Skip to content

Už pareigų VYKDYMĄ žmogus atleidžiamas iš darbo?

Tikiu, kad jau visi mintinai išmokote paskutiniojo nuotolinio rajono tarybos posėdžio, vykusio 2021 02 25 vaizdo įrašą… Aš taip pat. Taigi, sutapimas ar ne, bet to posėdžio metu vyko ir URAC vadovo Ramūno Juodėno bei jo kolegos laukiamų pokyčių atliekų tvarkymo sistemoje pristatymas. Posėdžio metu, pasinaudojęs galimybe, rajono meras Justas Rasikas išsakė nuogąstavimą dėl URAC stambiagabaričių atliekų aikštelėje dirbančio darbuotojo Renato Rutkovskio, teigdamas, kad esą sulaukęs daugybės skundų dėl šio žmogaus veiklos ir patikinęs, kad jei ir Kaniūkuose bus toks pat darbuotojas, žmonės atliekas vešią į mišką. Taigi, sutapimas ar ne, bet penktadienį užsukusi į atliekų aikštelę su stiklo lakštais, nustebau pamačiusi besipakuojantį daiktus kabinetėlyje R. Rutkovskį… 

Tokia trumpa istorija. Ką pasakė meras ar nepasakė, ką pasakė R. Juodėnas ar nepasakė, kai su juo susisiekiau telefonu, dabar visai nesvarbu. Svarbu tai, ką mes, ignaliniečiai, vežantys atliekas, galvojame ir sakome. 

Prisipažinsiu, prieš keletą metų buvau toji, parašiusi straipsnį apie vadinamas problemas, su kuriomis esą susiduria žmonės, atvykę į aikštelę. Buvau ir ta, baisiausiai įsižeidusioji, kai R. Rutkovskis, pažiūrėjęs į kūju suskaldytus mano senus fotelius, paklausė: „Kam tau galva duota?“ Šis klausimas abejomis prasmėmis buvo labai taiklus. Taigi, ėmiau ir pagalvojau. Ir nuo tada ėmiau kaskart įsiklausyti į šio žmogaus pastebėjimus, sakomus ne tik man, bet ir kitiems, atvykstantiems į aikštelę. Nemėgstu kaupti atliekų priekabomis, todėl neretai, važiuodama pro šalį, išsivežu jas tiesiog bagažinėje. 

Šįkart noriu kreiptis ne į merą ir net ne į URAC vadovą R. Juodėną. Kreipiuosi į ignaliniečius, vežančius atliekas į mūsų atliekų aikštelę ir rašančius skundus merui. Įsiklausykite, ko siekiate – pašalinti žmogų, kuris myli savo darbą ir itin atsakingai bei kruopščiai atlieka savo pareigas. Ar jūs kada atvykę pastebėjote aikštelėje bet kaip suverstus kalnus atliekų, ar radote pačioje aikštelėje purvo, atliekų likučių? Žinau, kad ne, nes ten visada tvarkinga lyg vaistinėje. Prie įvažiavimo ir ant pastato langų labai matomai ir aiškiai pakabintos taisyklės, atliekų atvežimo normos ir sąlygos. Jų R. Rutkovskis taip pat laikosi griežtai pats ir kaskart mokina mus. O dabar apie mus. 

Pirmiausia, kiekvienas prisiminkime, su kokia nuostata atvažiavome į aikštelę ir kokie buvo pirmieji žodžiai, veiksmai… Čia tik šiaip pasakiau, apšilimui. Atvažiuodami į aikštelę, žmonės dažnai turi išankstinę neigiamą nuostatą, nes… „Ką reiškia kažkoks atliekų priėmėjas? Jis gi niekas prieš mane, vežantį jam atliekas. Tegul džiaugiasi visi, kad atvežiau. Dar tu čia žiopčiosi, kaip tu drįsti man nurodyti, kur ir ką daryti, ar aš tarnas, išsirūšiuosi pats, ne ką darai. Dar ko, vešiu aš į Uteną? (čia kai per didelį metinį kiekį atsiveža) ir t. t.“ 

Noriu pasakyti, kad mes, nesilaikydami nei URAC taisyklių, nei karantino padiktuotų taisyklių, kone kojomis atsidarome vartus ir patys imame diktuoti savo taisykles… Vienas man labai svarbus žmogus yra pasakęs: „Ateisi su meile – gausi meilę, ateisi su pykčiu – gausi pyktį“. Auksinė tiesa. R. Rutkovskis (kaip ir bet kuris mokytojas, medikas, vairuotojas) lyg veidrodis atspindi ne save, o mus pačius. Ir mes atgal gauname tai, kokie tą akimirką esame patys. Ypač, kai peržengiame ribą. Kalbant apie R. Rutkovskį, ar blogai, jei žmogus myli ir gerbia save ir net mus, labiau nei mes patys? Ar mums labiau patiktų, jei jis būtų lyg šluostė po mūsų kojomis? 

Žinutė merui Justui Rasikui

Citata: „Jei toks darbuotojas, kaip Ignalinoje dirbs Kaniūkuose, žmonės atliekas veš į mišką…“ Tik psichinės raidos sutrikimų ir auklėjimo problemų turintis žmogus gali mesti šiukšles per balkoną, per automobilio langą, palikti autobusų aikštelėje ar vežti į mišką. Normaliai mąstantis žmogus to niekada nedarys, net jei URAC aikštelėje dirbtų pats Alastoras. Kita vertus, dažniausiai žmonės pakelėse ir pamiškėse bei paežerėse palieka būtent buitines, o ne stambiagabarites ar pavojingas atliekas, tai kodėl nereikalaujama atleisti visų SĮ „Kompata“ darbuotojų? Juk žmonės jų administruojamas atliekas veža į mišką. Juokinga ar ne? Taigi, kad juokinga ir nelogiška. Gal nerauskim duobės patys sau? 

Lina RAGINYTĖ (metrastininkai@gmail.com)

2 komantarai (-ų)

  1. Gerbiamoji, keistas straipsnis – pati skundiesi ir kartu liaupsini žmogų – keli ten žmonės tavyje gyvena?

    • Pasikeitė valdžia, pasikeitė ir nuomonė.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje