Skip to content

Ar kils devintoji banga?

Keistas įsitikinimas buvo mane aplankęs – kad nebereikės daugiau apie buvusią valdžią rašyti, kaip apie visus tuos, apie kuriuos arba gerai, arba nieko. Bet štai – vėl esame tarp pirmaujančių ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Tarp pirmaujančių pagal užsikrėtusių tuo virusu skaičių milijonui gyventojų. 

O juk kalbėjo žmonės: bus antroji banga. Bus rinkimams. Ne visai nuspėjo – didžiausia banga pakilo (buvo sukelta) valdžios perdavimo laikotarpiui. Keistų sutapimų pilna. Sakysim, prieš balsavimą keli pozicijos atstovai gauna pranešimą, kad jie privalo izoliuotis. Po balsavimo – paneigimas: atsiprašome, įvyko žmogiška klaida. 

Šitaip Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) kartkartėmis, kai kažkam to reikia, netyčiom apsirinka. Kai kas sako, kad trečdalis testų gali būti neteisingi, kitaip tariant, kas trečias iš tų, kuriems buvo pasakyta, kad jie serga, iš tikrųjų neserga. Bet tada išeitų, kad ir trečdalis „sveikų“ iš tikrųjų serga?

Na, čia jau kaip ta bobutė sakė: gali būti, o gali ir nebūti. O kad NVSC nespėja sugaudyti, iš kur tas virusas atkeliauja, tai jau faktas.

Vis dar sveikatos ministras Veryga aiškina, kad čia prekybos centrai kalti. Girdi, žmonės į prekybos centrus pramogauti vaikšto, todėl juos savaitgaliams reikėtų uždaryti. Na, bent sekmadieniams.

Tiesiai pasakysiu: idiotiškas svarstymas. Mes patys jau porą kartų važiavome į Ignaliną apsipirkti sekmadieniais. Žmonių mažiau, taigi ir rizika mažesnė. O jeigu idiotizmams bus pritarta – padidės spūstis kitomis savaitės dienomis, nes žmonėms vis tiek valgyti reikia, teks minioje grūstis.

Kalėdinę eglutę miestuose įžiebė. Savaitgalį per televizorių rodė – žmonių aplink eglutes minios, visi džiaugiasi, kai kurie ir šokinėja. Čia, vadinasi, miestų valdžia žmonėms šventę padarė. Čia Verygai niekas neužkliuvo.

Apie užsikrėtimus Veryga gali kalbėti, kas jam ant seilės užeina. Duomenų, iš kur ateina virusas, NVSC neskelbia. Veryga, žinoma, irgi.

O įdomu, ar negalima būtų šitaip uždirbti: paskelbi, kad žmonės, sakysim, užsikrečia prekybos tinkluose, todėl jų darbo laiką reikia sutrumpinti, tada lauki, kol tų prekybos centrų atstovai pas tave su vokeliais ateis, ir jei vokelių turinys tave tenkina, sakai, kad uždarinėti nereikia… Bet čia jau sąmokslo teorija, nepriimtina, ar ne?

Beje, turbūt pastebėjote, kad Ignalinos savivaldybės internetiniame puslapyje neskelbiama, kur dirba ar gyvena virusu užsikrėtę žmonės. Rodos, gerai būtų žinoti, kas, kur ir kaip, laikytumeis nuo tų vietų toliau. Bet ne, negalima. Tokius duomenis skelbti Veryga uždraudė, tas pats, kuris aukščiau už premjerą ir už prezidentą. Jeigu apsirinku – pataisykite.       

Taigi, Veryga duomenų, iš kur virusas plinta, neskelbia ir kitiems to daryti neleidžia. Ką jis daro? Taigi pasiklausykite – jis nuolat stebi. Situacija sudėtinga, bet stebima. 

O kol stebima, vis ko nors pritrūksta. Žiūrėk, jau ir pranešama, kad kažkokio reagento užteks tik iki savaitės pabaigos. Žinoma, šios savaitės. Rengti pirkimus pagal visas taisykles nebėra laiko, tie, kurie užsako, patys pasirenka. 

Kiek buvo permokėta? Ko čia nesąmonių klausinėjate, geriau paklauskite. kiek procentų nuo užsakymo sumos „otkatas“ sudaro?

O Veryga vis stebi, vakcinos laukia, džiaugiasi, kad ji bus… O prisimenate, kaip pavasarį jis kalbėjo, kad vakcinos reikės porą metų laukti, nes PSO reikalavimai tokie griežti?.. 

Bet maža ką Veryga kalbėjo. Tik dabar jis staiga pamatė, kad priimti vakciną irgi nepasiruošta. Sakysim, vakcinai laikyti specialių šaldytuvų reikia, o jų nėra. Veryga ramina: vakcinos logistika pasirūpins farmacininkai. Bet vis tiek šaldytuvus pirkti reikia, o kadangi tų šaldytuvų reikia ne tik Lietuvai, o daugeliui šalių, tai už tą kainą, už kurią galėjai jų nusipirkti prieš mėnesį, nebegausi. Reikės mokėti…

Kiek reikės mokėti – o čia priklausys nuo to. kiek dar Veryga valdžioje bus, kiek laiko antroji banga nenuslūgs. Džiaugsimės, jeigu nesulauksime devintosios.

S. Sičenkos pieš. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje