Skip to content

Reikėtų ir gyventojų idėjų

MI informacija

Su malonumu skaitau Ignalinos naujienas, žaviuosi šiuo labai lietuvišku, šviesių žmonių kraštu nors ir pasienis. Straipsnis „Keliama Ignalinos „veido“ kartelė“ (2020-06-27, Nr. 48) paskatino pateikti keletą minčių.

Neseniai „Mūsų Ignalina“ rašė apie slidžių tramplyno istoriją („Tramplinai: egzotiškos sporto šakos gyvenimas ir mirtis“, 2020-05-8, Nr. 34). Dar būdamas vaikas rinkau degtukų etiketes. Šias gamino fabrikas Kaune, o etiketės visada turėjo prasmingą turinį. Pavyzdžiui, sportas, lengvaatlečiai, o ant vienos jų buvo pavaizduotas slidininkas šuolyje ore ir tai buvo skirta „Jūsų“ tramplinui. Gal tai būtų įdomu ir kitiems, gal galima atrasti pas kolekcininkus, gal būt yra idėjos autorius ir pan. Tuo metu tai buvo Lietuvos pasididžiavimo simbolis ir kažkas neįtikėtino tolimesnių rajonų gyventojams.  

Dėl viruso, Vakarų Europos didmiesčiuose verslas persitvarko išsiskaidydamas, sudarydamas sąlygas dirbti namuose ir pan. Kol dar valstybės kiek remia, bet už poros mėnesių tai baigsis, išryškės nuostoliai ir, neabejoju, ženkliai išaugs panaudotų kompiuterinių stalų ir kitos įrangos išpardavimas, biurų mieste sutarčių anuliavimai ir pan. Kaip alternatyva tam, kuriami maži ofisai gamtoje su visa būtina įranga. Viruso įtaka dar jausis keletą metų, tad gal būt Palūšė, ar poilsiaviečių savininkai, gali pradėti siūlyti ofisines patalpas rudens-žiemos-pavasario sezonams. Verslui tik reikia gero serviso, lanksčios nuomos sutarties, gal būt ir trumpalaikės, su galimybe pasportuoti gamtoje, patikimas telefono, interneto ryšys, maisto pristatymas ir patraukli kaina.

Tam tikro miesto veido atnaujinimo plano reikia, bet kartu reikia šviesti žmones. Kalbant apie želdinimą viešųjų erdvių, nuosavo kiemo ar sodybos, reikia pripažinti, kad, kaip ir kitur, gyventojų žinios menkos. Kaip naudotis stalo įrankiais, gražiai šokti ar dainuoti, turėtume pažinoti ir tam tikrą kiekį augalų, suprasti, kam jie tinkami ir t. t. Jeigu paanalizuosime Birštoną ar Druskininkus, nesunku pastebėti promenadų pertvarką, naujų želdynų atsiradimą ir tai skatina šių miestų vadovybės, yra rimtas supratimas, kad kurortas turi žydėti ir žydėti jau ne kaip kažkada. Lietuvoje, deja, beveik neturime apie tai rašančių, diskutuojančių žurnalistų, jau nekalbant apie gildijas.

Jūsų paminėta sodų dizainerė R. Laurinavičienė turi „reklaminį“ tinklaraštį „Kitokie augalai“. Gal būt ir Ignalina gali sau leisti turėti kiek panašų edukacinį, informacinį ar vakaro skaitinių tinklaraštį ar priedą ir taip būtumėt pirmieji. Atsiradus dekoratyvinių žolių pasiūlai, iš esmės užsibaigė galimo augalų asortimento formavimas Lietuvoje, o Ignalinos kraštas turi A. Hrebnickį, Č. Kudabą, L. Čibirą, St. Kolupailą ir dar eilę kitų „gamtos“ žmonių. Vien savivaldybės nepakanka, reikėtų skatinti ir gyventojus teikti idėjas, o tai neabejotinai duotų vaisių. Žinoma, atsižvelgiant į pragyvenimo lygį, kompiuterinį raštingumą, ši mano minima idėja gali atrodyti kaip „prabangos“ prekė.

Pagarbiai, 
Algimantas

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje