Skip to content

Į šventę – su naujomis darbo pergalėmis

Mūsų Aukštas ir  Gražus paskelbė iniciatyvą – iki vasaros vidurio paskiepyti 70 procentų šalies gyventojų. Ne šiaip sau iki vasaros vidurio – iki Mindauginių. Čia Valstybės diena taip buvo pavadinta. Senos geros tradicijos prisimenamos, kai ką nors nuveikti būdavo prasminga iki kokios nors reikšmingos datos – sakysim, iki kokio nors „sjezdo“. 

Ir dar Aukštas ir Gražus kreipėsi į Briuselį, kviesdamas kitas Europos Sąjungos šalis prisidėti prie jo iniciatyvos ir tarsi pakvietė jas soclenktynių – prisimenate, kas tai yra.       

Tik štai kokia bėda: vakcina ne Prezidentūroje gaminama. Ir net ne Prezidentui skirtame name Turniškėse, į kurią Prezidentas nerado reikalo persikelti. Gal namelis per mažas, plotas tik 323 kv. m, ir iš jų net 90 kv. m. rūsiai, Prezidentienė tiek agurkų nepriraugia… 

Kai apie visuotinį vakcinavimą dar tik buvo svajojama, Briuselis, o paskui jį, žinoma, ir Vilnius teigė, kad Europos Sąjunga nupirks tą vakciną centralizuotai, ir jau tikrai ne broliškai, kaip anksčiau būdavo, o sąžiningai savo narėms paskirstys. Taip esą bus patikimiau ir teisingiau, ir apskritai visam pasauliui vakcina bus padalinta, neskirstant šalių į turtingas ir ne visai. 

Dabar jau galima sakyti, kad išėjo kaip visada. Galima sakyti, kad laimėjo tos šalys, kurios sudarinėjo su farmacijos kompanijomis. Dar daugiau – jeigu yra šalių, kurios vakcinavimą žada baigti iki metų vidurio, tai kai kurios šalys, būgštauja mokslininkai, pakankamai vakcinos negaus net iki 2024 metų.

Lietuva tarp tų šalių neatsiduria. Bet užtat farmacininkai jau informuoja mus, kad nepajėgs pagaminti, taigi ir pristatyti mums, tiek, kiek buvo planuota. Tai gamyba pertvarkoma, tai dar kokia priežastis atsiranda.

Viena turtinga šalis per mėnesį paskiepijo ketvirtadalį savo gyventojų. Kaip sakoma, nerodysim pirštu į Izraelį. Nors kodėl gi neparodžius? Pirmauja Izraelis visame pasaulyje, dar du mėnesiai, ir ten bus paskiepyta tiek, kiek Lietuvoje žadama iki Mindauginių. Matote, Izraelis net jokios reikšmingos datos nelaukia, net „darbo žmonių šventės Gegužės pirmosios“.

Antroji šalis šiose pasaulinėse lenktynėse – Jungtiniai Arabų Emyratai. Ten iš pradžių buvo skelbiama, kad skiepijama bus kiniška „Sinovac“ vakcina, tačiau iš tikrųjų jau skiepijama „Pfizer“ vakcina, Ta pačia, kurios Europai pritrūko, nes kompanija „pertvarką“ pradėjo. Trečioje vietoje esantis Bahreinas irgi, pranešama, „Pfaizer“ įsigijo. Ar tai padaryta, „išplėtus pajėgumus“, ar tiesiog kitų, vargingesnių, šalių, tarp jų ir Lietuvos, sąskaita, kas pasakys? Komercinė paslaptis. Nors kokia čia paslaptis: gauna tas, kuris daugiau moka. 

O dar pridėkime Ameriką. Amerikiečiai gamina dvi šiuo metu svarbiausias vakcinas – „Pfaizer“ ir „Moderna“. Baideno administracija jau nori peržiūrėti ankstesnes sutartis ir įsigyti daugiau dozių savo žmonių skiepijimui.

Ogi visai neseniai visi piktinosi, kad Trampas iškėlė šūkį „Amerika visų pirma“. Ko kai kas tikėjosi – kad Baidenas kažką darys svetimiems, pirmiausia nepasirūpinęs savo piliečiais? Kvailelių svajonės, ir apskritai, toks vadovas ilgai savo kėdėje neišsilaikytų. Ir nebus nieko nuostabaus, jeigu (teisingiau – kai) amerikietiški vakcinos gamintojai vakciną pirmiausiai parduos tai šaliai, kurios teritorijoje jie dirba. Neverta užmiršti ir to, kad jie pirminiams vakcinos bandymams gavo milijardus dolerių.

Nebus reikiamo kiekio vakcinos – maža to, kad nebus kolektyvinio imuniteto, bet dar pamažiukais ir ateis laikas vėl skiepyti – kaip nuo gripo kasmet – tuos, kurie paskiepyti pirmieji. Turint galvoje dabartinę situaciją su vakcina, toks scenarijus, deja, visiškai įmanomas. Ne veltui Sveikatos apsaugos ministerija jau suabejojo, ar Prezidento iškeltas tikslas realus. Jis nebus pasiektas – kas liks kaltas? Ne vakcinų gamintojai – aukščiausieji čia pat atpirkimo ožį ras. Jau žinome, kad tai bus sveikatos ministras.

Nebus vakcinos – bus trečioji banga, ketvirtoji… karantinas, vėl karantinas. Sunku jį ištverti, ir per kišenę kerta,. Štai aną savaitę per LRT radiją kažkokia operos dainininkė verkė: per tris mėnesius ji uždirbo tik 15 000 eurų, o jai tai ne pinigai. Kad galėtų išgyventi, dabar pradavinėja mylimus drabužius. 

Sakau, radijas galėtų pasišnekėti – ne, ne su pensininkais, pensininkai dar 3–4 šimtus eurų pensijos gauna, o su tais, kuriems išmoka per karantiną – 257 eurai, o kitų pajamų nėra: kaip jie išgyvena? Ar mylimų drabužių nepardavinėja? Bet kam įdomus ubago gyvenimas. Per mūsų radijus tik turtuoliai verkia. 

lsveikata.lt nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje