Skip to content

Kodėl įstrigo dujinių viryklių keitimo į elektrines virykles projektas?

Į redakciją paskambino Vasario 16-osios g. 44-ojo namo gyventojai. Jie dalyvauja Energetikos ministerijos inicijuotame projekte dėlsuskystintų naftos dujų balionų daugiabučiuose pakeitimo kitais energijos šaltiniais. Tiksliau – pasiryžę dujines virykles pakeisti elektrinėmis, nes Vyriausybė šiuo atveju skiria 600 Eur kompensaciją (ji susideda iš trijų dalių po 200 Eur). Mūsų rajone projektą vykdo Butų ūkis. Žmonės, dalyvaujantys šiame projekte, surinko visus reikiamus dokumentus, atliko kitas procedūras, bet Butų ūkis pranešė, kad kol kas jie projekto įvykdyti negali, nes… nesurado rangovų, kas namuose padarytų elektros įvadus. Skambinę žmonės klausė: tai čia mus Vilniaus valdžia apgavo ar savivaldybė (Butų ūkis) vėl nesugeba deramai dirbti?

Yra nuostata, kad daugiabučiuose namuose dujų balionai privalo būti pašalinti iki 2023 m. Todėl Vyriausybė 2020 m. gegužės 6 d. nutarimu Nr. 458 projektams įgyvendinti šiems metams skyrė 14 mln. 550 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų. Dviejų aukštų daugiabučiai, nors juose mastui gaminti yra naudojami dujų balionai, į šį projektą nepatenka. Jiems taip pat teks dujų balionų atsisakyti, bet kompensacijos dviejų aukštų daugiabučių gyventojams ministerija neduos. 

Ignalinos butų ūkio direktorius Artūras Jatulis MI sakė, kad rajone yra 13 daugiabučių, kur naudojami dujų balionai. Pavyko susitarti su 12 namų gyventojais (ne tik Ignalinoje, bet ir Dūkšte, Taujūnuose ir kitur). „Tačiau parengus visus dokumentus, išties nepavyko surasti rangovų, nes niekas nesutinka įrengti įvadų už 400 Eur. Mat minėtoji 600 Eur. kompensacija susideda iš: 200 eurų paramos laiptinės elektros instaliacijai rekonstruoti, 200 eurų paramos gyventojo bute esančiai instaliacijai sutvarkyti ir 200 eurų paramos elektrinei viryklei įsigyti (šios kompensacijos galioja ir tam atvejui, jei būtų statomos ne elektrinės viryklės, o jungiamasi prie centralizuotų dujų tinklų). Taigi, rangovui būtų mokama po 400 Eur (be PVM) už kiekvieną iš 12 namų įvadą. Iš viso – 4800 Eur. Įvadus įrengti bet kas negali, tik specialią atestaciją turintys energetikai. Ignalinoje tokių nėra. Namuose, kuriuose renovacijos metu buvo pakeista sena elektros instaliacija – dar kaip nebuvo, rangovai gal sutiktų, o jei instaliacija sena, jie ir į kalbas nesileidžia“, – sakė A. Jatulis.

Žinoma, keistoka, kad rangovų nesurandama. Juk šiais laikais, atrodo, visko yra, tik pinigų turėk. 

Teiraujantis toliau, paaiškėjo, kad yra ir kita, realesnė ir tikresnė priežastis, kodėl šis projektas įstrigo. Reikalas tas, kad šiam projektui įvykdyti buvo skirta per mažai laiko, terminai visoms procedūroms atlikti buvo nerealiai glausti. Energetikos ministerija projekto vykdymo aprašą parengė liepą, o jau iki rugsėjo 1 d. reikėjo parengti projektą vietose ir įkalbinti balioninių namų gyventojus jame dalyvauti. Kiekviename name turėjo įvykti gyventojų susirinkimas. Kaip sakė Butų ūkio specialistai, jie vertėsi per galvą, bet suspėjo: parengė projektus, surengė 12 gyventojų susirinkimų.

Toliau iki spalio 1 d. projektai Energetikos ministerijoje turėjo būti įvertinti, o iki lapkričio 30 d. nupirktas rangovas, atlikti visi darbai ir už juos sumokėti pinigai. Tai išties per didelė sparta, nes visada atsiranda įvairių neplanuotų kliuvinių. Tarkim, kiekviename name turi būti speciali elektros įvado spinta, o jų pagamintų nėra, reikia užsakyti, kad jas pagamintų. Vien tai jau užtrunka mažiausiai tris savaites.

Pasak A. Jatulio, šis projektas nepalaidotas. Tariamasi su ESO dėl įvadų įrengimo tvarkos reikalavimų supaprastinimo, o ir Energetikos ministerijos klerkai lyg ir suprato, kad vykdymo terminai išties buvo nerealūs ir, ko gero, jie bus pratęsti. Prie šio klausimo esą bus grįžtama po Naujųjų metų. Juolab, kad  neseniai šia tema vienoje LTV laidoje kalbėję specialistai patikino, kad iš tų skirtų 14,550 mln. eurų, pinigų dar likę nemažai. 

Bet čia vėl galvoji – jeigu jau didesnė dalis skirtų pinigų panaudota, reiškia kažkas juk suspėjo, projektus ir tais terminais įvykdė, nes tvarka visoje Lietuvoje vienoda. O mums belieka tikėtis, kad balionų neliks ir elektrinės viryklės dujines pakeis ir ignaliniečių butuose. Nes 2023 m. balionų daugiabučiuose (ir dviaukščiuose) neturės likti, tik šio darbo nepadarius su parama dabar, tuomet viską reikės keisti savo lėšomis.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje