Skip to content

Palūšė drobėje ir žody

Rugsėjo 12 d. Palūšės bažnyčios kalno papėdėje įvyko projekto „Skambančios Ignalinos legendos“ renginys ir leidinio „Palūšė drobėje ir žody“ pristatymas. Ramus ir šiltas rudens vakaras susirinkusiems padovanojo smagių akimirkų.

Vakaro vedėjų IKI teatro aktorių duetas pasveikino renginio dalyvius ir svečius, kviesdamas toliau klausytis padavimų ir legendų krašto pasakotojų. Palūšės vardo kilmės aiškinimas paprastai siejamas su tyvuliuojančiu Lūšių ežeru, o Lūšių vardo kilmė jau turi keletą variantų: lūšus reiškė piktą, atšiaurų, lūšas – apsnūdęs, apkiautęs arba lygus, plokščias. Tuomet patiems Palūšės gyventojams tenka rinktis, kokia ežero savybė tikroviškiausiai jį nusako. Pasak legendų, senovėje, dabartinės Palūšės teritorijoje gyveno lūšių medžiotojai, o jų kailiais šildėsi net Barbora Radvilaitė…

Palūšės filialo vyr. bibliotekininkė Rita Ramanauskienė susirinkusiems priminė prieš trejetą metų vykdytą dviejų dalių projektą – tapybos plenerą dailininkams „Ant bangos“ ir rašančių „Ir vėl grįžtu aš į Palūšę“. Edukacinis renginys skrido ir praskrido, o dabar „Utenos Indros“ spaustuvėje gimė leidinys iš sukurtų darbų – „Palūšė drobėje ir žody“.  

Spaustuvės savininkas, žurnalistas Antanas Kibickas, sveikindamas vakaro dalyvius, Palūšės bendruomenei linkėjo sėkmės ir laimės, o įvardintas geradėju, epitetą skyrė visai jaunų ir talentingų dizainerų-maketuotojų komandai, dirbusiai su minėtu leidiniu. 

Dailininkų vardu kalbėjusi Nijolė Trinkūnienė pasidžiaugė  bendruomenės aktyvumu, puikiomis sąlygomis, kurios sudaromos plenerų ir festivalių dalyviams, linkėjo idėjų išsipildymo visiems kolegoms. Poetė Liudgarda Savickaitė dėkojo už galimybę įamžinti kūrybą leidinyje ir kvietė sutikti rudenį, kaip neišvengiamybę, be kurios neturėtume nunokusių obuolių. Tverečėnų tarme sakmių pynę apie laumių ažkucinėtus bernus pristatė Algis Saplys, bibliotekininkė R. Ramanauskienė prisiminė Utenos krašto tarmę sakmėje, užrašytoje iš senolės Domicėlės lūpų. 

Palūšės bendruomenei už aktyvumą dėkojo vicemeras Juozas Rokas, įteikdamas rajono vėliavą bendruomenės pirmininkui Arvydui Gaideliui.  

Dailininkams ir rašantiems, dalyvavusiems projekte, padovanotas naujas, spaustuvės dažais kvepiantis leidinys „Palūšė drobėje ir žody“. Padėkota projekto „Skambančios Ignalinos legendos“ kūrėjai, režisierei Jolantai Narbutaitienei.

Viso vakaro metu kūrybinėmis įžvalgomis dalinosi ir atliko įvairių autorių dainas režisierius, bardas Vytautas V. Landsbergis. 

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje