Skip to content

Kiekvienam – po išmanųjį lavonmaišį

Valdžios matematika, atrodo, nebeįkandama. Štai Ignalinos rajonas įtrauktas į padidinto sergamumo koronavirusu grupę. Per visą laiką ar ne keturi, gal penki atvejai buvo, kai tuo tarpu kituose rajonuose dešimtimis skaičiuojama. Matote, sako valdžia, čia šimtui tūkstančių skaičiuojama. Dar laimei, čia jau aš sakau, Mažulonyse niekas neserga, bent vienas susirgtų – iš karto nors nepaprastąją padėtį skelbk, sergamumas būtų 25 proc.

Aišku, reikia į Ignaliną dėmesį atkreipti, labai reikia. Ligoninė čia iki šiol neuždaryta. Tiesa, tarsi ir nedirba, vis per tą padidintą sergamumą ir – dėkui Verygai, „rekomendavusiam“ gydytojams nedirbti dviejose vietose. Atrodo, iki rinkimų, tai yra, iki spalio specialistų nesulauksime. 

O čia dar Veryga nurodė, kad gydymo įstaigos turi gauti finansavimą pagal priimamus pacientus, Norėdamos gauti, kaip anksčiau, turi ir priimti, kaip anksčiau. O tiek priimti negali, nes jei anksčiau priimdavo 4 žmones per valandą, tai dabar, pagal to paties Verygos nurodymus, privalo vienam žmogui skirti pusę valandos. Ir dar nepriima pacientų specialistai, kurie neatvažiuoja, vėlgi Verygai rekomendavus. Štai dar vienas būdas priversti ligoninę užsidaryti. Negalima nurodyti „iš viršaus“ – padvėsite patys.

Beje, Ignalinos rajone daug rizikos grupei priklausančių, tai yra, tokių, kuriems Veryga apskritai „nerekomenduoja“ pas specialistus lankytis. Tokių, kuriuos galima nuotoliniu būdu, tai yra, telefonu gydyti.

Jei jau telefoną prisiminiau, tai būtina paminėti programėlę, kurią Veryga ketina pirkti. Mūsų valdžia apskritai visokias programas ir programėles mėgsta, gal todėl, kad užsakyti jas galima pigiai – pigiausią kainą pasiūliusiems saviškiams, o paskui ilgai tobulinti. Tada jau daug milijonų prireikia… Tą programėlę turėsime turėti savo telefonuose, ir ji mums praneš, kada atsidursime šalia sergančio žmogaus. 

Teisių gynėjai jau susirūpino – taigi žmogaus teisės bus pažeidžiamos. Mat jas galas, tas teises, sako valdžia, užtat teisėtai žmones bus galima sekti. Tik va, išmaniuosius ne visi turi. Aš irgi neturiu, man tie visi pribumbasai telefone ne taip reikalingi, kad už juos tokius pinigus mokėčiau. 

Sakau, gal valdžia bent jau rizikos grupei priklausantiems tokius telefonus nupirks? O ką, pasiskolins dar kokį milijardą ir nupirks. Kodėl nepasiskolinus, palūkanos dabar mažos. O grąžinti jau nebe tai valdžiai teks. Nors šiaip – skolinasi valdžia, o grąžina žmonės.

Dar norėtųsi valdžios paklausti, kodėl į rizikos grupę žmones ji įrašo anksčiau, negu jie pradeda gauti pensiją? Argi negalėjo Veryga su Kukuraičiu geriau susikukuoti? O dabar – dirbti jau nerekomenduojama, o pensijos dar negauni.

Gal teisūs tie, kurie sako, kad Lietuvoje dirbantis žmogus – tai kvailys, kuris nesugeba gauti pašalpos… 

Bet nėra čia ko liūdėti. Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad užgriuvus koronavirusui, valdžia pirmiausia ne apsaugos priemonių gydytojams, ten kažkokių kaukių ir panašiai, o – štai kur tikras rūpestis žmonėmis – lavonmaišių nupirko. 2 tūkst. maišų. Dar pilna neišnaudotų, tad nepergyvenkite, visiems užteks. Nors jie ir ne išmanieji, bet gal nupirks ir tokių.

Nieko, užtat kitokių problemų neturime. „Civilizuotas“ pasaulis toliau dėl rasizmo protestuoja. Ar už rasizmą? „Juodųjų gyvybės svarbios“ – na, visiškai rasistinis šūkis. Juodųjų, matote, svarbios, o baltųjų – ne. Arba – praėjusią savaitę kažkoks amerikonas paskelbė, kad jis nebegamins „eskimo“ ledų, nes, matote, toks pavadinimas eskimus žeidžia. O kinematografiniai „Oskarai“ bus dalinami po lygiai baltiesiems ir juodiesiems. Ir apskritai ką nors vertinant bus atsižvelgiama į odos spalvą, o ne į kokybę…

O mums kažkodėl mūsų pačių gyvybės svarbios. Ligoninėmis rūpinamės. Sveikata. Dar ne iki galo civilizavomės. Dar turime kur eiti.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje