Skip to content

Dailė ir muzika Paliesiaus dvare

Violeta DAUKŠIENĖ

Paliesaus dvaras dvi dienas buvo pilnas jaunatviškos dailės ir muzikos – rugsėjo 23 ir 24 dienomis, čia vyko projekto „Pažintys menų menėse“, kurį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba, renginiai. 40 moksleivių patirties sėmėsi iš patyrusių žinomų menininkų – dailininko Leo Ray ir atlikėjo ir dailininko Viktoro Paukštelio. Vyko kūrybinės dirbtuvės, kurių metu mokiniai kūrė, grojo, analizavo, diskutavo ir atidžiai klausėsi kūrybinių dirbtuvių vadovų pastebėjimų ir rekomendacijų. Menų mokėsi daile ir muzika besidomintys mokiniai iš Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos, Ignalinos moksleivių namų, Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centro ir Zarasų menų mokyklos. 

Dailininkas Leo Ray, kuris yra surengęs nemažai personalinių parodų visame pasaulyje, skatino mokinius domėti daile, atskleisti sau ir kitiems spalvų pasaulį, dalintis tuo džiaugsmu, kurį suteikia kūryba. Iš L.Ray daugelis  mokinių susilaukė daug pagyrimo žodžių dėl savo kūrybingumo, dėl spalvų pajautimo, dėl fantazijos, kuri atsispindi darbuose. Visus savo mokinius L. Rey skatino daug dirbti, ekperimentuoti, domėtis kitų kūryba, nes tas kelias gali nevesti į dideles kūrybos aukštumas.  Mokiniai surengtoje parodoje turėjo galimybę pamatyti ir savo kūrybinių dirbtuvių vadovų darbus, kurie buvo pristatyti surengtoje abiejų dailininkų darbų parodoje, po kurių buvo surengtos moksleivių ir profesionalių dailininkų darbų parodos. Visi kūrybinėse dirbtuvėse sukurti mokinių darbai taip pat buvo eksponuoti ir įvertinti renginio dalyvių. Parodų atidarymo proga pianistas Viktoras Paukštelis koncertavo kartu su savo mokiniais.

Pianistas Viktoras Paukštelis džiaugėsi, kad jaunieji muzikai rimtai žiūri į savo užsiėmimus, negailėjo jiems patarimų ir padrąsinimų. „Manau, kad iš tų jaunų žmonių išaugs ne vienas, kuris pasirinks muzikanto, atlikėjo kelią“, – sako V. Paukštelis. 

Be dailės ir muzikos užsiėmimų mokiniai dar dalyvavo įvairiose veiklose – išbandė edukacinius keramikos užsiėmimus Naujajame Daugėliškyje, ten išbandė ir autentiškas girnas, mokiniai taip pat lankėsi Mėčionių ir Krikonių kaimuose.

Mielegėnų bažnyčioje kūrybinių dirbtuvių dalyviai susipažino su šiame krašte keletą metų gyvenusio ir kūrusio dailininko Vincento Smakausko darbais. Ignalinos krašte gimusių muzikų Miko ir Kipro Petrauskų gyvenimą ir kūrybą pristatė Ceikinių atstovės – Ceikinių kaimo seklyčios vadovė Ema Trapikienė ir bibliotekininkė Ona Martinėnienė, o su instrumeninėmis sutartinėmis supažindino  etnologijos mokslų daktarė Giedrė Šukytė. Kai kuriose edukacinėse projekto veiklose kartu su dailės ir muzikos paslapčių besimokiusiais mokiniais dalyvavo ir Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos bei Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos Naujojo Daugėliškio mokiniai. 

Vasariškas oras jauniesiems kūrėjams suteikė dar daugiau įkvėpimo, įvykusi pažintis su paveldo objektu – Paliesiaus dvaru, kuris puoselėja kultūrą šiame regione, tikėtina, nenueis veltui, mokiniai čia sugrįš su savo tėveliais ir mokytojais į kūrybos užsiėmimus, koncertus ar kitus renginius. 

Projektą įgyvendino  Paliesiaus dvaro asociacija.

Organizatorių nuotraukose – akimirkos iš renginių

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje