Skip to content

Grikiapelėje pražydo medžių karalius tulpmedis

„Nežinau – laimei ar nelaimei, bet pamačiusi žiedus sušukau“, – sako dešimt metų savo sodyboje tulpmedį auginanti Valerija Vazgelevičienė. Pirmadienio rytą Grikiapelėje suskaičiavome tris išsiskleidusius šio egzotiškojo augalo žiedus. 

Prieš dešimtmetį moteris su kaimyne sutarė savo kiemus atskirti augalų „sienele“. Vieną viena pasodina, kita – kita, o džiaugiasi abi. Išrinktųjų augalų grupelėje atsirado ir tulpmedis, kurį moteris nusipirko kaip nedidelį medėjantį augalėlį, užaugsiantį geriausiu atveju vos iki dviejų metrų. Per dešimtmetį šis augalėlis išsistiebė į dailų, jau kone keturių metrų aukščio medelį, kurio neįprastai dideli lapai primena neišsiskleidusį tulpės žiedą. 

„Šis augalas duoda labai daug deguonies. Pažiūrėkite kokie lapai, o kartu man pasitarnauja ir kaip vėjarodė. Labai išraiškingai linguoja jo lapeliai ir nesudėtinga nuspėti vėjo stiprumą ir kryptį, žiūrint į šį augalą. Ar kvepia žiedai, pasakyti sunku, nes jie pakankamai aukštai, tad pauostyti pavyktų tik užsilipus kopėčiomis“, – sako buvusios Grikaipelės aštuonmetės mokyklos biologijos mokytoja.  

Šiek tiek keistu metu šis magnolijinių šeimos augalas pražydo. Paprastai medžių karalius, gelsvažiedis tulpmedis, turėtų pražysti birželį, kai baigia žydi vėlyviausios tulpės, o šiandien jau liepos 13-oji!  

Lietuvoje retas dar ir šiandien augalas, o ką jau kalbėti apie tai, kas buvo prieš dešimtmetį, kai V. Vazgelevičienė pirko šį augalėlį. Ne ką apie jį težinojo, matyt, ir patys augintojai. Gelsvažiedis tulpmedis atkeliavo iš Šiaurės Amerikos. Šis vertingas, ilgaamžis parkų medis Lietuvoje užauga didžiulis, kaip ąžuolas ar klevas, dekoratyvus, tinka auginti ir pavieniui, ir grupėse. Gyvena 400–500 metų. Tad pasodinus sodyboje, juo grožėsis dar daugelis šeimos ir giminės kartų. Laja kiaušiniška arba pailgai rutuliška. Lapai išskirtinės lyros formos, kaip nei vieno kito medžio, ilgakočiai, 10–20 cm ilgio ir panašaus skersmens, plačia, tarsi nukirsta viršūne, smailiomis skiautėmis abiejuose šonuose. Storoki, viršus ryškiai žalias, rudenį pagelsta. Žiedai 5–8 cm skersmens, jų išorinė pusė žalsva, vidinė – gelsva su oranžinėmis dėmėmis arba juostomis, išsidėstę ūglių viršūnėse. Žydėti ir derėti pradeda 10–15 metų. Vienas žiedas žydi 3–5 dienas, pirmiesiems peržydėjus, pražysta kiti, tad žydėjimas tęsiasi apie mėnesį. Šių medžių mediena minkšta, lengva, kituose kraštuose iš jos gaminami baldai, muzikos instrumentai. Žievė naudojama farmacijos pramonėje. 

Gelsvažiedžiai tulpmedžiai mėgsta saulėtas vietas, derlingą, drėgnoką, laidų, vidutinio sunkumo priemolio dirvožemį. Atsparūs žiemos sąlygoms, ligoms, kenkėjams, užterštam orui, vėjovartai. 

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje