Skip to content

„Kūdikio pjūvis“ ignaliniečiams

Tenka apgailestauti, kad realios ekologinės praktikos nesudomino dėstančių minėtą discipliną, o gal informacinės sklaidos problema lėmė visuomenės pasyvumą. Taigi, kol dar nesudarytas vartotojo portretas, analiozuojant išmetamų šiukšlių sudėtį, o žygis per Lietuvą iki spalio 30 d. tęsiasi, su G. Buču kalbamės ant bibliotekos suolelio. Apie žinią, kurią neša jo grupelė, apie 40 savanorių, išsisklaidžiusių po visą šalį, koordinuojančių ekologinės misijos dalyvius.

„Atvykome į ketvirtą miestą. Kartais būna daugiau dalyvių, kartais… Mūsų pagrindinė žinia – už švarią Lietuvą. Žygis neakcentuoja visuomenės dėmesio vien į švarinimasi nuo šiukšlių, mes kalbame apie tai, kas vyksta su mūsų mąstymu, ekologinių problemų matymu, tikslingos bendrystės interesų ugdymu. Mes keliaujame, grožimės nuostabia Lietuvos gamta, susitinkame su įdomiais žmonėmis. Pagal projektą aplankysime 70 numatytų taškų. Keliaujame rinkdami šiukšles, kiekvieną vakarą jas sveriame, rūšiuojame, dėliojame į matricą, pagal kurią, darome vienokias ar kitokias išvadas. Pagrindines matricos skiltis sudaro vietos skirtos maisto atliekoms, transporto atliekoms ir kitos. Galutinis tikslas – nupiešti vartotojo portretą arba surinkti vartojimo dėlionę. Pilni šiukšlių maišai, dar neskleidžia jokios informacijos, bet juos išrūšiavus, randame paliktą žinutę. Šiukšlės – mūsų vartojimo pasėkmė. Įrodinėti, kad jas svarbu surinkti, nemėtyti – jau praeitas etapas, visi žinome. Mes kalbame apie elementarias žmogiškąsias vertybes. Pakelti šiukšlę ar numesti? Mūsų kiemu, kuriame pakeliame numestą šiukšlę, privalo tapti visa Žemė, visa planeta.

Idėjos banga turi plisti, todėl reikalinga bendrystė, kalbėjimas, palaikymas, ekologinio viruso plitimas visuomenėje. Perteklinio vartojimo pasėkmės yra skaudžios, liečiančios socialinę, ekonominę, ekologinę sritį ir kitas. Mano giliu įsitikinimu, nuo mažos fizinės šiukšlytės prasideda didelės problemos. Jei žmogus sugebėtų pakelti tą mažą šiukšlę, tai neplaukiotų baisios atliekos jūrose, nedegtų padangų sandėliai. Vertybinis pamatas, ant kurio privalome auginti savo vaikus ir visą jaunąją kartą, turi remtis toliaregiškumu į ateitį. Naivu tikėtis tokiomis akcijomis pakeisti pasaulį, bet visai realu įtraukti kuo daugiau žmonių savo asmeniniu pavyzdžiu. 

Mūsų komandos sukurta sistema nėra nei universali, nei neginčytina. Laikas parodys, kokį indėlį įnešime į ekologiškesnio gyvenimo sampratą. Mes nešame žinutę visuomenei, savivaldybėms, politikams, verslui. Esame savanoriai ir dirbame neatlygintinai. Kviečiame susidomėjusius verslininkus prisijungti prie mūsų iniciatyvos ir atsakingiau žvelgiant į žmonijos ateitį“, – sakė Giedrius Bučas.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje