Skip to content

XXI a. iš pelenų pakilusios bažnyčios

Bažnyčios atstatymas kainavo ne tiek ir daug – 600 000 eurų. Surengta daug įvairių akcijų, skatinusių aukoti bažnyčios atstatymui, labdaros koncertų. Dailininkas Gintaras Gesevičius, nemažai laiko gyvenantis ir Kirdeikiuose, kartu su kitais menininkais, paaukojusiesiems dovanojo savo paveikslų.

Labanoras šiandien jau garsėja trimis unikaliais Margaritos Čepukienės išsiuvinėtais paveikslais. Menininkė pati pasisiūlė išsiuvinėti Švč. Mergelės Marijos paveikslą. Žuvusysis liepsnose buvo stebuklingas. Ypatingas yra ir naujasis, jo „gimimas“ apipintas stebuklais ir regėjimais, kuriuos menininkė išgyveno kurdama šį paveikslą. 

Unikalus Popiežiaus šventojo Jono Pauliaus II paveikslas. Ant atvaizdo kaklo kabo kryželis, rastas sudegusios bažnyčios pelenuose. Šis kryželis puošė ugnyje žuvusio paveikslo Stebuklingosios Dievo Motinos Marijos kaklą. 

Marijos ir Šv. Juozapo paveikslas, skirtas vienam iš šoninių Labanoro Šv. Juozapo bažnyčios altorių – „Angelo apsireiškimas Juozapui“. Abu šoninius altorius mecenavo Keršių šeima – Gediminas ir Daina Keršiai, jų vaikai Emilija, Mykolas ir Jonas.

Unikalios „Kryžiaus stotys“, sukurtos iš sudegusios bažnyčios gaisravietėje rastų daiktų, daugiausia – vinių. Įspūdingi ir 2017 m. presbiterijoje atsiradę paveikslai iš apdegusių liturginių drabužių likučių „Labanoro gėlės“. Juos sukūrė Teresė Blažiūnienė su dukra Akvile. Išlikusių arnotų detalės, sugrįžo ten, kur pridera – prie altoriaus. Tie paveikslai – savotiška žinia iš praeities – ateities kartoms. 

Labanore yra dar vienas svarbus objektas – kuriamas parapijos muziejus, pradėtas kurti 2013 m., gavus finansavimą projektui „Labanoro parapijos muziejaus įkūrimas Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje“. Jis yra išlikusioje varpinėje. Daugelis eksponatų primena ne tik ugnies sunaikintą bažnyčią, bet ir skleidžia dvasingumą. Talkos metu pelenuose radę net mažytę detalę, žmonės nešė ją klebonui. Jis viską kaupė. Kun. J. Kazlauskas sako: „Trečioji Labanoro bažnyčia gyvena savo gyvenimą, kuria savo istoriją, Mes viską išsaugojome ateičiai. Tikiuosi, kad varpinėje įkurtas muziejus bus dar viena sakralinė vieta Labanore“.

Praėjo dešimt metų nuo Labanoro bažnyčios gaisro, sukrėtusio ne tik Labanoro parapiją, bet ir visą Lietuvą. Šiandien Labanoro Švč. Mergelės Marijos gimimo bažnyčioje vėl meldžiamasi, čia traukia piligrimai, tuokiasi poros, krikštijami vaikai.

Visus stebuklus sukuriame tikėjimu ir meile Dievui. Tai įrodančių pavyzdžių šiose dviejose iš pelenų iškilusiose bažnyčiose – begalė. 

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje