Skip to content

Rajono socdemams skamba Hemingvėjaus varpai

Baigėsi Seimo rinkimų pirmojo turo batalijos. Į Seimą jau išrinkti 73 nariai: 70 daugiamandatėje apygardoje ir 3 – vienmandatėje (2 lenkai ir konservatorė), šiems antrojo turo jau nereikės. Į antrąjį turą išėjo 52 konservatoriai, 32 „valstiečiai“ ir po kelis kitų partijų atstovus.

Mums pirmiausia rūpėjo mūsų apygardos rezultatai. Vienmandatėje apygardoje beveik vienbalsiai prognozuota, kad į antrąjį turą išeiti pretenduoja Gintautas Kindurys, Šarūnas Birutis ir Erikas Demidovas. Taip ir atsitiko. Visi trys kandidatai kovėsi apylygiai. Švenčionių rajone, kuriame daugiau nei 60 proc. apygardos rinkėjų, dominavo E. Demidovas (Švenčionių mero patarėjas), jis ilgai buvo pirmas, o G. Kindurys ir Š. Birutis nuolat keitėsi vietomis antroje vietoje, bet vienas nuo kito daugiau nei per šimtą balsų nenutoldami. Dar pusėj pirmos nakties taip ir nebuvo aišku, kas tie du tęs kovą antrajame ture. Kaip ir buvo manyta, viską lėmė dvi Ignalinos miesto rinkimų apylinkės, o jų rinkėjai palankūs buvo G. Kinduriui. Už jį Ignalinoje iš viso (abiejose apylinkėse) balsavo 765 rinkėjai (570 + 195), kai už Š. Birutį – 557, E. Demidovą – tik 68.

Daugiamandatėje apygardoje tarp partijų Nalšios pietinėje apygardoje tvirtai pirmavo „valstiečiai“, surinkę 21,45 proc. balsų. Antri – „Laisvė ir teisingumas“ (E. Demidovo partija) – 14,52, treti – konservatoriai – 12,45 ir pan. Bankrotą patyrė rajono valdžioje esantys socdemai, kurie liko tik penkti. Juos net lenkai aplenkė. Taigi E. Hemingvėjaus žodžiais reikėtų paklausti – kam skambina varpai?.. Ačiū rajono žmonėms, kurie vos po pusantrų metų pamatė kas yra kas ir tai tiek vienmandatėje, tiek daugiamandatėje apygardoje patvirtino savo balsais. Neguodžiantys socdemų rezultatai ir Lietuvos mastu, jie liko tik ketvirti.

Rinkimuose mūsų apygardoje dalyvavo 47,25 proc. Rezultatai būtų kitokie, jei iš atokesnių kaimų būtų organizuotas rinkėjų pavėžėjimas, kaip to reikalauja rinkimų įstatymas. Ta proga spausdiname rajono savivaldybės opozicijos nuomonę: „Nalšios pietinės rinkimų  apygardos  rinkimų komisija nusprendė rinkimų dieną neorganizuoti rinkėjų pavėžėjimo iki balsavimo vietų.  Dėl mums nežinomų priežasčių ši informacija nebuvo paviešinta ir tik atsitiktinai sužinojus apie tokį sprendimą, kreipėmės į rajono savivaldybę. Tačiau jau viskas buvo pavėluota (…). Rajono teritorijoje panaikintos net 6 rinkimų apylinkės (Antalksnės, Grybėnų, Rubelninkų, Bernotų, Gilūtų, Taujūnų), tad puikiai žinodami situaciją, savivaldybės vadovai nepasirūpino, kad šių atokesnių  vietovių rinkėjai turėtų galimybę išreikšti savo pilietinę valią.  Suprantame, kad gyventojams buvo įprasta, kad rinkimų dieną bus organizuojamas jų pavėžėjimas, tiesiog tikėjosi, kad jie savo pilietinę pareigą atliks be didesnių rūpesčių. Tačiau atsitiko taip, kad vadovai, atsakingi už rinkimų organizavimą, neatsižvelgė į ženkliai pasikeitusį rinkimų apylinkių skaičių ir nepareiškė noro pagelbėti visos apygardos rinkėjams“. 

Netikėtas Darbo partijos rezultatas. Jos kandidatas Vytautas Bulka mūsų rajone beveik nesilankė, o kiekvienoje apylinkėje gavo balsų, kai kur nemažai. Kai pamatėme, kad V. Bulka Švedriškėje gavo net 17 proc. balsų, prieš vidurnaktį paskambinome jam ir pasiteiravome, ar žino, kur yra ta Švedriškė ir kaip į ją nuvažiuoti? Kandidatas sąžiningai atsakė, kad net neįsivaizduoja, kur tas kaimas yra. Darbo partijos rezultatą (Lietuvos mastu), matyt, nulėmė televiziniai rinkėjai, kuriuos užkerėjo V. Uspaskicho hipnotizuojantys kerai, kas vakarą sklidę iš TV ekranų. Tokie štai rinkimų kuriozai, o jų buvo nemažai ir visokių.

Rinkimų Nalšios pietinėje vienmandatėje apygardoje rezultatai

Gintautas KINDURYS (LVŽS)           18,90

Šarūnas BIRUTIS (LSDP)                   18,06

Erikas DEMIDOVAS (PLT)                   17,65

Zbignev JEDINSKIJ (LLRA-KŠS)         10,57

Dalius KRINICKAS (TS-LKD)                9,57

Vytautas BULKA (DP)                             7,83

Andrius KARVELIS (LŽP)                       2,83

Kęstutis SAVICKAS (LRLS)                   2,58

Aušrys KRIŠČIŪNAS (NS)                      2,11

Vaidotas ŽIDANAVIČIUS (CP-T)           2,03

Jorūnė STONIENĖ (LSDDP) 

Balsavimo rezultatai daugiamandatėje apygardoje Lietuvoje

1. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai    24,80 proc., 23 vietos

2. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga                          17,50 proc., 16 vietų

3. Darbo partija                                                                  9,47 proc., 9 vietos

4. Lietuvos socialdemokratų partija                                   9,26 proc., 8 vietos

5. Laisvės partija                                                                9,02 proc., 8 vietos

6. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis                           6,79 proc., 6 vietos

Kitos partijos neperžengė 5 proc. slenksčio ir į Seimą nepateko.

Balsavimo rezultatai daugiamandatėje 53-oje Nalšios pietinėje apygardoje (proc.)

1. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga                         21,45

2. Partija „Laisvė ir teisingumas“                                   14,52

3. Tėvynės sąjunga-Lietuvos  krikščionys demokratai  12,45

4. Lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga   11,71

5. Lietuvos socialdemokratų partija                                11,65

6. Darbo partija                                                               10,09

7. Laisvės partija                                                               5,18

Kitos partijos mūsų apygardoje gavo nuo 2,69 iki 0,32 proc. rinkėjų balsų.

2 komantarai (-ų)

  1. Šiuose rinkimuose didžiausias laimėjimas yra tai kad llra-kšs neperkopė 5% ribos. O toliau nėra labai didelio skirtumo ar valstiečiai ar socdemai.

  2. Nu jo reikia moketi dziaugtis , piktdžiuga


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje