Skip to content

Rytoj vėl raudos Kazimiero armonika…

Apsigyvenus Utenoje, daug grojo šiame ir aplinkiniuose rajonuose Kauno, Panevėžio, Molėtų pusėje. Buvo vasarų, kai be poilsio dienų kiekvieną šeštadienį draugavo su armonika. Grodavo vienas ar pritariant triūbai, saksofonui. Bet laikai ketėsi. Dabar, sako, jau kita muzika vestuvėse skamba, bet ir armonikos kartais dar pasiilgstama. Paskutinį kartą vestuvėse Sudeikiuose grojo vos prieš porą mėnesių.

Su šypsena prisimena vestuves Baltarusijoje, kur jų taip pat yra daugybę jaunystėje grojęs. „Ten tradiciškai į vestuves susirenka ir būrys neprašytų svečių, sueina visas kaimas, sveikina jaunuosius, vagia pamerges, stato bromas ir už gautą išpirką šalia pastato stalus ir padaro tarsi antras vestuves. Dažnai būdavo, kad valgyti vestuvėse ne kažin kas buvo, bet samanė liejosi per akis ir visiems linksma. Visi geresni patiekalai būdavo sudedami prie jaunųjų ir jų svitos, o likusiems padėdavo keptos žuvies ir viskas“, – juokiasi muzikantas.

Kai armonikos paklausa vestuvėse sumenko, Kazimieras ėmėsi remontuoti ir gaminti muzikos instrumentus. Pats pasigamino Peterburgo armoniką, du akordeonus, o kiek suremontavo jų, dažnai pasmerktų išmesti – nė nesuskaičiuosi. Tokie meistrai dabar retenybė. Ilgai galvojęs, visoje apskrityje be savęs prisiminė vos trejetą tokių auksarankių. Kazimierui eina 77-ieji, tad užsakymų instrumentų remontui jau nepriima, nebent kokiam geram pažystamam armoniką ar akordeoną patvarko. Sako, armonikos vėl gerą kainą įgavo. Kai buvo dar litai, tai už jas vos po kelis šimtus mokėdavo, o dabar Peterburgo armonika kainuoja tūkstantį, o devynbalsė ir du tūkstančius eurų traukia. 

Pasak Kazimiero, tėviškė, gimtasis kraštas jį nuolat traukia, tad pirmai progai pasitaikius, tik pakvietus, skuba į Taujūnus. Ten laukia pusbroliai, kaimynai, pažįstami. Tad rytoj vėl važiuos į kraštiečių šventę, kur skambės ir išskirtinė Daugėliškio polka, sukurta jo tėvo. Sako, šios polkos nesumaišysi su jokia kita. 

Pabaigai – apie išliekamąją Kazimiero muzikavimo vertę. Po 2004 m. Utenos rajone vykusios instrumentologinės ekspedicijos, kurią surengė Lietuvos nacionalinis etninės kultūros centras ir Utenos kraštotyros muziejus, surengtame muzikantų koncerte K. Mackonis grojo su Peterburgo armonika griežusiu Valentu Trainiu. 2011 m. grojo kompaktinio disko „Utenos krašto muzikantai“ pristatymo koncerte. 2010–2016 m. dalyvavo respublikinėse Peterburgo armonikų šventėse. Įvairiuose renginiuose K. Mackoniui mažuoju būgneliu dažniausiai pritaria uteniškis Kazimieras Streikus. 2012 m. tarptautiniame konkurse varžytuvėse „Armonikierių du@i“ Molėtuose K. Mackonis grojo akordeonu, o K. Streikus – rusiška chromatine armonika, pelnė nominaciją „Virtuoziškiausias duetas“. Keletą kartų grojo LRT laidoje „Duokim garo“. Muzikanto groti kūriniai įrašyti į kelis kompaktinius diskus.

Autoriaus nuotr.  

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje