Skip to content

Bauginančiai nenuspėjamos Gaidės bažnyčios labirintuose

Kiekviena bažnyčia – atskiras pasaulis, pasakojantis krašto istoriją, šalia įsikūrusios bendruomenės papročius ir tradicijas. Keliaujant po Rytų Lietuvos bažnyčias, iškilo klausimas: kas iš tikrųjų formuoja religines bendruomenes? Vienoje ar kitoje vietovėje gyvenantys žmonės, atvykstantys kunigai ar pačių bažnyčių statybą konkrečioje vietoje nulėmusios aukštesniosios jėgos? Ignalinos viešosios bibliotekos projekto „Bažnyčių istorija žadina vaizduotę“ metu aplankyta jau 12 bažnyčių. Tai nėra viskas, bet tai yra pakankamai daug, kad susidarytum vaizdą: bažnyčios – šalia įsikūrusių bendruomenių veidrodis. Ši mintis užgimė lankantis pasienyje su Baltarusija įsikūrusiame Gaidės kaimelyje, kuriame esanti Gaidės Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčia ir jos istorija tikrai žadina vaizduotę ir nenuspėjamai bauginančiai, nes žmones neramina tai, ką jie jaučia, bet negali pamatyti ir parodyti kitiems. 

Ilgai bandžiau ieškoti jausmo, kuris padėtų skaitytojui tinkamai perteikti tai, ką pajutau toje bažnyčioje. Aišku viena – per ilgus metus, lietuviams būdingo braižo neatsirado. Tai greičiausiai ir nulėmė tos bažnyčios autentiškumą. Kad suprastų dauguma, atradau vieną iš vaikystės užstrigusį rusų filmą, kuris labai aiškiai perteikia Gaidės bažnyčioje jausmą. Tai daugiau nei 50 metų sukurtas kino filmas „Baubas“ ir scena – naktis bažnyčioje. Dairaisi aplink, klausaisi įdomių pasakojimų, stebi vietos gyventojus ir jauti kažin kokius bauginančius šnabždesius, kurių prašalaitis niekada neįmins. Kartu iš atminties iškilo ir apsilankymai pas šio krašto užkalbėtojas, kai kažkada MI puslapiuose rašėme apie Rimšės seniūnijos gyventojus. Šiame krašte žmonės nekalba nei rusiškai, nei lietuviškai. Šv. Mišios aukojamos tik lenkų kalba, bažnyčios centre, po grindimis „ilsisi“ fundatorių palaikai… Ši bažnyčia taip stipriai „įmelsta“ stipria kitataučių energija, kad užrištomis akimis pajustum, kur esąs. Atsargiai darau išvadas: šiuose Dievo namuose tarnavę kunigai praėjo nemenką dvasinį išbandymą ir, tikiu, gerokai paaugo. 

Bet nepaisant visų pojūčių, visus besidominčius bažnyčios istorija, sakraliniu ir kultūros paveldu Gaidės religinė bendruomenė pasitiko šventiškai pasipuošta bažnyčia ir gera nuotaika ir vaišėmis. 

Pirmieji bažnyčioje svečius pasitiko lenkų dainų ansamblio „Tumelianka“ atlikėjai. Išties derėtų nulenkti galvą šiems žmonėms. Svečių garbei jie net tris giesmes išmoko lietuvių kalba, o giedodami pasipuošė įspūdingais kostiumais. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje