Skip to content

Ugniagesiai įspėja, pataria, informuoja

Lina BAUŠIENĖ

Nors lauke oras dar visus džiugina ir patalpų šildyti kol kas nieks neskuba, tačiau šildymo sezonas ne už kalnų ir juk nesinorėtų nei vienam, kad šalia jūsų būsto budėtų ugniagesiai  laukdami, kol dūmtraukyje išdegs suodžiai. Kadangi neretai nuo užsidegusio kamino ar netvarkingos krosnies užsiliepsnoja stogas ar netgi sudega visas namas. 2019 m. dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimo mūsų rajone kilo 8 gaisrai gyvenamuosiuose namuose, 5 kartus degė suodžiai dūmtraukiuose, 2 kartus gaisras kilo dėl neatsakingai išpiltų pelenų. 

Pagal Bendrąsias gaisrinės saugos taisykles suodžius iš dūmtakių ir krosnių privalu valyti prieš šildymo sezoną, o jo metu – ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius. Dūmtraukiai privalo būti tvarkingi, iš išorės išbalinti, kad matytųsi aprūkę įskilimai. Būtina patikrinti, ar nuo krosnies krašto ir dūmtraukio iki degių pastato konstrukcijų yra reikiamas atstumas. Neretai būna taip, kad dūmtraukių ir krosnių sienelės liečiasi prie degių sienų ar lubų. Patirtis rodo, kad dūmtraukių nepriežiūra ilgainiui turi įtakos dūmtraukio būklei, užsidegus suodžiams juose atsiranda įtrūkimų.
Sutrūkinėjęs dūmtraukis yra lyg uždelsto veikimo bomba, tokiu atveju neišvengiamai kyla gaisro pavojus. Gaisrui kilus pastogėje ar viršutiniame aukšte, name esantys žmonės ne iškart pastebi gaisro požymius. Todėl kiekviename būste privalu turėti įrengtus autonominius dūmų detektorius, kurie garsiniu signalu įspės apie gaisro pavojų. Kaip teigia gaisrų statistika, dažniausiai tragiški gaisrai kyla vėlai vakare, naktį arba paryčiais, kai gyventojai dar miega. Jei po ilgo nekūrenimo laiko užkūrus krosnį ar židinį dūmai ima rūkti į patalpas, privalote nedelsdami išvalyti krosnį ir dūmtraukį. Suodžiai nevalytuose dūmtraukiuose dažniausiai užsidega vėjuotą dieną. Tokiam gaisrui būdingas ūžesys kamine, iš kamino besiveržiančios kibirkštys ar net liepsnos. Jeigu taip atsitiko, kuo skubiau užgesinkite ugnį kūrykloje, sandariai uždarykite krosnies ir peleninės dureles, kad nebūtų traukos ir ugnis negautų šviežio oro, ir kvieskite ugniagesius. Nepamirškite, kad draudžiama kūrenti netvarkingą krosnį, todėl įsidėmėkite pagrindines taisykles:  neperkaitinkite krosnių, nedžiovinkite arti jų skalbinių, malkų bei kitų degių medžiagų. Bet kokie namų apyvokos reikmenys, baldai turi būti nuo krosnies ne arčiau kaip per 1 metrą. Nedirbkite su degiais skysčiais arba dažais kambaryje, kur kūrenasi krosnis. Nenaudokite krosniai pakurti  lengvai užsidegančių skysčių (benzino, žibalo, acetono ir kt.) – tai labai pavojinga. Neišeikite iš namų, kai kūrenasi krosnis, nepalikite jos prižiūrėti  mažamečiams vaikams. Nelaikykite atvirų durelių. Ties krosnies pakura, jeigu grindys medinės ar iš kitų degių medžiagų, privalo būti prikaltas ne mažesnis kaip 50×70 cm skardos lakštas. Baikite krosnį kūrenti ne vėliau kaip prieš dvi valandas iki išvykdami iš namų arba eidami miegoti. Baigę kūrenti krosnį, jos kaištį uždarykite tik gerai įsitikinę, kad kuras visiškai sudegęs. Per anksti uždarę galite apsinuodyti smalkėmis. Pirmieji apsinuodijimo smalkėmis požymiai – lengvas apsvaigimas, mieguistumas, netenkama sąmonės. Išvengti apsinuodijimo smalkėmis galima įsirengus smalkių detektorių, vadovaujantis gamintojo pateikta instrukcija. Smalkės bespalvės ir bekvapės, todėl labai pavojingos, apsinuodijimas jomis gali baigtis mirtimi. 

Primename, dūmtraukį būtina tinkamai ir laiku prižiūrėti, o kilus gaisrui nedelsiant skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 ir vykdyti pagalbos skambutį priėmusio pareigūno nurodymus.  Be to, piliečiams už Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų pažeidimus gresia administracinė atsakomybė, todėl kol nevėlu pasirūpinkime patys savo ir artimųjų saugumu.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje