Skip to content

Greitųjų kreditų įmonės pasirinkimo niuansai

MI informacija

Lietuvoje veikia apie pusšimtis greitųjų kreditų įmonių, o bent tuzinas iš jų turi labai gerai viešojoje erdvėje matomus ir žinomus prekinius ženklus. Toks įmonių skaičius gali atimti bet kokį norą surasti pačias geriausias sąlygas siūlančią kredito įmonę. Todėl dažnas iš mūsų gali pasirinkti patogumą vietoje pigumo, t.y. pasirinkti lengviausiai prieinamą ar geriausiai žinomą prekinį ženklą net jei nesame 100 proc. įsitikinę, kad jo siūlomi greitieji kreditai iš tikrųjų yra pigiausi.

Toks pasirinkimas yra suprantamas. Bet verta paminėti, kad greitųjų kreditų įmonių palyginimas nebėra toks sunkus kaip kad būdavo anksčiau. Jei anksčiau tikrai reikėdavo kiekvieną įmonę ir jos siūlomas kredito sąlygas palyginti su visomis kitomis įmonėmis, tai šiandien šitas procesas yra automatizuotas ir supaprastintas iki minimumo.

Šiandien svarbiausia yra ne tik atlikti mechaninį informacijos rinkimo ir palyginimo darbą, bet žinoti kur tiksliai reikia žiūrėti ir į ką atkreipti savo dėmesį. Visą kita už jus padaro paskolų palyginimo portalai, kuriuose visi greitieji kreditai yra surenkami į vieną vietą ir palyginimą galima atlikti bet kuriuos pasirinktu pjūviu.

Informacija yra vienoje vietoje. Dabar svarbiausia išmokti kaip su ja elgtis. Tekstas žemiau – būtent apie tai.

Svarbu ne tik palūkanų norma, bet ir BVKKMN

Metinė palūkanų norma yra tas rodiklis, link kurio dažniausiai krypsta žvilgsnis kiekvieno, ieškančio kur gauti paskolą kuo pigiau. Natūralu, kad greitųjų kreditų įmonės ir jų pasiūlymus į vieną vietą surenkantys rekomendavimo puslpaiai taip pat išskiria šį rodiklį savo lankytojams ir potencialiems klientams.

Tai yra neabejotinai svarbus rodiklis, leidžiantis greitai suprasti kiek daug jums reikės mokėti už paslaugą. Tačiau yra dar vienas rodiklis, kuris net geriau ir efektyviau perteikia paskolos kainą. Tai – BVKKMN, t. y. bendra vartojimo kredito kainos metinė norma. BVKKMN tiksliau nei palūkanų norma nusako bendrą greitojo kredito kainą, nes į jo apskaičiavimo formulę yra įtraukiama ir ta pati palūkanų norma, ir kiti įvairūs su kreditu susiję mokesčiai. Dėl to greitųjų kreditų įmonės net yra įpareigotos savo reklamose pateikti tipinės paskolos BVKKMN. Šį rodiklį galėsite pamatyti ir kiekvienos įmonės internetinės svetainės paskolos skaičiuoklėje, kuri pateikia preliminarią kainą pasirinktomis paskolos sąlygomis.

Todėl norėdami kuo tiksliau įsivertinti kredito kainą ir sužinoti kuri įmonė siūlo pasiskolinti geresnėmis sąlygomis, žvilgsnį nukreipkite ne tik į palūkanų normą, bet ir į BVKKMN. 

Kaina nėra vienintelis svarbus rodiklis

Renkantis greitųjų kreditų įmonę yra svarbu ne tik kaina. Kiti kriterijai taip pat yra reikšmingi: paskolos suma, paskolos terminas ir t.t. Tačiau ši informacija neišvengiamai bus patikrinta naudojantis įmonės paskolos skaičiuokle, o ir kiekvienas ieškantis paskolos jau turbūt turi konkrečią idėją kokią sumą ir kokiam laikotarpiui nori pasiskolinti.

Tačiau šie esminiai kriterijai nėra vieninteliai svarbūs. Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į „minkštąsias“ sutarties sąlygas, kurios taip paprastai neatsispindi kuriame nors skaičiuje. Vien pati kredito forma jau gali būti reiškinga: asmenines paskolas siūlančios įmonės gali lengviau prisitaikyti prie jūsų poreikių.

Pavyzdžiui, ar įmonėje galima paskolą grąžinti iš anksto yra ar bent jau gali būti pasirinkimą įtakojančiu ar net lemiamu faktoriumi. Tai priklauso ir nuo jūsų padėties bei planų, bet net ir kuopščiai susiplanavus paskolos grąžinimo grafiką niekada negalima žinoti ar neatsiras proga greitąjį kreditą grąžinti anksčiau nei numato sutartis. Tokioje situacijoje svarbu, kad įmonėje būtų galima grąžinti nebūtinai visas sutartyje numatytas palūkanas, o, pagal situaciją, atitinkamai mažiau.

Dar vienas pavyzdys: delspinigių procentas ir jų skaičiavimas. Šiandien ne taip, bet anksčiau tai buvo labai daug neigiamos įtakos įsiskolinusiems žmonėms padaręs dalykas. Niekas iš anksto nenumato mokėti delspinigių, bet niekada negali sakyti niekada: nė vienas iš mūsų nežino su kokiomis problemomis gyvenime galime susidurti ir kaip jos įtakos mūsų gebėjimą grąžinti kreditą. Prie to paties galima paminėti ir dar vieną dalyką: ar įmonėje egzistuoja paskolos atidėjimo funkcija, kuri gali pagelbėti atsidūrusiems tokioje padėtyje.

„Gaudykite“ akcijas

Greitieji kreditai prisidėjo ir prie naujos skolinimo kultūros: šiai dienai jau yra tapę įprasta, kad paskolos gali būti „akcinė“ paslauga. Nuolatos besikeičiančioje rinkoje net ir šiandien mažiau patrauklus greitasis kreditas jau kitą dieną gali tapti patraukliausiu, nes įmonė pritaiko jam kokią nors akciją.

Paklausiausia, žinoma yra nemokama paskola, kuria dažnai įmonės palepina savo naujus klientus, kurie dar niekada nebuvo gavę paskolos iš įmonės. Tačiau tai nėra vienintelis dalykas, kurį gali pasiūlyti ir siūlo greitųjų kreditų įmonės. Tad jei ieškote pigiausio greitojo kredito, svarbu įsivertinti ne tik paskolos kainą, „minkštuosius“ kriterijus, bet dar ir pasidomėti ar kuri nors įmonė nesiūlo pasiskolinti lengvatinėmis sąlygomis.

Prieš save matydami daug greitųjų kreditų ir nežinodami kaip optimaliausiai išsirinkti geriausią kreditą, pasinaudokite aukščiau pateiktais patarimais. Tuomet niekada neprašausite rinkdamiesi iš kurios įmonės skolintis. 

Daugiau: PASKOLOS INTERNETU

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje