Skip to content

Žaliuojančios palmės Lietuvoje – ir žiemą

Rūta Evelina ŠUTINYTĖ

„Palmėmis domimės jau kelis metus, tagi esame užmezgę kontaktus su daugeliu jas auginančių palmių ūkių. Mūsų kiekviena palmė ūkiuose atrenkama individualiai. Patys dalyvaujame visame procese: nuo atrinkimo, pakrovimo, transportavimo iki iškrovimo mūsų prekybos aikštelėje Avižieniuose. Kokybiškų mums patinkančių palmių viename ūkyje neatrenkame, jų ieškome ne tik Šiaurės Ispanijoje, bet ir Šiaurės Portugalijoje ir Pietų Prancūzijoje. Iš kelių ūkių palmės suvežamos į mūsų sandėlį Barselonos regione, jame dar kartą tikrinama medžių kokybė, leidžiama jiems pailsėti, iš ten tuomet transportuojamos į Lietuvą”, -apie tai, kaip atrenkamos palmės, pasakoja verslininkai.

Sandra žavisi palmėmis, nes šis augalas jai pirmiausiai primena saulę, atostogas, o taip pat ir gerą nuotaiką. Anot moters, tai yra ir netiesioginis vitaminas D. Palmė sukelia tik teigiamas emocijas, papuošia aplinką. Juk tai yra gražus augalas - medis jūsų kieme. Jis žavi tiek kamienu, tiek aukščiu, tiek lapų žaluma bei tikrai puošia teritoriją. S. ir A. Nakčiūnai daugiausiai siūlo palmes nuo 250 cm iki 600 cm aukščio, kad žmogus galėtų pasirinkti tai, kas jam dera kieme, arba pagal pageidavimą ir svajonę, kokią palmę nori turėti. Jos nereikia pačiam auginti daug metų, kad galima būtų grožėtis. Sandra džiaugiasi, kad viena palmę įsigijusi moteris pasakė: „Gyvenimas yra per trumpas, kad aš palmę auginčiau pati 10 ir daugiau metų. O turėti ją kieme buvo mano svajonė, todel aš noriu grožėtis, žavėtis ja dabar”. Ir išsirinko pačią aukščiausią palmę. Taigi žmones šie medžiai žavi ne tik įspūdinga savo išore, bet ir nuostabiomis emocijomis, kurias jie sukelia.

Įdomūs faktai

  • Palmės „Trachycarpus Fortunei” (liet. - Kanapinės šiurkštuolės) kilmės šaknys yra iš Indijos, Tailando, Nepalo, pietinės ir centrinės Kinijos bei Japonijos.
  • Natūraliomis sąlygomis ji auga Himalajuose 2000 m. aukštyje virš jūros lygio, kur įprastos oro sąlygos yra sniegas, šaltis ir vėjas.
  • Ši palmės rūšis pavadinta Roberto Fortūno garbei, kuris šį augalą atrado ir atvežė iš Kinijos į Europą.
  • Žydi geltonos spalvos žiedais balandžio, birželio mėnesiais.
  • Labiausiai mėgsta augti saulėtoje vietoje arba pusiau pavėsyje.
  • Į Lietuvą buvo atvežta aukščiausia apie 6 metrų (su lapais) šios rūšies palmė.
  • Šios rūšies palmių kamienai yra apie 30–40 cm skersmens, padengti lapkočių likučiais ir rudais plaušais. Tik labai senų augalų kamienų apačia nuplinka. Vėduokliški lapai gausiai auga kamieno viršūnėje, yra 100–150 cm skersmens, giliai suskaidyti.

Daugiau informacijos www.palme.lt arba https://www.facebook.com/zieminespalmes/

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje