Skip to content

Ką daryti, kai kelionėje ar gamtoje nėra kur įkrauti telefono

Jaunius ŠPAKAUSKAS („Bitė Lietuva“)

Baterijos veikimo laiką galima prailginti – reikės pakoreguoti telefono ryškumo, garso ir ryšio nustatymus. Vasarą kyla pavojus telefonus perkaitinti saulėje ir taip sutrumpinti baterijos veikimą – atvėsinti padės „skrydžio režimas“. Keliaujant pravartu turėti papildomas išorines baterijas, kurias renkantis svarbu atkreipti dėmesį į miliamperais per valandą (mAh) matuojamą talpą. Baterijos energiją „tausojančios“ programėlės ne tik nenaudingos, bet ir žalingos – įrenginį gali apkrėsti virusu. 

Sumažinkite ekrano ryškumą

Didžiąją išmaniųjų telefonų korpusų dalį sudarantis ekranas reikšmingai prisideda prie energijos naudojimo. Todėl norint prailginti baterijos veikimą, verta pradėti nuo paprasto žingsnio – ekrano ryškumo sumažinimo.

Ryški šviesa kokybiškam vaizdui tikrai nėra būtina tais atvejais, jei nesate natūralios šviesos kupinoje aplinkoje, pavyzdžiui, saulės nutviekstame paplūdimyje. Įprastomis sąlygomis ekranas puikiai matomas ir prie mažesnio šviesos intensyvumo. Todėl pastebėję, kad telefono baterija išsikrauna ir neturėdami galimybės keisti telefono nustatymų, tiesiog sumažinkite ekrano ryškumą – tas kiek sumažins ir energijos eikvojimą.

Telefoną nutildykite

Prie baterijos energijos tausojimo prisideda ne tik tinkami ekrano, bet ir telefono garso nustatymai – garsumo ir vibracijos intensyvumo lygis. Apie atėjusius pranešimus įspėjantys garsai skleidžiami telefono viduje esančių prietaisų, kuriems aktyvuoti reikalinga baterijos energija. Todėl norint ją taupyti, verta sumažinti garsumo ir vibracijos intensyvumo lygį. „Android“ telefonuose šiuos parametrus reguliuoti galėsite nuėję į „Nustatymus“ (angl. Settings) ir pasirinkę skiltį „Garsas ir vibracija“ (angl. Sound and vibration). „iOS“ telefonų nustatymuose ši skiltis vadinama „Sounds & Haptics.

Aktyvuokite baterijos taupymo režimą

Jei nenorite klaidžioti telefono nustatymuose, būtinąsias parametrų konfigūracijas energijos taupymui gali už jus atlikti ir pats telefonas. Aktyvavus baterijos taupymo režimą (angl. Power Saving Mode), bus automatiškai sumažintas ekrano ryškumo lygis, procesoriaus veikimo greitis, bus paliktos veikti tik pagrindinės telefono programėlės.

Pasitelkite išorines baterijas

Žinant, kad telefono ilgesnį laiką įkrauti negalėsite, pravartu su savimi turėti papildomas išorines baterijas. Jos puikiai pasitarnauja iškylaujant gamtoje ar tiesiog ilgos ir susitikimų kupinos darbo dienos metu, kai telefono įkrauti tiesiog nespėjate. Renkantis išorinę bateriją svarbiausia atkreipti dėmesį į jos talpą, kuri matuojama miliamperais per valandą (mAh). Kuo didesnė išorinės baterijos talpa, tuo daugiau įkrovimų arba įrenginių produktas gali palaikyti. Štai, pavyzdžiui, 2500 mAh talpos baterija  telefoną galės įkrauti mažiau kartų nei gerokai didesnė 10 000 mAh talpos baterija.

Neperkaitinkite telefono saulėje

Vasarą kyla pavojus telefonus perkaitinti saulėje ir taip sumažinti baterijų energijos kiekį ar netgi visiems laikams jas sugadinti. Karštis yra vienas didžiausių telefonų baterijų „priešų“, mat jos pritaikytos optimaliai veikti 20 laipsnių ar truputį žemesnėje temperatūroje. Tad jei baterija veikia prie 30 laipsnių karščio, jos gyvavimo laikas sutrumpėja 20 proc., o prie 40 laipsnių – daugiau nei perpus.

Norint baterijas apsaugoti nuo perkaitimo, verta atidžiau stebėti išmaniųjų įrenginių veikimą. Jei matote, kad jis ima šiek tiek strigti, sulėtėja ar jaučiate, kad rankoje kaista, nedelsiant šį išjunkite – taip leisite telefonui greičiau atvėsti.

Venkite trečiųjų šalių programėlių

Vartotojus dažnai vilioja įvairios trečiųjų šalių programėlės, žadančios prailginti baterijos veikimą – jų jokiu būdu nesisiųskite, įspėja „Bitės Profas“. Čia galimi du scenarijai – pirmasis, kai programėlė tik sukurs energijos taupymo iliuziją, tačiau praktinės naudos neduos. Žinoma, ji gali automatiškai aktyvuoti energijos taupymo režimus ar deaktyvuoti energiją eikvojančias funkcijas, tačiau tą nesudėtingai galite padaryti patys neeikvodami energijos programėlių valdymui.

Antrasis scenarijus gerokai pavojingesnis, prideda ekspertas: tokiose trečiųjų šalių programėlėse gali slėptis virusai, galintys pakenkti telefono programinei įrangai ir sukelti rizikų jūsų duomenų saugumui, mat dažnai tokios programėlės reikalauja suteikti prieigą prie daug ir svarbių telefono funkcijų.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje