Skip to content

Antanas Terleckas: „Jei atsistočiau prieš Visagalį, padėkočiau už visą savo gyvenimą…“

Žiauriausiu būdu numalšinus Lietuvos kovų už Nepriklausomybę partizaninį judėjimą – žudymais, trėmimais, psichologiniu genocidu – visgi liko grupelė tautos  patriotų, kuri visus sovietinės okupacijos dešimtmečius nepaliaujamai kalbėjo pasauliui apie Nepriklausomos Lietuvos siekius. 1987 m. rugpjūčio 23 d. Lietuvos Laisvės lygos iniciatyva Vilniuje prie A. Mickevičiaus paminklo buvo surengtas tuometinės okupacinės Lietuvos valdžios nesankcionuotas, viešas mitingas. Jame buvo pasmerktas Molotovo-Ribentropo paktas ir pareikalauta Kremliaus vadovybės pripažinti paktą niekiniu nuo jo pasirašymo dienos.

„Prie Adomo Mickevičiaus paminklo padarėme pradžią blogio imperijos žlugimui“, – teigė disidentas ir Lietuvos Laisvės Lygos lyderis Antanas Terleckas, prisiminęs 1987 m. rugpjūčio 23 d., kai Vilniuje būrys disidentų pirmą kartą paminėjo vadinamąjį 1939-ųjų Molotovo-Ribbentropo paktą ir jo slaptuosius protokolus, kurie tapo esminiu įrodymu dėl nesavavališko Lietuvos prisijungimo prie TSRS.

Iki minėto istorinės reikšmės įvykio nutekėjo daug vandens. Svarbu, kad ši nepaliaujamų kovotojų grupelė – Nijolė Sadūnaitė, Vytautas Bogušis, Petras Cidzikas ir Antanas Terleckas tapo pirmaisiais Lietuvos Nepriklausomybės šaukliais. Jie įžiebė mažą kibirkštį, iš kurios suliepsnojo Nepriklausomybės Atkūrimo Sąjūdžio ugnis. Deja, nei Lietuvos Nepriklausomybė, nei politikai, nei nauja išsvajota demokratija šių patriotų disidentų „neprileido“ arčiau valdymo sistemos. Žmonės žinantys, rašantys ir kalbantys tiesą –  visada buvo neparankūs bet kokiai valstybinei santvarkai.

Minint Nepriklausomybės Atkūrimo Sąjūdžio, kalbamės su Tautos patriotu apdovanotu 3-ojo laipsnio Vyčio Kryžiaus ordinu už narsą, pasiaukojimą ir ištvermę kovojant dėl tautos laisvės bei ginant žmogaus teises okupuotoje Lietuvoje Antanu TERLECKU.

„Sakoma, kad žmogus savo gyvenimo kalvis… Netikėkite. Gyvenime yra daug galingesnės jėgos, gal Likimas, kuomet esi įstumiamas į keistas situacijas ir jau nepriklausai sau. Nebelieka mirties baimės. Kažkokia nematoma ranka veda į įvykius, gyvenimo tiesų ir prasmės paieškas, o tu jau negali sustoti.

Gimiau ir augau Krivasalio kaime, dabar Ignalinos rajonas, Linkmenų sen. Lietuvybe ir tautinu patriotizmu alsavo visa kaimo aplinka. Krivasalio kaimas turėjo savo Šaulių būrį – vienodas kepures su Vyčiu ir šautuvus. Vienas šautuvas kainavo apie 124 Lt. Ne kiekvienas kiemas augino tokią gerą karvę, kurią pardavus, galėtum įpirkti tokį pirkinį.

1 komentaras

  1. Dėkoju už straipsnį apie l. nuoširdų, teisingą, o, visų pirma, Tautos patriotą Antaną


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje