Skip to content

Kaip Ignalinai atvežė sunkvežimį kultūros

Kas yra kultūra? Visa, kas sukurta visuomenės fiziniu ir protiniu darbu. Reikšmių, vertybių, normų ir papročių visuma, bendra vienos visuomenės nariams – detalizuoja žodynai. 

Daugelis vyresnės kartos atstovų gerai mename animacinį filmuką apie juodą laukinį katiną, kurį prisijaukino pirmykščių žmonių pora. Tokie vaizdiniai gimsta peržvelgus Kultūros ministerijos vykdomų projektų reklamą. Šūkis – „Prisijaukink kultūrą“ – kelia klausimus: kokią? Kieno? Kokios tautos kultūrą privalo prisijaukinti lietuviai? Suprantama, gal detalesnėje dokumentinėje projekto versijoje rasime daugiau informacijos, bet eilinio piliečio akį rėžiantys užrašai, vyresnės kartos žmonėms, sukelia vidinį diskomfortą, pasijunti laukiniu aborigenu, o gal ateiviu be kultūros sampratos…  Jei kultūra yra žmogaus esaties visuma, kaip be jos tuomet gyvename socialinėje erdvėje? O gal informacinių technologijų milžiniški srautai ir šoko terapija anuliavo loginių sąvokų esmę? 

Kultūros ministerijos projekto „Aktuali kultūra“ sunkvežimis  Ignalinoje, Laisvės aikštėje, lankėsi lietingą rugpjūčio 29 d. Lankytojai, pamatavus kūno temperatūrą, pagal visas epidemiologinės situacijos taisykles, buvo kviečiami į sunkvežimo priekabą ekspozicijos apžvalgai. Akį patraukė jaunų tapytojų vilniečių Viktorijos Burlėgaitės ir Monikos Plentauskaitės paveikslai. Jie dar kvepia dažais ir spindi nepažintų pasaulių paieškomis, o autorės pačios tikisi likti atpažintos. Jei prie keleto šviežių paveikslų būtų prijungta dar koks aštuonetas jaunų talentų darbų, kultūros sunkvežimį užpildytų jaunystės energija, kurioje neliktų vietos pasyvumui ir apatijai. Skaitytojau, bet čia tik rašančio subjektyvūs pastebėjimai ir viena iš galimų projekto versijų. 

Jei tokie projektai būtų tikslingai orientuoti į paauglių pasaulį, jie surinktų auditoriją švietimo įstaigose, pritraukdami tam tikras amžiaus grupes, turėtų didesnę išliekamąją vertę. Jei pristatymuose dalyvautų nors po vieną jauną menininką, projekto turinys įgautų svarumą. O gal mes, provincijos žmonės, gyvename Mozės laikotarpio dykumoje, į kurią jau atvyksta kultūros sunkvežimis, o jame, už ES finansavimą, ne dykai, jauni kordinatoriai pusamžiams interesantams primena, kad Gintaras Rinkevičius dar dirigentas, Kostas Smoriginas turi gitarą, balerina Olga Konošenko dėvėjo šituos puantus, o Merūnas Vitulskis yra visiems žinomas operos solistas, gavęs gražių linkėjimų iš italų operos korifėjų. Tai – visiems puikiai pažįstami, žinomi ir garsūs menininkai. Tai įdomi ir smagi edukacija pradinių klasių mokiniams.

Algirdo ir Remigijaus Gataveckų nudrožti pieštukai, tiek daug peno suteiktų būsimų dailės mokyklų absolventams. Iš stendo žvelgiantys romano „Pietinia kronikas“ autorius Rimantas Kmita ir fotografas, žurnalistas ir rašytojas Rolandas Parafinavičius kviečia paieškoms panašių į save. Garsios uteniškės karpinių meistrės Odetos Tumėnaitės-Bražėnienės ir jos dukros Adelės subtilūs darbai, atlikimo technika, atskleidžia mūsų tautos darbštumą, papročių turinį ir grožį. 

Savo esatį primena dailininkas, stiklo menininkas Remigijus Kriukas ir skulptorius Kęstutis Balčiūnas.    

Projekto „Aktuali kultūra“ sunkvežimyje stiprių, daugeliui žinomų asmenybių sąrašas. Tai – edukacijos šaltinis bręstantiems piliečiams, ieškantiems pačios asmenybės suvokimo, pavyzdys,  dėliojantiems dvasinių talentų ir dovanų dilemą. 

Visgi, kokią kultūrą privalome prisijaukinti, kaip skelbia šūkiai, mes – suaugę? Ar ji kažkam atrodo mūsų visuomenėje neprijaukintu laukiniu žvėrimi, ar jaunesnėms kartoms mes primename atkastus dinozaurus, jau nesuvokiančius gyvenimo vertybių visumos? 

Užklausus vienos iš projekto pristatymo dalyvių, kodėl kultūra skaldoma į aktualią ir neaktualią, kodėl jai suteikiamas laukinės katės įvaizdis, tenka išgirsti, kad čia, provincijoje, yra nežinančių kas yra kultūra, niekuo nesidominčių.

Lengva frazė skirta rimtiems apmąstymams. O gal vežantys kultūrą sunkvežimiais dar nesusipažino su jos tikra sąvoka?..

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje