Skip to content

Važiuojam į pajūrį

Kasdien po rekordą. Užtikrintai kopiame į pirmą vietą Europoje. Ir pagal susirgusius, ir pagal numirusius.

Diktoriai per Lietuvos radiją tragiškais balsais praneša, kiek serga kitose šalyse. sakysim, Lenkijoje. Skaičiai milžiniški, atrodo, kitur dar blogiau, negu pas mus. Tačiau palyginimo su Lietuva nesulauksite, nepasakys jums, kad reikėtų skaičiuoti, kaip išeina pagal gyventojų skaičių. Nesinori pasakyti, kad pagal šį skaičių Lietuvoje, lyginant su Lenkija, sergančių šiomis dienomis du, tris, keturis kartus daugiau. Apie kadaise pralenktus Latviją ir Estiją nė šnekėti neverta. 

Prezidentas rengia pasitarimą su sveikatos apsaugos ekspertais – ką reikėtų daryti, kad situacija taptų valdoma. Kviečia ir Skvernelį bei Verygą. Šie neateina, beje, šito ir reikėjo tikėtis, prisiminus, kaip jie atostogavo tuo metu, kai reikėjo ruoštis antrai bangai. O čia sekmadienį pakvietė. Gal Skvernelis su Skvernele naujai paklotu asfaltu riedučiais pasivažinėti norėjo, pailsėti, o čia – į Prezidentūrą tartis. Nesulauksite.

O gal Skverneliai ir nesiilsėjo, gal naują „kovos“ planą rengė. Štai, žadama, kad bus įvesti nauji apribojimai, gal net dar griežtesni, negu per pirmą karantiną. Kodėl dabar siūloma imtis griežtesnių priemonių, jeigu tada, vasaros pradžioje, kai pavyko virusą apraminti, kai kurios švelnesnės buvo, o kai kur siūloma palikti, nieko nevaržant? 

Ir kodėl, galų gale, šį kartą nebuvo galima anksčiau tvarką įvesti, kai dar rekordų nebuvo? Kodėl, galų gale, ir nauji ribojimai bus įvesti (jeigu bus) ne nuo, sakysim, šiandien, o tik nuo šeštadienio? 

Gal naujų rekordų siekiama? Ar veikiama pagal tą taisyklę: kuo naujai valdžiai blogiau, tuo mums geriau, jau ir dabar sakoma, žiūrėkite, kokią valdžią išsirinkote, ji nieko nedaro. Kitas ir sutinka – žiūrėk, tikrai. Tad dar gal tauta mus geresniais žodžiais minės, žiūrėk, dar ir į valdžią grįšime, nes…

Ne, ne apie neasfaltuotus keliukus kalba. Keliukai – kas? Mizeris. O Europos Sąjungos pinigai – kitas dalykas. Taip norisi skirstyti juos, net rankos niežti. Ar bent jau su vaistais pamanipuliuoti. Veryga net išspiriamas dovanelę palieka – nuo Naujųjų vėl kompensuojamųjų vaistų skyrimo tvarka keičiasi, vietoje naujoviškų, kurių vienos tabletės užtekdavo, reikės veryginių (generinių) kokias šešias ar dar daugiau ryti. 

Oi, daug profesionalaus mėšlo teks naujam ministrui išmėžti.

O Didžioji Britanija jau vakciną nuo koronaviruso pasitvirtino. Pirmoji Europoje, tarsi parodydama, kad be Briuselio jai tvarkytis geriau sekasi. O ką čia rodysi, kai Europos Sąjunga uodegoje velkasi.

Beje, Trampo – to paties, kuris, anot mūsų žiniasklaidos, nieko kovodamas su virusu nenuveikė, Amerika apskritai pirmauja, ir skaičiuojama, kad pakankamą kiekį vakcinos, kad paskiepytų du trečdalius gyventojų, JAV turės jau ateinančių metų gegužę. Po dviejų mėnesių tokį lygį pasieks Didžioji Britanija.

Ir tik rugsėjį tokį kiekį vakcinos turės Europos Sąjunga. Ką čia šnekėti, kolchozas yra kolchozas. Atsisakymą nuo laikrodžių sukinėjimo jau kelinti metai derina ir suderinti negali. Tad nesvajokime, kad Lietuvoje vakcinavimas baigsis anksčiau negu po metų, ir čia jau ne nuo naujojo ministro priklausys.

Bet apie Briuselį blogai negalima. Apkaltins, kad į Kremliaus dūdelę pūti. Pasakys, kad Europos Sąjunga – tai mūsų saugumo garantas. Kad be jos mes būtumėm niekas, ir aplinkui Vilnių tiek vargšų mūrinukų nebūtų pridygę. Sulauksime ir vakcinos, ir paramos, ir gyvensime kaip tūzai – taip jau sakoma. Juk pagal tai, kad Naujiesiems pajūryje visi viešbučiai ir viešbutukai rezervuoti – gyvenimu skųstis negalima. Spjaunam į viską ir važiuojam į pajūrį, a?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje