Skip to content

Viruso smūgis Ignalinai

Kai kovą buvo užregistruoti pirmi du koronaviruso atvejai, žmonės buvo ne juokais išsigandę, į šuns dienas dėjo du kaltininkus gydytojus, atvežusius virusą iš užsienio. Po to buvo dar du atvejai ir po pertraukos – dar du. Reakcija į juos rajone ir mieste jau buvo ramesnė. 

Šįkart virusas mums smūgiavo iš peties – vienu dūriu 11 infekuotų asmenų. Pradžioje buvo aštuoni, po to kasdien prisideda vis po vieną. Šįkart susirgimų grandinės pradžia taip pat užsienyje – Airijoje. Grįžęs iš ten jaunuolis parvežė „lauktuvių“. Gal pats to nežinodamas (nesinori tikėti, kad žinojo) sugrįžtuves šventė su šeimos nariais ir draugais iš kitos šeimos. Taip abi šeimos ir pasigavo virusą. Blogiausia, kad abiejų šeimų atstovai dirba įmonėse, teikiančiose paslaugas gyventojams. Tikėtina, kad galimai virusas galėjo būti perduotas ir klientams. Viena įstaiga, kurioje dirba vienos šeimos infekuota moteris, jau uždaryta, darbuotojai saviizoliavosi. Pikčiausia tai, kad vienos šeimos narys šeštadienį, kaip niekur nieko, sukinėjosi Palūšės regatoje. Sakoma, kad jis esą neserga, bet… 

Viruso grėsmė prasibrovė ir į vaikų darželį, jį lankė vaikas iš vienos šeimos, kurioje yra sergančių. Vaikas ir trys darželio darbuotojos saviizoliacijoje, darželio patalpos dezinfekuotos, pravėdintos, imtasi kitų priemonių. Likusieji vaikai ir darbuotojai stebimi, nuolat tikrinama jų temperatūra. 

Ignalinoje sklando kalbos, kad miesto laukia Nemenčinės likimas, kai pratrūkus infekcijai, miestas kuriam laikui buvo uždarytas. Jeigu susirgimų nedaugės, dėl vienuolikos atvejų miesto izoliacijos nebus. Vakar turėjo posėdžiauti rajono ekstremalių situacijų komisija ir priimti tam tikrus sprendimus. Labiausia tikėtina, sustabdyti ar apriboti rajono renginiusi. Dėl miesto izoliacijos ši komisija sprendimų priimti negali, tai tik Vilniaus kompetencija. Tačiau rajono valdžia nusprendė, kad pavojaus dar nėra ir komisijos posėdžio nebuvo, jokių apribojimų – taip pat.

Viruso protrūkis ne tik Ignalinoje, bet ir visoje Lietuvoje. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) jau savaitė informuoja, kad kasdien patvirtinama vėl po keliolika naujų infekcijos atvejų. Didelė dalis jų – atvežtiniai (nuo birželio 1 d. – 108). Ko gero, per anksti atvėrėme sienas. Europoje jau ritasi antroji banga, kai kuriose valstybėse vėl skelbiamas karantinas. Gydytojai sunerimę, kad daug ligos atvejų yra be simptomų. 

Kaip skelbiama internete, Ignalinoje, nežiūrint į didžiulį rajono mero rūpestį (taip rašė vienas „teisingas“ ir „jokių politinių vėjų neblaškomas“ laikraštėlis, socialdemokratų ruporas), iš viso rajone užregistruota jau 17 susirgimo atvejų, tai daugiau, nei aplinkiniuose rajonuose. Švenčionyse ir Molėtuose žinoma po 11 atvejų, Utenoje – 8, Visagine – 5, Zarasuose – 2 atvejai.

Lietuvoje rugpjūčio 3 d., 9 val. duomenimis, iš viso patvirtinta 2120 COVID-19 ligos atvejų, tebeserga 382 asmenų, 1645 – pasveiko, 144 žmonės yra izoliacijoje.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje