Skip to content

Pavasaris vėluoja, darbai skubina

Jau įpusėjo kalendorinis pavasaris, pagaliau lyg tai ateina ir tikrieji pavasario orai. Bet prieš tai, kaip jau įprasta, pagyvenome velykinio, tiksliau, povelykinio šaltmečio laikotarpyje. Jau kurie metai, kaip naujametinis laikotarpis yra besniegis ir pliusinis, o velykinis – minusinis ir su sniegelio porcijomis. Puiki iliustracija, kaip kontrastuoja orai, kai dar prieš šv. Velykas daugelyje Vakarų ir Pietų Europos šalių žmonės deginosi paplūdimiuose ir staiga orai stipriai atšalo iki sniego it pūgų. Tai taip  klimatas pas mus šiltėja. Bet orai taisosi ir nuotaika turėtų gerėti. Pagaliau Vyriausybė „susiprotėjo“ mūsų nebedusinti nelogiškais suvaržymais, išlaisvino judėjimą po visą šalį ir tarsi lengviau kvėpuoti pasidarė. Tik nežinia, kiek tai tęsis, nes užsikrėtimų covidu daugėja, nebent vakcinavimo tempai padidės, o gal padės ir atėjęs pavasaris su saulėtomis, šiltomis dienomis. Palijus šiltam lietui, visi laukai, pievos kaip mat sužaliuos vaiskia, akiai malonia žaluma. Vieni patrauks į gamtą, kiti į daržus, sodus. Kadaise, sovietmečiu, balandis buvo laikomas švaros mėnesiu, organizuotos taip vadinamos komunistinės talkos, itin per V. Lenino gimtadienį balandžio 22 d. Dabartiniais laikais nebėra kam organizuoti talkų, švarinamės visi individualiai, dar vyksta savanoriškos „Darom“ akcijos.

Soduose ir daržuose, tikriausiai, jau išlyginome kurmiarausius, išgenėjome apmirusius juodųjų serbentų stiebus, tą patį reiktų padaryti, išgenint silpnas šilauogių ataugas. Remontantinių rudeninių aviečių stiebus reikėtų patrumpinti iki pat žemės paviršiaus, stiebai turi augti iš šakniastiebių, o ne iš likusių stiebų. Jau daug daržovių į atvirą gruntą galima sėti, sodinti. Norintiems turėti bulvių antroje birželio dekadoje, pats laikas jau sodinti ankstyvąsias bulves. Jei bulviasodis tik prasideda, tai žieminių bulvių – topinambų – jau galime nuimti pirmą šių metų derlių. Pastaraisiais metais topinambai tampa vis populiaresni žmonių mityboje, tai matome pagal kainas, kurios siekia nuo 2 iki 3 eurų už kg. Gaila, kad dėl karantino nebevyksta nei pavasarinės, nei rudeninės sodų gėrybių mugės. Įvairiausių sodmenų, sėklų tenka užsisakyti internetu arba vykti tiesiai pas augintojus, kas irgi dabar, išlaisvinus judėjimų, jau įmanoma. Visuomet geriau nuvykti pas augintojus į vietą ir pamatyti, pasikonsultuoti dėl norimo augalo auginimo plonybių, nei internetu jį pirkti tarsi katiną maiše.

Gamtoje antroji balandžio pusė yra bene įdomiausia gamtininkui. Kas dieną sugrįžta vis naujos sparnuočių rūšys, išgirstame naujų balsų, giesmių. Tiesa, jau rimsta gervių trimituojantys garsai, ligutės vis rečiau begieda, mat jau poravimosi metas baigiasi. Bet laukiame sugrįžtančių devynbalsių, pečialindų, kregždučių, lakštingalų, na ir paskutinių grįžtančių volungių, čiurlių. 

Įdomu, kada šiemet pirmąkart užkukuos gegutė. Ažušilėje mano fiksuotas rekordas yra balandžio 19 d., pernai buvo pasiektas antirekordas – balandžio 27 d. 

Lydekų jų neršto metu žvejoti negalima iki balandžio 20 d. Žinoma, nemažai žmonių negali grožėtis pavasario atgimstančia gamta dėl žiedadulkių sukeliamos alergijos – šienligės. Manau, nuo jos turėtų padėti apsisaugoti dabar mums įprastos nešiojamos kaukės nuo COVID-19 viruso. Tiesa, kol kas neteko rasti internete, ar gali medicininės kaukės padėti nuo šienligės.

Linkiu skaitytojams, ramiai atšventus Atvelykį, nepraleisti paties gražiausio pavasario virsmo gamtoje ir neapleisti gerų darbų savo gyvenamoje aplinkoje.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje