Skip to content

Gąsdink ir valdyk

MI informacija

Manymas, kad valdžioje turi dirbti profesionalai, nėra toks jau blogas. Tik kokios srities profesionalas turi valdyti, sakysim, Sveikatos apsaugos ministeriją? Kai Arūras Dulkys buvo skiriamas sveikatos ministru, kiek kalbų buvo: jis net ne gydytojas!

Įdomu, kokios srities specialistas, tų abejojančių nuomone, turėtų būti sveikatos ministras? Gal proktologas? Žinant, kad iki šiol ministru buvęs psichiatras daug ką darė per aną galą, kodėl gi ne – gal greičiau ištaisytų? 

Būna, kai neprofesionalai nuveikia daugiau, negu kokios nors kabinetų žiurkės. Prisiminkime Liudą Mažylį, kuris ėmė ir surado Nepriklausomybės akto originalą, kurio „ieškojo“ visa šutvė istorikų. Nusipelniusių, kabinetinių, iš kurių vienas toks net nusistebėjo: „Mažylis? Nežinau tokio istoriko“.

Apskritai yra dalykų, apie kuriuos išmano kiekvienas save gerbiantis lietuvis. Pirmiausia tai, žinoma, krepšinis. Kažkodėl jis vadinamas antrąja religija, nors buvusių kokioje nors krepšinio arenoje, ko gero, nepalyginamai mažiau, negu bažnyčioje. Antrąja lietuvių religija reikėtų vadinti Palangą – joje nuolat, bent kas vasarą, lankytis lietuviui taip pat privaloma, kaip musulmonui Mekoje. Bet čia tarp kitko.

Dabar atsirado dar vienas dalykėlis, apie kurį išmanyti ir protingai pasamprotauti tiesiog privalu. Tai koronavirusas ir valdžios priemonės jam įveikti. Įsijungi radiją ar televiziją – būtinai sužinosi, ką apie tai mano praeiviai Vilniaus ar kurio nors kito miesto gatvėje.

Ir susidaro įspūdis, kad, žurnališių nuomone, jie tai išmano geriau, negu visokie ekspertai. Žiūrėk, vienas aiškina, kad reikia leisti tokį ar kitokį verslą, ir žmogų galima suprasti, gal jis pats ar jo giminės nuo to nukenčia. Antras norėtų, kad į kitas savivaldybes būtų galima laisvai nuvažiuoti, nes kaimo turizmas merdi. 

O trečias, koks nors „sukepenėjęs“ pilietis, tai yra, Kepenio bendramintis, apskritai mano, visi draudimai yra absurdas, kitaip sakant, visi ekspertai už jį kvailesni, kad tiesiog reikia grūdintis ir sveikai maitintis, ir tada jokie virusai nebus baisūs. Keista, žinoma, kad koronavirusas atsirado būtent tada, kai žmonės pradėjo „sveikai“ maitintis, bet gal nieko keisto nėra, juk ir karvės bei kiti žolėdžiai serga.

Gali patikti ar nepatikti, kai žurnališiai gatvėje sutiktų žmonių nuomone remiasi. Bet ką padarysi, juk taip greičiau ir patogiau, negu klausti kokio nors specialisto nuomonės – tas gali pakalbėti ne taip, kaip reikia, o ne taip kalbančius praeivius visada galima „ištrinti“. 

Bet prasčiau atrodo reikalai, kai žurnališiai informaciją „patrumpina“. Štai dabar nuolat kartojama, kad Lietuva atsisakė pirkti „Moderna“ vakcinos, nes firma už ją užsiprašė daugiau, nors, girdi, ta vakcina geresnė – imunitetą palaiko dvejus metus, o kitos – daug trumpiau, Tarsi visos vakcinos jau buvo bent tuos dvejus metus bandytos, kaip anksčiau būdavo…  

Beveik teisinga. Tačiau melu informaciją paverčia detalės. Sakinys turėtų skambėti maždaug taip: „Lietuva atsisakė mokėti brangiau už papildomą kiekį „Moderna“ firmos vakcinos, kurią (tą papildomą dalį) firma siūlė pristatyti šių metų ketvirtame ketvirtyje“.

Jaučiate skirtumą? Visa tiesa irgi kartą ar du buvo pasakyta, bet net ne visi žurnališiai visą informaciją turėjo, ką jau kalbėti apie kitus piliečius. Užtat ir pasirodė tokių pranešimų: verslas pasipiktinęs Lietuvos sprendimu atsisakyti papildomos „Moderna“ vakcinos, jis norėtų pirkti jos, kad galėtų pasikepinti savo darbuotojus.

Gerai, sakykim, verslas nežino, kad ta vakcina būtų ne dabar, o Vėlinėms, bet žurnališiai galėjo tai išaiškinti, paguosti, nuraminti verslininkus – valdžia ne tokia bloga ir kvaila, kaip jūs apie ją galvojate. Bet tada nebus jokios „sensacijos“, „ketvirtoji valdžia“ savo dantų ir nagų neparodys, kad valdininkai dar nepamatę jos bijotų.

O ko daugiau reikia? Jeigu anksčiau buvo sakoma – „Skaldyk ir valdyk“, tai dabar kai kas įsitikinęs, kad geriausiai tinka šūkis „Gąsdink ir valdyk“. Truputį kai ką supainiojant, kai ką nutylint, kai ką iškeliant… 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje