Skip to content

Daugėliškio bažnyčia – stebuklu alsuojantis liaudies meistrų kūrinys

Šios bažnyčios šventoriuje palaidotas ir šioje parapijoje gimęs daug kam žinomas blaivaus gyvenimo būdo skleidėjas, didelis Lietuvos patriotas ir tikinčiųjų  teisių gynėjas kunigas Algimantas Keina, kuris per pamokslus dažnai primindavo: „Kiekvienas kunigas turi tvirtai stovėti ant dviejų pagrindinių polių  – Dievo ir Tėvynės.“

Projekto „Bažnyčių istorija žadina vaizduotę“ renginyje N. Daugėliškyje dalyvavo ir bendruomenės pirmininkė Indrė Gruodienė bei jos klasės draugas, bendramintis, dabar jau architektas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, architektūros fakulteto lektorius doc. Dalius Vrubliauskas. Pradėjęs nuo eilės jaudinančių sutapimų, atvedusių jį iki Daugėliškio, architektas trumpai charakterizavo šią bažnyčią, kuri subtiliai atskleidžia ano meto liaudies meistrų braižą. „Bažnyčia stačiakampio plano, bazilikinė, dvibokštė, su siauresne apside. Ji pasižymi gausiais medžio pjaustinių ornamentais iš lauko ir viduje. Vidus 3 navų, atskirtų stulpais. Architektūrinė kompozicija nužiūrėta į trijų navų bazilikinio plano mūrines bažnyčias su dviem stambiais fasadiniais bokštais. Navų ir bokštų langai dideli, su trikampiais antlangiais. Langai dvivėriai, turi po 12 stiklų atidaromuose sparnuose ir dar 10 įvairių formų stiklų antlangiuose. Visų antlangių stogeliai papuošti išpjaustinėtų ornamentų briaunomis. Apskritai, visas bažnyčios pastatas yra originalus savo puošyba, kuri ir yra liaudies meistrų indėlis“, – sakė D. Vrubliauskas.  

Jei anksčiau lankytose bažnyčiose kalbėta, kas buvo ir kas yra, tai Daugėliškyje didžiausias akcentas – į tai, kas dar gali būti. Šio projekto indėlis – idėjos Naujojo Daugėliškio Šv. Joakimo ir Onos parapijai. Viena jų – bažnyčios architektūrinių subtilybių susisteminimas ir pateikimas visuomenei, ką galėtų atlikti VGTU studentai, vadovaujami D. Vrubliausko, antroji – muziejus a. a. kunigo Algimanto Keinos neįkainojamiems darbams. Su bibliotekininkės Z. Boguško žiniomis ir skrupulingumu bei Daugėliškio krašto bendruomenės Indrės Gruodienės meninėmis ir diplomatinėmis galimybėmis, šios idėjos nesunkiai virstų kūnu, padėsiančiu Daugėliškiui įgyti ne tik menamą, bet ir apčiuopiamą vertę. 

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje