Skip to content

Nepakanti tolerancija

Praėjusį trečiadienį vadinamoji žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pranešė, kad ji nebepripažįsta įkalinto Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno sąžinės kaliniu. Priežastis? Praeityje A. Navalnas neva padaręs „neapykantą kurstančių“ pareiškimų. Girdi, jis nepagarbiai atsiliepė apie pabėgėlius.

Apskritai ši organizacija daugiausia rūpinasi nusikaltėlių teisėmis, bent jau aš niekad negirdėjau, kad ji būtų pasirūpinusi banditų aukomis, ir labiau primena ne žmogaus teisių organizaciją, o nusikaltėlių „obščiaką“. Bet kalba ne apie šią konkrečią organizaciją, o apie visas kitas, kurių pavadinime yra „žmogaus teisės“.

O kur pareigos? 

Pareiga, atrodo, viena: pulti kitaip mąstančius. Jeigu tu kokią nors grupę žmonių pavadinai apsigimėliais ar iškrypėliais (čia priklauso nuo to, kaip tu manai: ar jie tokie gimė, ar tokiais tapo), tai jau turėtų būti vadinama neapykantos kalba, ir už tai turėtų būti baudžiama, kaip siūlo dabartinė teisingumo ministrė – ko gero, pirmoji tokia – neišlaikiusi advokatūros egzamino ir neturinti magistro išsilavinimo, dar ir, ko gero, vienintelė tokia Teisingumo ministerijoje.

Netoleranciją norima pervadinti neapykanta… Iš viso, kodėl tam tikros žmonių grupės taip mėgsta „toleranciją“, užuot sakiusi „pakantumas“? Gal todėl, kad pakantus žmogus pakenčia šalia savęs kitokius. Tuo tarpu tolerantiškas – tai jau vos ne „mylintis“. Nemylinčius reikia bausti.

Nemylinčius – kitaip galvojančius. Aną savaitę kunigas Algirdas Toliatas feisbuke paragino pasirašyti peticijas, vieną – prieš Stambulo konvenciją, kitą – prieš lyčiai neutralios partnerystės įteisinimą. Štai tada ir paaiškėjo, kad Lietuvoje „už“ agituoti galima, tačiau „prieš“ – jokiu būdu. 

Žiniasklaidoje cituojami „žinomi žmonės“ čia pasirodė visu gražumu. Vienas tai bendruomenei priklausantis (kitaip nebūtų žinomas) veikėjas kunigo pavardę parašė „Tualetas“. Čia gražu, ar ne? „Tolerantiška“? Šitie veikėjai pakantumo reikalauja tik savo atžvilgiu. Kitaip mąstantiems jie yra agresyviai nepakantūs… Na, o viena dainorėlė, nepraleidžianti progos pasisakyti visais klausimais, kad tik būtų matoma ir girdima (dar vadinama „melžėja Jadze“, atsiprašau melžėjų, greta kurių tokios „menininkės“  nenusipelnė būti), parašė, kad skaitant kunigo mintis jai norisi vemti.

Vyskupų konferencijai beliko apgailestauti, kad kunigas A. Toliatas į pagarbiai išreikštą nuomonę sulaukė aršių ir įžeidžiančių reakcijų. Užtat Lietuvos žmogaus teisių centro (pareigų, žinoma, nėra) vadovė Birutė Sabaliauskaitė įsitikinusi, kad Stambulo konvencija neprieštarauja tikinčiųjų interesams. Tiesiog ji geriau žino, negu pati Bažnyčia.

Ta proga buvo prisiminti Kretingos Pranciškonų gimnazijos kapeliono Pauliaus Vaineikio advento mišių metu (dar gruodžio mėnesį) išsakytos mintys – kad šėtonas susimokė net politiniu lygmeniu iškreipti žmogaus prigimtį (apie Stambulo konvenciją), ir t. t. Ištraukas iš mišių įrašo su pasipiktinusiais komentarais paskelbė pats Žmogaus teisių centras, priešingu atveju į šį prieš trejetą mėnesių buvusį įvykį niekas jau nebūtų atkreipęs dėmesio. Bet šis centras geriau žino, ko šiandien reikia tikintiesiems.

P. Vaineikis į tai atsakė feisbuke. Viena įdomesnė citata: „Argi Aš trokštu, kad nedorėlis mirtų, o ne kad grįžtų iš savo kelio ir gyventų? Tai Viešpaties Dievo žodis“ (Ez 18,23).

Kokia pabaiga? Ogi Kretingos Pranciškonų gimnazijos vadovybė atleido P. Vaineikį iš pareigų, nes jo pareiškimai neatitinka „Pranciškonų gimnazijos misijos, vizijos ir tikslų“. Gražūs žodžiai, už kurių slypi bailūs „politkorektiški“ pedagogais save vadinančių piliečių veidukai.

Agresyvi mažuma triuškina paklusnią daugumą. Pagrindinis tos mažumos argumentas – Europa taip daro. Jei bent viena šalis taip padarė – Lietuva būtinai turi būti antra.

Tai gal dar kurioje nors srityje reikėtų pirmauti? Priimkim tą nelaimingą Stokholmo konvenciją, kuria, sako jos propaguotojai, siekiama tik apsaugoti moteris nuo smurto, o kad apie kažkokią socialinę lytį kalbama, tai čia nieko tokio, gal čia apskritai vertimo klaida. O paskui įteisinkim prostituciją, Žmogaus teisių komitetą pavadinkim Prostitucijos komitetu, ir viskas bus gražu. Kaip užsienyje.

Beje, norintys susipažinti su kita nuomone, negu skelbia „žinomi žmonės“, gali nueiti į Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos puslapį – www.nsta.lt.

Pabaigai – viena linksmesnė „sąmokslo teorija“. Klausiama – iš kur pasaulyje atsirado homoseksualai, jeigu Dievo sukurti Adomą ir Ieva buvo normalūs? Atsakoma – o čia jau viskas pagal Darviną, kurį garbina netikintieji. Kaip sakoma, be komentarų. Bet šiame rašinėlyje išsakytos mintys, irgi kaip sakoma, gali skirtis nuo mano nuomonės.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje