Skip to content

Sveikiname konkurso nugalėtoją!

Svetlana STARINSKAJA

2021 m. vasario 2 d. nuotoliniu įvyko Ignalinos atominės elektrinės memorialo Visagino mieste architektūrinės idėjos konkurso I vietos nugalėtojo, Ignalinos AE veteranų susivienijimo tarybos nario Boriso Diziko apdovanojimo renginys. 

Savivaldybės meras Erlandas Galaguz nuoširdžiai padėkojo visiems konkurso organizavimo darbo grupės nariams ir konkurso dalyviams už neabejingumą Visagino istorijai ir ateičiai. Jis trumpai papasakojo šio konkurso organizavimo priešistorę. Visaginas nuo pat įkūrimo yra glaudžiai susijęs su Ignalinos atomine elektrine. Ją statė, joje dirbo ir rūpinosi saugumu daugybė žmonių, todėl atsižvelgiant į gyventojų iniciatyvą buvo nuspręsta sudaryti darbo grupę Ignalinos atominės elektrinės memorialo Visagino mieste architektūrinės idėjos konkursui organizuoti. 

Darbo grupės vadovė administracijos direktoriaus pavaduotoja Julija Svidėnienė pristatė savo vadovaujamos darbo grupės veiklos ir pateiktų darbų vertinimo rezultatus. Pagal konkurso reikalavimus memorialas turi sudaryti harmoningą visumą su numatoma pastatymo vieta ir supančia gyvenamąja aplinka, memorialo aukštis turi būti nuo 3 iki 10 m, memorialui turi būti naudojamos tik ilgalaikės medžiagos, turi būti numatyta vieta autoriui ir memorialo rėmėjams įamžinti, turi būti numatytos vietos informacijai apie Ignalinos atominės elektrinės istoriją, žmones, dalyvavusius ją statant, paleidžiant ir eksploatuojant, IAE uždarymo darbus ir pan. Numatyta būsimo memorialo vieta – Visagino pėsčiųjų alėja (netoli Kosmoso g. ir Taikos pr. sankirtos bei Visagino stačiatikių šv. Panteleimono parapijos).

Pasak darbo grupės vadovės, komisija sulaukė 6 paraiškas, kurių autoriai: Akvilė Blaževičiūtė, Vasilij Persatiev, Leonid Lebiodkin, Anatojij Ogijenko, Boris Dizik, Vitalij Tepanov. Iki 2020 m. gruodžio 1 d. Konkurso organizavimo darbo grupė vertino pateiktas paraiškas, du kartus buvo organizuoti nuotoliniai komisijos narių susitikimai. Konkurso rezultatai pasiskirstė taip: I vieta atiteko Ignalinos AE veteranų susivienijimo tarybos nariui Borisui Dizikui (komisija skyrė 550 balų), II vieta – Leonidui Lebiodkinui (533 balai) ir III vieta – Vitalijui Tepanovui (514 balų).

Borisas Dizikas padėkojo už konkurso organizavimą, palaikymą ir pagalbą. Taip pat jis padėkojo savo padėjėjui Andrejui Denisenko už memorialo idėjos vizualizacijos darbus. Konkurso nugalėtojui buvo įteikta atminimo dovana – planšetinis kompiuteris. 

„Aš noriu, kad šis memorialas netaptų paminklu Ignalinos atominei elektrinei, o būtų memorialas mūsų istorijai, mūsų žmonėms, kurie pastatė, dirbo ir aptarnavo atominę elektrinę bei mūsų mylimą miestą“, – pasakė meras. 

Dėkojame visiems konkurso dalyviams už iniciatyvą, aktyvų dalyvavimą miesto gyvenime bei prasmingas idėjas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje