susinervinote, nežinodami, kuo čia viskas baigsis, išsikaskite valerijono šaknį ir pagraužkite. Sakau ne „Skanaus“, o „Būkite sveiki“, ir „Į sveikatą“. 

R. Dovydėno pieš. (valstietis.lt)

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje