Skip to content

Polinių pamatų tipai ir svarbiausi privalumai

MI informacija

Polinių pamatų pritaikymas praktikoje įgyja vis didesnį populiarumą. Tą lemia labai įvairūs veiksniai: dėl nestabilaus grunto ne visose vietovėse gali būti taikomi kitų tipų pamatai, siekiama sutaupyti pinigų, pageidaujama, kad pamatai būtų įrengiami kiek įmanoma sparčiau, ir t.t. Kiekvienu atveju yra svarbu pasirinkti tokius polinius pamatus, kurie galėtų garantuoti optimaliai gerą rezultatą, taigi, pravartu apžvelgti svarbiausias polinių pamatų savybes.

Kodėl verta rinktis polinius pamatus?

Poliniai pamatai džiugina darbų atlikimo sparta: paskaičiuota, kad vos per vieną dieną galima įrengti iki kelių šimtų metrų pamatų, tačiau tai visada priklauso nuo pasirinktos technologijos, geologinių sąlygų, ir t. t. Įrengiant polinius pamatus gali būti sunaudojama net iki keturiasdešimt procentų mažiau betono bei armatūros, taigi, tai neišvengiamai turi poveikį ir pamatų įrengimo kainai. Taip pat būtina paminėti ir tai, kad kartais polinių pamatų įrengimas yra vienintelė pasirinkimo galimybė: dėl tam tikrų vietovės subtilybių ne visada galima įrengti kitų tipų pamatus. Priežasčių, kodėl verta rinktis polinius pamatus, tikrai nestinga, todėl planuodami statybų darbus pasvarstykite ir apie tokią pasirinkimo galimybę.

Spraustiniai poliai

Tokio tipo polinius dažniausiai nusprendžiama rinktis dėl įrengimo spartos ir ekonomiškumo. Taip pat svarbu paminėti ir tai, kad šio tipo pamatų įrengimo metu nėra suardomas gruntas, todėl tai garantuoja maksimalų pamatų tvirtumą ir stabilumą. Įrengiant spraustinius polius į žemę yra įspraudžiamas tuščiaviduris plieninis vamzdis, kurio padarytos ertmės vėliau yra užpildomos betono mišiniu. Dažniausiai spraustiniai poliai pasirenkami tuomet, kada gruntas yra nestabilus, kai gruntinio vandens lygis yra aukštas, ir t. t. 

CFA poliai

Tai – pagal specialią technologiją įrengiami poliai, kurie garantuoja ne tik sparčią darbų atlikimo eigą, bet taip pat ir maksimalų efektyvumą. Vienas svarbiausių CFA polių privalumų yra tai, kad jų įrengimas nereikalauja daug erdvės, tad tokia technologija gali būti taikoma net ir tada, kai planuojamas mažos apimties projektas. Šio tipo polių įrengimo metu naudojamas specialus grąžtas, kurio vidus yra tuščiaviduris (išgręžtos ertmės yra užliejamos betono mišiniu). CFA poliai įprastai taikomi tais atvejais, kuomet gruntui stinga tankumo.

Gręžtiniai poliai

Gręžtiniai polių įrengimas yra naudojamas ganėtinai seniai. Pasirinkus tokį polių įrengimo metodą grunte yra išgręžiamos ertmės, kurios vėliau yra užpildomos betonu. Gręžtinius polius nusprendžiama taikyti tada, kai paaiškėja, kad geologinės sąlygos nėra palankios kitų pamatų tipų įrengimui (dėl penelyg silpno grunto ar kitų nepalankių geologinių sąlygų). 

Kaip atrasti geriausią sprendimą?

Savarankiškai apsispręsti tikrai ne visada yra paprasta, tad pirmiausia kreipkitės į patyrusius specialistus, kurie jums suteiks visą svarbiausią informaciją, ir parinks tinkamiausią polinių pamatų tipą. Apsilankę internetinėje svetainėje https://www.rsprendimai.lt/poliniai-pamatai/  turėsite galimybę pateikti užklausą, ir sulaukę specialisto atsakymo galėsite planuoti būsimų darbų eigą.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje