Skip to content

Ignalinos paplūdimyje – permainų vėjai

Žmogui augant ir keičiantis, kinta ir jo prioritetai, poreikiai. Ignalinos paplūdimys, kažkada buvęs pagrindine pramogų vieta miesto vaikams ir jaunimui, šiandien nebėra ūžesio ir šurmulio persisunkusi vieta. Priežastys – net kelios: ženkliai sumažėjo žmonių, mieste gyvenantis jaunimas turi įvairesnių užsiėmimų. Tačiau tie, kurie šiais metais nevengia apsilankyti Ignalinos paplūdimyje, sunerimo dėl atsiradusio dvokučio. Kokios jis kilmės? Ar nėra pavojaus sveikatai, nes jei yra aštrų srutų kvapą skleidžiantis objektas, jis greičiausiai turi žmogaus organizmui pavojingų bakterijų? Užduotis aiški. Veriame rajono savivaldybės ekologo Simono KAJĖNO kabineto duris. 

Pirmą sykį aplankius S. Kajėną ir išdėsčius klausimo esmę, specialistas sakė žinąs apie šias bėdas, lankęsis paplūdimyje, kaip ir mes uostinėjęs žemes, bet nieko įtartino neradęs. O ir vanduo, pasak S. Kajėno, atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad yra švarus. Atsakymas mūsų netenkino. Tad sutarėme dar kartą pasistengti ir rasti tikrąją dvokučio priežastį. 

Per savaitę reikalai gerokai pasistūmėjo į priekį. Mes kasvakar plaukiojome Ignalinos miesto paplūdymyje, kartu retindami Gavio sąžalynus ir vis uostinėjome, bandydami nustatyti dvokučio kilmę. O ekologas taip pat dirbo kontaktuodamas su kitais kolegomis, specialistais, žinovais, kasinėjo ir tyrė vandenį bei smėlį. 

Vakar rytą antrą kartą susitikome su S. Kajėnu ir šįkart gavome labai konkretų atsakymą. „Radome sklindančio nemalonaus kvapo priežastį ir dabar ją kažkiek bandysime pažaboti. Bet žmones noriu informuoti, kad jokių pavojingų medžiagų vandenyje ir smėlyje nėra. Galima maudytis ir pramogauti paplūdimyje drąsiai. Srutas primenantį kvapą keliose vietose likę dumblo likučiai. Pavasarį, kiek leido galimybės, su specialia technika buvo valoma Gavio ežero pakrantė nuo dumblių. O iškastas dumblas tą pačią akimirką sandėliuojamas pakrantėje (žr. nuotraukoje Nr.1), o išvežamas kiek vėliau. Dumblo skystosios medžiagos gėrėsi į smėlį, o vėliau išvežus jį, dalis nuosėdų ir dumblo likučių liko, o užvertus jį nauju smėliu, apačioje prasidėjo natūralus rūgimo procesas, išskiriantis nemaloniai kvepiančias dujas. Palaikykite kelias dienas nupjautą šlapią žolę šilumoje ir jūs gausite tą patį efektą. Prakasus smėlį giliau, viskas paaiškėjo. Kvapas nėra pastovus, jis tai sumažėja, tai išnyksta. Viskas priklauso nuo temperatūros ir drėgmės“, – paaiškino S. Kajėnas. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje