Skip to content

Vieniems smagumas, kitiems – stresas ir nuostoliai

Į redakciją kreipėsi Ignalinos sen., Papravalės kaimo gyventojai, kurie pašiurpę nuo matyto reginio ir patirtos žalos. Praėjusį šeštadienį, liepos 25 d., per jų privačias teritorijas, beveik kiemus, be jokio leidimo, net įspėjimo, prakriokė apie 80 automobilių. Vyko autoralio lenktynės. Žemės sklypuose padarytos gilios provėžos, sugadinta žalia veja, pievų danga, išdraskyti įvažiavimų į sodybas žvyruoti keliai, vietomis liko didžiulės duobės. 

Kaimo gyventojas Petras Šiaudinis pasakojo, kad gal tik laimingo atsitiktinumo dėka nenukentėjo žmonės. Ralio trasa praėjo tarp jo sodybos ir pirties, o toje teritorijoje kasdien žaidžia vaikai. Ralio trasa nebuvo niekaip pažymėta. Kai lenktynių metu paklausta – kas leido, organizatoriai mojavo esą rajono savivaldybės leidimu, tačiau vėliau jo taip ir nepateikė. Išeitų, kad daug žalos gyventojams padaręs renginys rajono teritorijoje vyko savavališkai. Ir kas dabar už tai atsakys?

Labiausiai nukentėjo Šiaudinių ir Balčiūnų sodybos. Žmonės kreipėsi į policiją. Ralį organizavo viešoji įstaiga „Smagus turas“. Taigi, už vienų smagumą, kitiems – stresas ir materialiniai nuostoliai. Ralio organizatoriai nukentėjusiems sakė, kad ralis buvo apdraustas, tad jiems padaryta žala bus atlyginta. Reikia tik pateikti atitinkamus dokumentus. Tačiau ralio nuostatuose rašoma: „Už renginio metu dalyvių padarytą žalą ar sugadintą turtą tretiesiems asmenims, pilną atsakomybę prisiima patys renginio dalyviai“. Ne organizatoriai! Tad ar nebus taip, kad gyventojams, kuriems padaryta žala, norint gauti atlygį už tai, teks nurodyti, kokie konkretūs automobiliai (iš 80-ties) „išarė“ jų teritorijas, kad išieškotų iš tų kaltininkų žalą. Bet ar tai realu? 

Redakcija apie ralį sužinojo tik iš minėtų Papravalės gyventojų, jokios reklamos, kad bus toks renginys rajone, nebuvo. Internete suradome šiek tiek informacijos apie tą ralį. Jo tinklalapyje rašoma, kad tai tradicinis senų automobilių ralis, populiarus Europoje. Kadangi mes ją nuolat mėgdžiojame, tai ir mums tas tiko. Ralis „Rat Race Go 1“ vyksta tris dienas, bekelėm (miškais, laukais ir žvyrkeliais) reikia įveikti 1000 km. Lenktynės etapais vyksta Lietuvos ir Lenkijos teritorijoje. Dar, kreipiantis į dalyvius, internete rašoma, kad šis „pigių automobilių dakaras Lietuvoje įsimins visam Jūsų gyvenimui. Tai renginys apie kurį dar ilgai kursi istorijas ir dalinsies jas savo kieme. Puiki nuotaika, gera kompanija, bei įdomus maršrutas užtikrins, jog kiekvieną akimirką turėsite gerą adrenalino dozę“. Nežinau, ar ralio dalyviai patyrė jiems žadėtą gerą nuotaiką ir adrenalino dozę, ar šį įvykį ilgai atsimins, tačiau Papravalės gyventojai išties tai ilgai atsimins, jau savaitė apie tai kalba savo kiemuose, mat jie „gavo“ tą adrenalino, tik neigiamo, dozę. Įdomu ir tai, kad ilguose ralio nuostatuose nenurodomas joks maršrutas. Tik rašoma: „Judant renginio maršrutu, tose vietose, kur nėra tiksliai apibrėžtas maršrutas, draudžiama įvažiuoti į žemės ūkio naudmenų teritorijas, jei toks atvejis būtinas, dalyvis privalo važiuoti pačiu tų naudmenų pakraščiu (palaukės keliukais)“. Mūsų rajono teritorijoje ralio ratuotas tuntas pralėkė maršrutu Pavajuonis–Papravalė–Gaureliai–Moškėnai, toliau – į Švenčionių rajoną.

Savo aiškią poziciją ir paramą, atlyginant žalą, turi pareikšti ir rajono valdžia. Kitaip manysime, kad tokia čia ir valdžia, jei su ja nesiskaitoma, jai net nepranešama apie tokį gyventojams nešantį žalą renginį, o ji vis vien tyli. Tuomet krebždėtų ir kita mintis – jei tyli, tai gal su ralio organizatoriais galimai vis tik kalbėta ir jiems buvo duotas tylus, neoficialus sutikimas?

Papravalės gyventojų nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje