Skip to content

Ažvinčiuose atidarytas gamtos muziejus laukia lankytojų

Prieš aštuonetą metų buvęs miškininkas ir iki šiol medžiotojas Antanas Truskauskas, surinkęs didžiulę medžioklės trofėjų kolekciją iš viso pasaulio, siūlė rajone įrengti jų muziejų. Tuomet įvyko kažkoks nesusikalbėjimas, greitai neatsirado vietos rajone galimam muziejui, tad idėją pagriebė molėtiškiai ir jis buvo įkurtas jų rajone, Mindūnuose. Dabar ši spraga (klaida) ištaisyta. Tai padarė medžiotojas, klejoklis po visą margą svietą (pagal jo knygą „Klejonės“) Valdas Danilevičius, birželio 12 d. atidaręs gamtos muziejų Ažvinčiuose.

Apie savo aistrą medžioklei, jos pradžią, minėtoje savo prisiminimų knygoje V. Danilevičius taip rašo: „Atsimenu močiutės kaime kalnioko šlaite dviejų galų trobą, o žemiau, netoli balos, stovėjo klėtis. Jau tuomet sena ir sukriošusi. Ištrupėjusioje susparoje kielė susinešė lizdelį. Man artinantis ji purptelėdavo ir nulėkusi tolėliau, nerimastingai trūkčiodavo uodegą. Nepamenu kokių paskatų vedinas, vieną kartą tyliai prisėlinau iš už kampo ir kai buvau šalia lizdelio, staigiai čiupau niekuo nenutuokiantį paukštį. Ir pagavau. Dar ir dar, praėjus ilgiems metams po šios „medžioklės“, atsimenu užplūdusį susijaudinimą, kuomet rankose spaudžiau sugautą paukštuką. Medžioklės instinktas sudrebino ir giliai išsirėžė vaiko sąmonėn, sudrumstė protelį…“. Tokia buvo pono Valdo kelionės į didįjį medžioklio gyvenimą pradžia. Toks kabliukas. 

V. Danilevičiaus sodyba su daugeliu pastatų įsikūrusi kažkada buvusioje Ažvinčių dvarvietėje, šimtamečių klevų ir liepų paunksmėje. Sodybos teritorijoje dar yra 12 ha ąžuolynas, hektaro dydžio tvenkinys, kuriame knibžda gausybė įvairių žuvų ir bangose supasi pačių iš vientiso medžio kamieno išskaptuotas luotas, po ąžuolyną laksto laisvalaikiui skirti žirgai, anglų ristūnai. Dar pirtis, keli svečių namai, garažai, salė… Iš viso sodyba užima 30 ha plotą. Visa tai plyname lauke pastatyta, įrengta, padaryta per dešimt metų. Neįtikėtina. Kaip? „Kasdienis darbas nuo saulėtekio iki saulėlydžio“, – juokiasi Valdas. Visi 30 hektarų nuolat idealiai prižiūrėti, nušienauti. Visa tai daroma kartu su žmona Skirmante.

Visuose pastatuose, ypač svečiams skirtuose apartamentuose, taip pat gausu įdomių eksponatų, kurių niekur kitur nepamatysi. Tarkim, tai staliukas ant tikro dramblio kojų ar šiaurės ruonio… penis.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje