Skip to content

Ir nusinešė saulę miškai

Santūrus, beveik asketiškas, žvelgia į mus poetas savo randais. Ar mokate mylėti artimą savo, paklausdamas, nusirengia ir atiduoda paskutinį švarką Leonui Šepkai. Abu gimę rugsėjį, po mirgiuoju žvaigždynų šalmu.

Pauliaus Širvio poezijos jėga nenusakoma žodžiais ir jokiais paletės atspalviais. Galingu kančios ir meilės srautu ji krenta ant mirtingųjų galvų, naikindama visą ir viską, kas pigu, laikina, menka. Poezijos tvirtumas gimsta nuo pačių romantiškiausių matymų, auga dvasios jėga kiekvienoje eilutėje ir virsta kulminacine atomazga, reziume akimirkos būčiai. Viskas turi pabaigą, netgi meilė.

Rugsėjo 6-ąją, meilės ir kančios dainius Paulius Širvys šventė savo 100-metį, tiksliau, ištikimos poeto gerbėjų kartos liudijo jo poezijos nemirtingumą. Egzistencinio tragizmo kūrėjas užbūrė savo gyvenimo jėga atsiminimų autorius, o knygos apie jį tarsi užgožė poezijos pakartotinių rinkinių ir rinktinių leidybą. „Tai kas man lieka „apiplėštam“ daugybės prisiminimų autorių? Pradeda kartotis siužetai…“

Dešimtmečiais netyla diskusijos apie P. Širvio poezijos melodingumą, jausminį magnetizmą, be kurio eilėdara prarastų savo paslaptį, netaptų gilia visuma. Jo poeziją reikia ne skaityti, o klausyti.

Širvio kūryba gyvam esant išleista keturiais rinkiniais – „Žygio draugai“ 1954 m., „Ošia gimtinės beržai“ 1956 m., „Beržų lopšinė“ 1961 m., „Ir nusinešė saulę miškai“ 1969 m. ir rinktinė „Ilgesys – ta giesmė“ 1972 m. Po mirties jo poezija pakartota devyniomis knygomis – nuolatos išgraibstoma, aktuali, nemirtinga. Neradusieji savo gyvenime vietos P. Širvio poezijai, praranda daug, o gal, lieka nuskurdę.

Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos kiemelyje į P. Širvio jubiliejaus minėjimą – literatūros ir muzikos vakarą „Turiu žodį, nesuteptą, šventą“, – susirinko ištikimi poeto gerbėjai. 

Poetas Alfas Pakėnas apžvelgė esminius P. Širvio biografijos faktus, akcentuodamas jo kūrybinį unikalumą, nemirtingumą, talentą, kuriuo sekti net per šimtmetį neatsirado jėgų niekam. Dabartiniai medinės, bejausmės poezijos autoriai nesugeba konkuruoti su Širvio jausmų jėga.

Monospektaklį „Dialogas su Paulium“ pristatė aktorius Petras Venslovas. Poeto žodžiais sukurtas dainas atliko Miko Petrausko meno mokyklos mokytojai Birutė Paukštienė ir Gintautas Juodagalvis.

Renginio iniciatoriais tapo Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projekto

„Knygos šventė su Pauliumi Širviu“ įgyvendinimo grupė.

Ignalinos bibliotekos nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje