Skip to content

„Vaga“ rekomenduoja: 5 knygos, kurias skaitytojai „šluoja“ nuo virtualių lentynų

MI informacija

Nors dėl praeitais metais pasaulį užklupusios COVID-19 pandemijos knygų leidybos industrija patyrė nemažai iššūkių, Lietuvos skaitytojai neapleido susidomėjimo naujausiomis knygomis. Negana to, nemaža dalis žmonių karantino metu iš naujo atrado knygų skaitymo malonumą – tą patvirtina ir augę knygų pardavimai internetu.

Kokios naujos knygos šiuo metu populiarios tarp Lietuvos skaitytojų? Leidykla ir elektroninė knygų parduotuvė Vaga.lt išskyrė penkias 2020 metais išleistas knygas, kurios pastaraisiais mėnesiais įkopė į populiarumo viršūnes ir tapo vienomis perkamiausių. Jūsų dėmesiui pateikiame šių knygų apžvalgas ir džiugiai pranešame, jog vasario mėnesį Vaga.lt el. parduotuvėje joms bus taikomos nuolaidos.

Ramutė Skučaitė „Spalvotos skaičių pasakėlės“ 

Ramutė Skučaitė yra viena labiausiai žinomų Lietuvos rašytojų. Poetė, dramaturgė, publicistė, dainų tekstų ir operų libretų autorė, vertėja iš prancūzų, rusų bei vokiečių kalbų, R.Skučaitė yra pelniusi daugybę apdovanojimų, tarp kurių ir 2009 metais įteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

Nors rašytoja labiausiai tapatinama su vaikų literatūra, savo karjerą XX a. 6 dešimtmečio pabaigoje ji pradėjo leisdama knygas tiek suaugusiems, tiek vaikams. Pirmasis jos eilėraščių kūrinys „Žydintis speigas“ pasirodė 1965 metais. R.Skučaitės kūrybinis palikimas išties didelis: keturiolika pjesių, per trisdešimt išverstų operų ir operečių libretų, virš 50 išleistų knygų, iš kurių daugiau kaip 40 priskiriamos vaikų literatūrai. Ne veltui R.Skučaitė įvardijama kaip ne vieną vaikų kartą užauginusia poete. 

Naujausias poetės kūrinys pasirodė po ketverių metų pertraukos. Tai – 2020 metais leidyklos „Baltos lankos“ išleista eiliuota knyga vaikams „Spalvotos skaičių pasakėlės“, kurią įgarsino žinoma „Keistuolių teatro“ aktorė Ilona Balsytė. Knygoje mažieji skaitytojai atras nostalgiškas, pamokančias ir šmaikščias eiliuotas istorijas, kurios supažindins su pirmaisiais skaičiais ir pagrindinėmis spalvomis. Knyga išsiskiria dailininkės Agnės Nananai sukurtomis iliustracijomis, kurios dar labiau įtvirtina smagų knygos siužetą.

„Spalvotos skaičių pasakėlės“ įtrauks mažuosius skaitytojus į pažintinę kelionę, kurioje drauge su gamtos gyventojais jie atradinės skaičių ir spalvų pasaulį, o eilėraščių pagalba – lavins savo tartį.

Rimantas Kmita „Remyga“

Nors Rimantas Kmita savo kaip rašytojo karjerą pradėjo 1999 metais, išleisdamas poezijos rinkinį „Nekalto prasidėjimo: eilėraščiai“, literatūros pasaulyje apie jį imta garsiau kalbėti 2016-aisiais, pasirodžius pirmajam R.Kmitos romanui „Pietinia kronikas“. 

Romanas „Pietinia kronikas“ autorių iškėlė į populiarumo viršūnes: šiaulietiška šnekta parašytas kūrinys 2017 metais rašytojui pelnė Jurgos Ivanauskaitės premijos ir Lietuvos metų knygos suaugusiųjų kategorijoje apdovanojimus. Be to, romanas buvo išleistas net devyniais tiražais. 

2020 metais R.Kmita kartu su leidykla „Tyto alba“ išleido antrąjį romaną, kurio veiksmas skaitytojus ir vėl perkelia į Šiaulius.  Tačiau „Remyga“ romanas nėra pirmojo tęsinys. Naujausios R.Kmitos knygos siužete atsispindės Sąjūdžio pradžios laikotarpis menininko akimis, kurio centre – milicininko, tampančio policininku, gyvenimas. Žmogaus, kuris siekia suvokti savo tapatybę, kai aplink griūva viskas, kas iki tol buvo žinoma. Kaip sako autorius, kūrinyje yra viskas tikra: nuo vietovardžių ir architektūros, iki žmonių išgyvenimų. Knygą įsigyti su nuolaida galite paspaudę šią nuorodą

Hiro Arikawa „Keliaujančio katino kronikos“

Hiro Arikawa yra japonų rašytoja, per savo karjerą išleidusi daugiau kaip dešimt knygų. Jau pirmoji jos knyga susilaukė pripažinimo, už kurią 2003-aisiais rašytojai buvo įteiktas prestižinis Dangeki Novel apdovanojimas. Pagal šios autorės knygas yra pastatyti trys filmai. 

Hiro Arikawa lietuvių skaitytojams buvo pristatyta praeitais metais, leidyklai „Baltos lankos“ išleidus naujausiąją, o Lietuvoje – pirmąją, H.Arikawos knygą „Keliaujančio katiko kronikos“. 2017 metais originalo kalba (2018 m. – anglų kalba) išleistas romanas tapo tarptautiniu bestseleriu: šiai dienai pasaulyje yra daugiau parduota kaip 1 milijonas knygos egzempliorių. Taip pat tai viena iš jos knygų, pagal kurios siužetą yra sukurtas japonų filmas.  

„Keliaujančio katino kronikos“ pasakoja apie žmogaus ir katino, kadaise buvusio laukiniu, istoriją. Šeimininkas su savo katinu leidžiasi į nuotykinę kelionę, kuri transformuoja jųdviejų gyvenimas. Kritikai teigia, jog knygos struktūra pasižymi apgaulingu paprastumu, mat siužete gvildenamos išties svarbios temos: pasiaukojimas, draugystė, vienatvė ir dar daugiau. Stiprus emocinis atspalvis, būdingas knygoje aprašomai istorijai, nepalieka abejingų. Knygą rasite el. parduotuvėje Vaga.

Daniel J.Siegel, Tina Payne Bryson „Kaip svarbu būti šalia“

Tarptautinių bestselerių autoriai klinikinis psichiatras dr.Danielis J.Siegelas ir psichoterapeutė, auklėjimo konsultantė dr.Tina Payne Bryson, savo knygose analizuojantys tėvų ir vaikų santykius, 2018-aisiais pristatė jau ketvirtąjį savo bendrą kūrinį „Kaip svarbu būti šalia“, kurį Lietuvoje 2020-aisiais išleido leidykla „Vaga“. Tai jau antroji lietuviškai išleista šių autorių knyga. 

Knygoje „Kaip svarbu būti šalia“ kalbama apie vaiko ryšio su suaugusiais įtaką jo asmenybei, ateičiai: autoriai pagrindžia, kodėl taip svarbu, kad tėvai kuo daugiau praleistų kokybiško laiko su savo vaiku. Jie įrodo, jog tai padaryti – itin paprasta. Autoriai knygoje taip pat pateikia SMAGU (angl. The four S‘s) sistemą, kuri apima esminius sveikos vaiko raidos elementus.

Mokslininkai D.J.Siegel ir T.Payne Bryson savo kūrinyje remiasi naujausiais smegenų ir prieraišumo teorijos tyrimais, dalijasi praktiniais patarimais. Kritikai šią knygą priėmė išties palankiai: daugelis teigia, kad tai yra geriausia šių autorių parašyta knyga, kuri gali padėti suaugusiems daug lengviau išbūti tėvų rolėse, geriau suprasti vaikų raidą, ugdyti stipresnį ir gilesnį ryšį su vaikais ar netgi ištaisyti santykių problemas, atgauti prarastą pasitikėjimą.

Niki Brantmark „Lagom: švedų harmoningo ir laimingo gyvenimo menas“ 

2020-aisiais leidyklos „Vaga“ išleista švedės Niki Brantmark knyga „Lagom: švedų harmoningo ir laimingo gyvenimo menas“ skaitytojus supažindina su švedų filosofija – „nei per daug, nei per mažai“ arba „pats tas“. Knygoje rašoma, kaip skubančiame ir chaotiškame pasaulyje sulėtinti tempą, patirti mažiau įtampos ir streso, atrasti daugiau laiko mėgstamiems dalykams. Autorė pateikia daug praktinių patarimų, kaip galime tapti laimingesni. 

Tikėtina, jog perskaičius šią knygą, taps lengviau suprasti, kodėl Švedijos gyventojai pagal „Pasaulio laimės indekso“ vertinimus ilgą laiką išlieka pirmajame dešimtuke tarp laimingiausių šalių.

Nors „Lagom: švedų harmoningo ir laimingo gyvenimo menas“ yra pirmoji lietuviškai išleista N.Brantmark knyga, tai jau trečioji šios autorės knyga. Londone gimusi ir augusi, psichologijos magistrantūrą Edinburgo universitete baigusi, 2004 metais į Švediją gyventi persikėlusi N.Brantmark taip pat kuria gyvenimo Švedijos mieste Malmėje įkvėptą interjero tinklaraštį „My Scandinavian Home“, kuriame dalijasi ir savo kasdienybe kartu su vyru auginant tris vaikus. Šia knygą rasite čia

Gali būti aktualus VERTIMO BIURAS

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje