Skip to content

Kvapą gniaužiančios Salako bažnyčios paslaptys

Būtent tai ir nulėmė, kad tuo laikotarpiu šalyje ėmė stiprėti šviesuolių grupelės, akyviau reiškėsi religinės bendruomenės, pagaliau pirmą kartą oficialiai nuskambėjo „Tautiška giesmė“, Didžiojo Vilniaus Seimo išvakarių koncerte, ją atliekant Miko Petrausko vadovaujamam chorui ir galiausia – būtent tuo laiku itin aktyviai susirūpinta bažnyčių statyba Lietuvoje. 

„Iš Rygos pakviestas architektas Morgulcas sudarė projektą. Klebonas A. Kryžanauskas organizavo akmenų rinkimą ir vežimą. Parapijiečių atvežtus akmenis samdyti akmenskaldžiai skaldė į akmenines plytas 45x45x80 cm didumo. 1906 m. rugpjūčio 8 d. Žemaičių vyskupas G. Cirtautas pašventino būsimos bažnyčios pamatus. 

Bažnyčios pamatai 6 m gilumo, po bokštu dar gilesni. Sienos 168 cm storio, sudarytos iš trijų sluoksnių: iš lauko tašyti akmenys, vidinis sluoksnis paprastų lauko akmenų, o iš vidaus eilė plytų ir tinkas. Rišamoji medžiaga – kalkės. Kalkakmenius rinko vaikai ir nešė į Salaką. Mūrijant sienas samdytiems darbininkams, akmenis užkeldavo parapijos vyrai. Stipriais neštuvais į viršų ratu apjuostais pastoliais nešė 4–8 vyrai. Tai priklausė nuo akmenų sunkumo ir vyrų pajėgumo. Taip per 5 statybos metus prie darbų buvo pritraukti visi pajėgesni parapijos vyrai. Bažnyčios bokštą buvo numatyta iškelti iki 95 metrų aukščio. Tačiau statybos metu apgriuvus pastoliams, aukštis sumažintas iki 80 m. 

Bokšto viršuje įmontuotas didelis rutulys, o virš jo kryžius. Bokšto smailė medinė. Neskaitant statybinės medžiagos ir parapijiečių darbų kainos, bažnyčios statyba kainavo 98 000 carinių rublių. Tai buvo išties didelė pinigų suma. Pusę šios sumos (41 000) paaukojo patys salakiečiai. Kiti pinigai surinkti kitose Lietuvos parapijose bei Varšuvoje, Sankt Peterburge ir kitur. 

Bažnyčioje įrengti trys altoriai. Centrinis mūrinis su Nukryžiuotojo statula. Kiti du – Dievo motinos ir Jėzaus širdies – mediniai, pargabenti iš Italijos. Turbūt svarbu ir tai, kad nors ir dirbant tokiame didžiuliame aukštyje ir neturint specialių įgūdžių, bažnyčios statybos metu nežuvo nė vienas žmogus, kas anuomet prilygo stebuklui. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje